Dikkat Çekici Özgeçmişe Sahip Olup Olmadığınızı Anlamanızı Sağlayacak 3 Soru

Dikkat çekici özgeçmişe sahip olmak, iş başvurusu yaparken oldukça önemlidir. Şirketler tarafından açılan iş ilanlarına sizler gibi birçok kişi başvuru yapmaktadır. Günümüzde sosyal medya platformları üzerinden açılan iş ilanlarına başvuru yapan kişilerin sayısı 70 bin ve üzerindedir. 70 bin kişi arasından seçilmek için ihtiyacınız olan şey ise dikkat çekici bir özgeçmiştir.

İşe alım süreçlerinde insan kaynakları bölümünde yer alan personeller, birçok özgeçmişi incelemekte ve bu özgeçmişler arasından doğru kişiyi bulabilmek için bazı kriterler belirlemektedir. İK yetkilisi tarafından aranan kriterlere uyum sağlayabilmek için dikkat çekici bir özgeçmiş hazırlanmalıdır. Özgeçmişinizin dikkat çekip çekmediğini anlamanın yolu ise oldukça basittir. Hazırladığınız özgeçmişe 3 soru yönelterek, kendinize yardımcı olabilirsiniz. Bu sayede, özgeçmişinizde eksik olan yönleri de bulabilirsiniz.

“Hazırlamış olduğunuz özgeçmiş, hedeflediğiniz iş pozisyonu ve şirketle uyum sağlıyor mu?” sorusunun yanıtını iyice düşünün. Eğer, hedeflediğiniz iş pozisyonu için özgeçmişinizin yeterince uyum sağlamadığını düşünüyorsanız, tekrardan bir inceleme yapmanız gerekir. Eğer standart bir özgeçmiş hazırladıysanız, başvuru yapacağınız şirkete ve iş pozisyonuna özel bir CV hazırlamadıysanız, elenmeniz muhtemeldir. İş verenlerin gözünde potansiyel bir çalışan olmak için, şirketle ilgili anahtar kelimeleri mutlaka özgeçmişinizin içerisinde geçirmeye dikkat etmelisiniz.

Örneğin, başvuru yapmak istediğiniz iş pozisyonu yazılım mühendisliği ve çalışmak istediğiniz şirket teknoloji sektöründe yer alıyorsa, etkili iletişim kabiliyetini önce yazmak yerine, yazılım kodlamaları hakkındaki becerilerinizi üst sırada yazmanız, adaylar arasından kolayca sıyrılmanızı sağlayacaktır. İş ilanında belirtilen kelimeleri, ön yazınızda bulundurmanız da işe alım sürecinizi kolaylaştıracaktır. Eğer iş ilanında “deneyimli personel” yazıyorsa, ön yazınıza sektördeki çalışmalarınızı ve deneyimlerinizi ekleyebilirsiniz.

“Özgeçmişinizin ilk sayfası ne kadar ikna edici?” sorusuna cevabınız mutlaka “evet” olmalıdır. Eğer hazırladığınız özgeçmişe siz bile inanmıyor ve ikna edici bulmuyorsanız, insan kaynakları yetkilisinin inanmasını ve ikna olmasını beklememelisiniz. İçinizden “Bu iş tam bana göre” demiyorsanız ve özgeçmişinizi genel geçer kelimelerle hazırlıyor, laf kalabalığı yapıyor ve özen göstermiyorsanız, yine işe alınmayı beklememelisiniz. Bir adayın başvurusunun dikkat çekici olup olmadığı hazırlamış olduğu CV’nin ilk sayfasından anlaşılabilmektedir. Yetkilinin dikkatini çekmek için yalnızca 2 saniyede fark edilmeniz gerektiğini unutmamalı, kritik bilgileri ön sayfanıza taşımayı ihmal etmemelisiniz.

“Özgeçmişiniz kolay okunabilir, açık ve net ifadeler içeriyor mu?” sorusuna da dikkat etmelisiniz. Özgeçmişinizin kolay okunabilir olması oldukça önemlidir. Okunabilir bir yazı tipi seçmek, önemli yerleri belirtmek, adaylar arasından ön plana geçmenizi sağlar. Bir İK yetkilisi, özgeçmişinizi eline ilk aldığı anda, anlaşılabilir olup olmadığına ve özenli bir şekilde hazırlanıp hazırlanmadığına dikkat eder. Bu nedenle ilk hazırlayacağınız CV için profesyonel bir destek almanız şarttır. İK yetkilisini etkilemek ve dikkat çekmek istiyorsanız, okunabilir, açık ve net ifadeler kullanmaya özen göstermelisiniz. Aksi takdirde, iş başvurunuza geri dönüş almanız çok düşük bir olasılık olacaktır.