Çalışma Hayatında Öğrenmesi Zor Olsa da Başarılı Olmanızı Sağlayacak 9 Beceri!

Çalışma hayatında öğrenmesi zor olan fakat öğrenildiği takdirde sizi kariyer yaşamınızda bir üst seviyeye taşıyacak bazı beceriler vardır. Bu beceriler, zaman içerisinde alışkanlık haline getirilirse, ş yaşamındaki kariyer basamaklarını daha hızlı ve kolay bir şekilde atlayabilir, insan ilişkilerindeki etkinliğinizi bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz.

  • Çalışma hayatına henüz yeni başlayan kişilerin karşılaştığı en büyük problem, düzensiz uykudur. Düzenli uykuya alışmak ve uykusuz kalındığında bile verimli bir şekilde çalışmak yani uykuya hükmetmek oldukça zordur. Öğrenildiği takdirde bu beceri iş yaşamını kolaylaştırır.
  • Empati kurma becerisi, iş yaşamında olmazsa olmaz becerilerden biridir. Karşınızdaki insanın duygu ve düşüncelerini anlayabilmeniz, başarılı ilişkiler kurmanızı sağlar. Bu da iş yaşamında insanların size saygı, sadakat ve bağlılık kurmasına yardımcı olur. Eğer bir insanın size saygı duymasını istiyorsanız, onu dinlemeyi ve anlamayı öğrenmelisiniz.

  • Zaman yönetimi, oldukça zor kazanılan bir diğer beceridir. Etkili zaman yönetimi, özellikle yönetici olmak isteyen adaylar için oldukça önemlidir. Planlı, sistematik ve düzenli bir iş yaşamı için olmazsa olmaz becerilerden biridir.
  • Zor anlarınızda yardım isteyebilmek, zayıf ve güçsüz kaldığınız noktalarda takım çalışmasına uyumlu bir şekilde çalışmanızı sağlar. Şirketler, takım çalışması içerisinde uyumlu çalışan personellere sahip olmak isterler. Bu nedenle yardımlaşma ve paylaşma becerisine sahip olmak sizi bir adım öne taşıyacaktır.

  • İç sesinizi dinlemek ve kimi zaman bir karar alırken öz eleştiri yapabilmek önemlidir. Kendi hakkınızda, çevreniz ve network ağınızla ilgili kararlar alırken duygusal zekanız ön plana çıkacaktır. İş yaşamında duygusal zekayı kullanmak da gerekir. Genel olarak insanlarla iletişim halindeyken duygusal zeka ön plana çıkar. Dolayısıyla iç sesinizi dinlemek özgüven kazanmanıza da yardımcı olur.
  • Bir proje üzerinde çalışırken ya da rutin görev ve sorumluluklarınızı yerine getirirken, stratejik kararlar alırken tutarlı olmanız gerekir. Tutarlı olmak, daha verimli çalışmanızı sağlayacak bir beceridir. Kazanılması zor olsa da çok çalışmak için gereklidir.

  • Susmanız ya da hayır demeniz gereken noktayı bilmelisiniz. Sınırları zorlamanız her zaman için iyi değildir. Üstleneceğiniz görev ve sorumluluklar söz konusu olduğunda sizi aşacak, sonrasında üzüntü ve pişmanlık duymanıza sebep olacak her türlü şey için “hayır” demeyi öğrenmelisiniz.

  • Karşınızdaki insanı dinlemek, etkili iletişim kurmanın temelidir. “Aktif dinleme” yapabildiğiniz müddetçe karşınızdaki kişiye hem empati duyabilir hem de söz konusu problemlerde çözüm odaklı olabilirsiniz. Müşteri ilişkileri ve insan kaynakları yönetiminde aktif dinleme becerisine sahip olan kişiler, kendilerini daha çabuk fark ettirebilen kişilerdir.

  • Topluluk önünde konuşmaya kendinizi alıştırmalısınız. Sunum, etkinlik ve çeşitli toplantılarda pek çok insanın önünde konuşmak zorunda kalabilirsiniz. Tüm bunlar kariyer yaşamının önemli birer parçasıdır. Şirketinizin tanıtımını yaparken pek çok kişiye aynı anda hitap etmeniz gerekir. Dil, din, ırk, cinsiyet ayrımı yapmadan siyaset, inanç ve özgürlük gibi konulara değinmeden eşit bir şekilde topluluk önünde konuşabilmeniz gereklidir.