Çalışma Potansiyelinizi Yükseltecek Beceri: Mikro Ustalık

Her çalışan hayatının belli dönemlerinde performans ve verimlilik düşüşü yaşayabilir. Bu potansiyel düşüklüğüne başta stres olmak üzere iş yerindeki huzursuzluk, takım arkadaşlarıyla uyumsuzluk, özgüven eksikliği ya da kendini yetersiz hissetme gibi pek çok etken neden olabilir.

Yaşadığınız potansiyel düşüklüğü kimi zaman kısa bir dönemi kaparken kimi zamanda uzun bir dönem boyunca gerçekleşebilir. Bu süreyi fark etmek ve çalışma hayatındaki potansiyel düşüşünüzü engellemek adına edinebileceğiniz “Mikro Ustalık” becerisi, çalışma hayatınıza anlam katmanızı sağlayarak, çeşitli alanlardaki potansiyelinizi ortaya çıkarmanızı ve yaşadığınız yoğun stresi ortadan kaldırmayı sağlar.

Somut Bir Konuda Kendinizi Geliştirin

Söz konusu ustalık olduğunda akla ilk olarak farklı konular üzerinde belli bir zaman sarf etmek gelir. Fakat Mikro Ustalık becerisi bunu kapsamaz. Yapmanız gereken şey, somut bir konuda kendinizi geliştirmektir. Konuyu seçme konusunda tamamen özgürsünüz. Fakat bu konu direkt olarak hayatınızı etkilemelidir.

Örneğin bu konu ahşap boyama olabilir, origami öğrenmek ya da pasta yapımını öğrenmek olabilir. Mikro ustalık, tekrarlanarak gelişime açık konuların oluştuğu bir alandır. Yani, tekrar yapabileceğiniz bir konu olmalıdır. Bunu iş yaşamına vurmak gerekirse, zaman yönetiminde başarılı olmak adına 10-10-10 tekniğini öğrenmek mikro ustalık kazanmanız demektir.

Bu beceriyi kazanmak, gelişime açık olmanızı sağlamakla kalmıyor ve daima iş yaşamında verdiğiniz emeklerin karşılığını almanızı da sağlıyor. Kendinizi bir alanda uzmanlaştırdığınızda, tatmin olma duygusuyla birlikte mutlu ve huzurlu da olabiliyorsunuz. Üstelik uzmanlaşmak adına kendinizden herhangi bir şekilde ödün vermenize de gerek kalmıyor.

Mükemmel Bir Omlet Yapmak

Mikro ustalık fikri ile ilgili olarak düşüncesini ortaya atan ve bu konuda bir kitap yazan Robert Twigger, “Learn Small, Learn Fast and Unlock Your Potential to Achieve Anything” isimli kitabında kendisi için seçtiği mikro ustalık becerisini “mükemmel bir omlet yapmak” olarak belirtiyor.

Kendisi adına iyi bir beceriyi kazanmak için yıllar boyunca zaman harcamak gerektiğini fark etmesinin ardından bunun oldukça rahatsız edici bir fikir olduğunu dile getiren Twigger’ın önerisi, insanın kendisini rahatsız hissetmeyeceği ve öğrenirken çok da zorlanmayacağı bir konu seçmesi… Bu konu üzerinde hızlı bir şekilde ustalaşma söz konusu olacağını belirten Twigger, işin sonunda kendini iyi hissetmeyi garanti olarak veriyor. Yani, ustalaştığınız alan fark etmeksizin sonucunda daha iyi biri olduğunuza inanıyorsunuz.

Çalışma hayatında mikro ustalık becerisini kullanmak isteyenlerin de önceliği tıpkı mükemmel bir omlet yapmak kadar basit olmalı. Örneğin, “harika bir e-posta yazmak” ya da “mükemmel bir ön yazı hazırlamak” seçilecek konular arasında yer alabilir. Kendinizi dış etkenlerden tamamen izole ederek uzmanlaşacağınız bu alan kariyer gelişiminize büyük katkılar sunabilmektedir. Belli bir alanda uzman haline gelmeniz, pek çok kişinin dikkatini çekecektir. Üstelik basit alanlarda uzman sayılmanız da sizi farklı kılar. Dolayısıyla bir anda kariyer basamaklarını hızlı bir şekilde tırmanırsınız. Arkanızı dönüp baktığınızda, uzmanlaştığınız alan sayısını fark ettiğinizde şaşıracaksınız…