Dijitalleşmenin Bankacılık Sektörüne Etkileri

Teknoloji hayatın her alanında tüm sektörleri derinden etkilemeye devam ediyor. Teknolojinin gelişmesi, akıllı cihazların artık yaşantının ayrılmaz bir parçası haline gelmesi bankacılık sektörünü de derinden etkilemeye devam ediyor. Teknolojik gelişmelerle birlikte geçmişten günümüze bankacılık sektöründe köklü değişimlerin yaşandığını söyleyebiliriz. Değişimlerle birlikte müşterilerin alışkanlıkları da değişti. Bankacılık hizmetleri teknolojik gelişmelerle birlikte dijital alana yayılmaya başladı. Bu durum bankalara ulaşmanın daha kolay bir yolu olduğunu gösterdi. Dijital dünya bankalar arasında rekabetin artmasına sebep oldu. Oluşan rekabet ortamı bir süre sonra müşterileri olumlu etkilemeye başladı.

Günümüz teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte şubelerde yapılan işlemlerin tamamı artık mobil internet kanalı ile dijital ortamda da tamamlanabiliyor. Bankacılık sektörü artık zaman ve mekandan bağımsız bir iş haline dönüştü. Geleneksel işlemlerle yapılan bankacılık sistemi artık mobil bankacılık kullanan müşteri sayısından daha az miktara ulaştı. Her yıl gelişen teknolojik gelişmeler bankacılık sektörünün gelişimine katkı sağlıyor. Sadece son bir yıl içerisinde bankacılık sektörü ortalama olarak yüzde 45 oranında büyüme gerçekleştirdi.

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin sürekli baş döndürücü bir gelişim içerisinde olması toplumu ekonomik, sosyal ve toplumsal açıdan etkilemeye devam ediyor. Kurumların çalışma prensiplerini ve alışkanlıklarını da derinden etkileyen bu davranışlar bir süre sonra bankacılık sisteminin dijitalleşmesini sağladı. Özel hayatımız ve ticari hayatımız için sık sık kullandığımız bankalarda dijitalleşme ile birlikte pek çok konuda fayda sağlamaya başladı.

Bireysel Bankacılık Sitemini Derinden Etkiledi

Bireysel bankacılık hizmetleri günümüzde hızla değişen taleplere uyum sağlamak adına bir baskı süreci içerisine girdi. Sektörde yapılan değişiklikler ve teknolojik uyum müşteri odaklı kaliteli hizmetler sunulmasını sağladı. Dijitalleşmenin bankacılık sektörü içerisinde gelişim göstermesi müşterilerin bankacılık hizmetlerine çok daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmasını sağladı. Yapılan istatistik veriler çerçevesinde bankacılık sektöründe kar ve zarar oranlarının değişim gösterdiği ve teknoloji ile birlikte kar oranlarının her geçen gün biraz daha gelişim gösterdiği belirlendi.

Dijitalleşmeyi Benimsemeyen Bankalar Zarar Ediyorlar

McKinsey&Company tarafından gerçekleştirilen bir araştırma sonrasında son 3 5 yıllık süreç içerisinde dijitalleşmeye uyum sağlamayan, geleneksel bankacılık sistemlerini devam ettiren bankaların net kar oranlarında yüzde 35 oranında bir düşüş yaşandığı ortaya çıktı. Bankaların sisteme uyum sağlamaları, gelecekte kalıcı duruma gelmeleri için eski sistemleri yenileri ile değiştirmeleri, müşterilere hızlı ve kolay odaklı hizmet vermeyi amaçlamalı ve bununla birlikte kesintisiz bir hizmet deneyimi sunmaları gerekir. Son yıllarda tüketicilerin finansal kurumlar hakkındaki algılarında da önemli değişiklikler meydana geldi. Geçmiş dönemde yaşanan büyük krizler güvenli liman olarak görülen bankaların algısını bozdu. Güvenin en az seviyeye inmesi yeni alternatiflerin bünyeye katılmasını sağladı.

Günümüzde sürekli takipte kalmanın gerekli olduğu dijital bankacılık sisteminde pek çok bankanın çağın gerisinde olduğunu söylemek mümkün. Bu açıdan bireysek teknolojilerde esnek olmaları, güvenli, dengeli ve verimli bir hizmet anlayışı geliştirmeleri son derece önemli. Dijital dünyaya henüz uyum sağlayamamış bankaların zaman içerisinde müşteri kayıpları yaşamaları muhtemel son olarak değerlendiriliyor.

Bankacılık sektöründe dijitalleşme bir süre sonra pazarlama stratejilerini de değiştirmiştir. Bankaların daha geniş kitlelere ulaşmaları açısından en önemli araç halini almıştır. Zamanın değerini bir kez daha gündeme taşıyan bu süreç pek çok bankacılık işleminin de bilgisayar ve telefon aracılığı ile yapılmasını sağlıyor. Bu noktada kurumlar durumun önemi kavradıkları andan itibaren dijital sektöre yatırım yapmaya başladılar. Bankalar arasında rekabetin artmasını da sağlayan bu sistemde müşteri yarışı hala devam ediyor.

Dijital bankacılık demek müşteri memnuniyetinin sağlanması ve yapılan işlemlerde maliyetlerin düşürülmesi anlamına gelmektedir. Bu durumdan hem bankalar hem de müşteriler yüksek memnuniyet elde ettikleri için gelişen teknolojinin bankacılık sektöründe bundan sonraki dönemlerde de devam etmesi bekleniyor. Bir araştırma merkezi tarafından açıklanan verilere göre bankacılık sektöründe dijitalleşmenin gerçekleştirilmesi için her yıl harcanan miktarın en az 10 milyar dolar olduğu belirlendi.

Dijital bankacılık dendiği zaman kredi kartı, ek kart, fatura ödemesi talimatlarının yanı sıra Havale, EFT, nakit avans, döviz hesapları, yatırım hesapları, bilgi sorgulama, vadesiz hesap kullanımı gibi pek çok işlem gerçekleştirilmektedir. Günümüzde dijitalin payının artması ile birlikte bu noktada bankaların yaptığı yatırımlar ve sundukları hizmetlerde sürekli gelişim ve değişim içine girdi.

Bireysel bankacılık hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz

Bireysel Bankacılık