Çalışma Hayatında Neden B Planı Yapmalısınız?

İş hayatınızda daha profesyonel biri olmak istiyorsanız, geleceğinize emin adımlarla yürümek istiyorsanız her zaman için “B Planı” yapmanız gerekmektedir. İş yaşamınızda sürekli olarak sorunlarla mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz. Bu mücadeleden zaferle ayrılmak istemez misiniz? Çalışma hayatında en büyük hedef her zaman için başarılı olmaktadır. Daha yüksek maaş alabilmek ya da hedeflerinize ulaşmak, adım adım yükselmek için başarılı olmayı isteyebilirsiniz. Tüm bu istekleriniz doğrultusunda, kariyer planınızı oluşturmanız gerekmektedir. Kariyer planınız içerisinde sizleri her zaman olumlu olay ve durumlar beklemeyecektir.

İş Hayatında Bunlara Hazırlıklı Olun

Olumsuzluklara ve engellere karşı hazırlıklı olmalısınız. Çalışma hayatınız içerisindeyken kendi işinize odaklanmalı, yaptığınız işi en iyi şekilde yapmaya çalışmalı, başkalarına değil kendinize odaklanmalı, sürekli olarak kendinizi geliştirmeye çalışmalısınız. Kendinizde bulduğunuz eksiklikleri tamamlamaya çalışmalı ve bu eksiklikleri nasıl giderebileceğinizi öğrenmelisiniz. Aynı zamanda tüm bunlar içerisinde iş hayatınızda farklı bakış açılarından bakmayı öğrenmelisiniz. Farklı bakış açılarından yaşadığınız tüm başarı ve başarısızlıklara bakmayı öğrenirseniz, hatalarınızı kabul edebilir, zaman içerisinde de yaşanabilecek olumsuzluklara karşı “B Planı” oluşturmayı öğrenebilirsiniz. Huzurlu bir çalışma ortamına sahip olmak istiyorsanız, kendinize daima alternatif planlar yapmanız gerekiyor. En ast pozisyonda çalışsanız bile, alternatif planlara sahip olarak kariyer hayatınızda ilerlemelisiniz. Çünkü iş hayatında profesyonel olabilmek için kırılma noktalarını bir bir aşmanız gerekiyor. Kendi vizyonunuz ve misyonunuz olduğu takdirde bu planları hazırlamanız oldukça olaydır. Eğer kendinize ait bir vizyon oluşturmadıysanız, kariyer basamaklarını çıkmanız mümkün olmayacaktır.

Nerede, ne şekilde, nasıl bir hedef oluşturacağınızı bilmiyorsanız, B planı yapmak da sizler için yetersiz kalacaktır. B planı hazırlarken dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Bunların başında kendinizi iyi tanımanız önemlidir. Yani özbilince sahip olmalısınız. Eğer kendinizi eleştiremiyor, hatalarınızı fark edemiyor ve eksik yönlerinizle mücadele etmeyi bilmiyorsanız, B planı yapmanız yetersizdir. Kendinizi hangi konuda ve nasıl geliştireceğinize doğru karar vermelisiniz. Bunun için kendinize vizyon oluşturmanız şarttır. B planınız, oluşturmuş olduğunuz vizyona ve vereceğiniz kararlara bağlı olarak oluşacaktır. Bu noktada doğru kararlar vermek önemlidir. Oluşturmuş olduğunuz vizyon modeli, aldığınız kararlar sizleri bir hedefe götürmelidir. Bunun için hedeflerinizi sıralamalısınız. Önem önceliği arz eden hedeflerinizi oluşturun. Her bir hedefiniz için B planı, hatta C, D, E planı yapın. Oluşturmuş olduğunuz B planı duymuş olduğunuz kaygıyı ortadan kaldırmanıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda tamamen işinize odaklanmanızı da sağlayacaktır. Eğer daha huzurlu bir iş ortamı hayal ediyorsanız, hayal etmekle kalmayın ve B planı yapın. Başarılı bir kariyer hayatının altın kuralı B planı yapmaktır. Tüm başarılı yöneticilerin daima bir B planı olduğunu görebilirsiniz. Bunun için yöneticilerinizle konuşmaktan çekinmemelisiniz. Her zaman iletişim kurmaya yatkın biri olmalısınız. Başarılı olmak için B planı yapmak kimi zaman yeterli olmayabilir fakat sizi başarıya götürecek yolda, rotanızı belirlemenize yardımcı olacaktır.