Daha Verimli Bir Çalışma İçin Pomodoro Tekniği

Odaklanmakta zorlanan biriyseniz, iş yerinizde konsantrasyon problemi yaşıyor ve verimsiz bir çalışan olduğunuzu düşünüyorsanız, uyguladığınızda sizi daha verimli olan bir teknikle tanışmanızın zamanı gelmiştir. Pomodoro tekniği sayesinde, daha verimli bir çalışan olabilir ve iş performansınızı çok kısa bir sürede arttırabilirsiniz.

Pomodoro Tekniği Nedir?

Pomodoro kelimesinin kökeni İtalyanca’dan geliyor. “Domates” anlamına gelen Pomodoro, domates şeklindeki mutfak zamanlayıcısından ilham alınan bir teknik olarak karşımıza çıkıyor. Bu tekniğin yaratıcısı ise yazılım uzmanı olan Francesco Cirillo’ya ait. Cirillo, “Pomodoro Technique” adında yazmış olduğu kitap sayesinde bu tekniğin ortaya çıkmasını sağladı. Tekniğin amacı ise odaklanmayı kolaylaştırmak, odak seviyesini arttırmak, verimli çalışmak ve kısa sürede birçok işi halletmek olarak ön plana çıkıyor. Birden fazla işi kısa sürede yüksek odak seviyesinde yapmanızı sağlayan bu tekniğin uygulama kısmı ise oldukça basit. Bu tekniği uygulamak için ihtiyacınız olan şeyler zamanlayıcı, kalem ve kağıttan ibaret. Bir kağıt üzerine o gün yapmanız gereken işleri yazmanız yeterli oluyor. Bu işleri öncelik sırasına göre yazmayı ihmal etmemelisiniz.

Yazmış olduğunuz her işin karşısına da bu işe dair ayırabileceğiniz süreyi yazmanız gerekiyor. Yazmış olduğunuz her iş “1 Pomodoro” olarak yer alıyor ve tekniğe göre 1 adet Pomodoro için harcayabileceğiniz maksimum süre 25 dakika olarak belirtiliyor. Yani bir gün için 6 adet yapmanız gereken iş (pomodoro) varsa, ayırabileceğiniz maksimum toplam süre 150 dakikayı geçmemeli. Yapmak istediğiniz işe başladığınız zaman, zamanlayıcınızı çalıştırmanız gerekiyor. Bunun için geri sayım yapan bir zamanlayıcı kullanmanız da fayda var. Telefonunuzun saat kısmından da faydalanabilirsiniz. 25 dakika boyunca yapmanız gereken işe odaklanmanız gerekiyor. Çevrenizdeki diğer işlerle ilgilenmemeli, yerinizden kalkmamalısınız. Eğer odak noktanız veya dikkatiniz dağılırsa, tekrardan 25 dakikayı başlatmanız gerekiyor. 25 dakika bittikten sonra 5 dakikalık bir mola vermelisiniz. Mutlaka her 25 dakikada bir 5 dakikalık mola yapmanız gerekiyor.

Mola yapmamak gibi bir kavram Pomodoro tekniğinde yer almıyor. Tekniğin özünde odaklı bir şekilde çalışma, kısa süreliğine yapılan işten uzaklaşma ve tekrardan çalışma şekline geri dönüş yatıyor. Bu sayede yapılması gereken işler kısa sürede bitiyor. Eğer işleriniz gereken zamandan önce bittiyse, süre dolana kadar yaptıklarınızı tekrardan gözden geçirerek, eksik noktaları tamamlamanız gerekiyor. Francesco Cirillo bu tekniği 25-5 olarak yapmış olsa da siz bunu 30-10 ya da 40-10 şeklinde de yapabilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre en fazla verilmesi gereken mola süresi 10 dakika olmalı. Aynı zamanda molalar ile birlikte yapılacak pomodoronun 8 ile 16 arasında olması (4 ile 8 saat arası) gerekiyor. Bu tekniği uygulayarak, işlerinizde daha verimli bir şekilde çalışabilirsiniz. Zaman içerisinde de odak probleminizin ortadan kalktığını görebilirsiniz. Bu tekniği bir tek ofis yaşamınızda değil, günlük yaşamınızda da kullanabilirsiniz.