Çin Sanayi ve Ticaret Bankası Kriz Etkisiyle Düşüş Bekliyor

Çin’de koronovirüsun yol açtığı dar boğazda küçük ve orta ölçekli işletmelere bankalara sarılıyor. Ancak bankalar tarafından verilen bu borçlar, yine bankaya sorunlu borç olarak geri dönüyor. Bu durum karşısında bankacılık ve sigorta şirketleri zor günler yaşıyor.

Çin Bankacılık ve Sigorta Düzenleme Komisyonu’nun bugün yaptığı basın açıklamasında ekonomideki düşüşe oranlar verilerek yer verildi. Açıklamaya göre; Aralık ayı itibari ile yüzde 0,06 oranlarında seyreden karşılığı alınamayan kredi miktarının, Mart ayının sonundaki analizlerde yüzde 2,04 oranına çıktığı görüldü. Küçük işletmelere özel olarak sunulan destek yardımlarına rağmen bu kadar büyük oranlarda artık gösteren geri ödenemeyen kredi tutarları Çin ekonomisinin ekonomisi konusunda endişe uyanmasına sebep oldu.

Çin Bankaları Eşi Görülmemiş Bir Ekonomik Krize Gidiyor

Çin Sanayi ve Ticaret Bankası tarafından yapılan 2020 yılı ilk çeyrek analizlerinden sonra Çin bankaları eşi görülmemiş bir krize hazırlanmaya başladı. Çünkü 2020 yılının ikinci yarı yılında geri ödenemeyen kredi miktarlarının daha da artacağı öngörülüyor.

Çin’de bildirilen resmi verilere göre, yılın ilk çeyreğindeki üç aylık dönemde yaklaşık 7,1 trilyon yuan kredi dağıtıldı. Bu rakam bir önceki yıl ile kıyaslandığında yüzde 20 oranında bir artışın yaşandığı görülmekte. Ancak tüm bu verilere rağmen Çin Bankacılık ve Sigorta Düzenleme Komisyonu’nun Baş Risk Sorumlusu Xiao Yuangi’ye göre tüm riskler kontrol altında seyrediyor.

Bankacılık düzenleme komisyonunun ise, piyasa tedbirleri kapsamınsa küçük ve orta büyüklükteki bankaları yeniden yapılandırma sürecine alarak destekleyeceği gelen bildirimler arasında