Doğru Kariyer Seçiminde Yardımcı Olacak 3 Püf Noktası!

İş hayatında kariyer seçimi aslında en özen gösterilmesi ve bir kez daha düşünülmesi gereken konulardandır. Yanlış atılmış kariyer adımları iş hayatı boyunca sıkıntı ve başarısızlık getirir. Hangi kariyer yolunun doğru olduğunu, özellikle yeni mezun olan ve iş hayatına yeni girecek olan biriyseniz, bilmemeniz oldukça normaldir. Hangi meslekte daha verimli olunacağına, hangi işin sizi daha çok mutlu edeceğine karar vermeniz yardımcı olacak kariyer seçiminin püf noktaları vardır.

Bu püf noktalar sayesinde hayatınız boyunca yapacağınız mesleğin ve yer alacağınız sektörün hangisi olacağına net bir şekilde karar verebilirsiniz. Yanlı bir sektörde olmak zaman açısından 5 yılınızı çalabilir fakat alanınızda uzman olmak isterken kaçırdığınız fırsatları, avantajları ya da zamanı tahmin bile edemezsiniz. Dolayısıyla kariyer seçimi yaparken dikkatli olunmalı ve doğru seçim yapmak için özen gösterilmelidir.

Hangi İşlerde İyi Olduğunuzu Keşfedin

Hangi işlerde başarılı olabileceğinize tutkularınızdan yola çıkarak karar verebilirsiniz. Çocukluk hayallerinize geri dönün ve hatırlayın. Size büyüyünce ne olmak istediğiniz sorulduğunda verdiğiniz cevap neydi? Bu sorunun cevabı size kariyer seçiminde yardımcı olacaktır.

Şu an ilerlediğiniz yolun o cevapla örtüşüp örtüşmediğini ya da en azından benzer ve ortak yönleri olup olmadığını gözden geçirin. Kimi zaman içinizdeki çocuğa ses vermek, onun fikirlerini almak gerekir. Bu bir nevi iş hayatındaki duygusal zekanızı kullanmaktır. Sürekli olarak mantık üzerinden ilerlemek yanlıştır. Mantığınızı ve duygusal zekanızı aynı oranda kullanmalısınız. Alacağınız her karar mantık yönünden sizi mutlu etmeyebilir fakat hayallerinizin peşinden koşmak için aldığınız kararlar, sonucunda başarısızlık olsa bile size “iyi ki” dedirtir.

Motivasyon İçin Neye İhtiyacınız Var?

Bazı çalışanlar motive olmak için yüksek maaş veya terfi isterken, bazı kişilerin motive olması için yöneticilerinin övgüsü yeterlidir. Peki, siz hangisiyle ya da neyle motive oluyorsunuz? Yüksek maaşlı ve sürekli terfi almanızın yolu açık olan bir iş mi, yoksa terfi alamayacağınız, ama başarılı olacağınıza emin olduğunuz, yöneticileri ve diğer çalışanları ile çok iyi anlaştığınız bir iş mi? Çalışma saatlerinin esnek olmasından mı hoşlanıyorsunuz yoksa yoğun tempo çalışmaktan mı? Nasıl bir işe ve sizi motive edecek unsurlara karar vermeden bu yola çıkmamalısınız. Çünkü motivasyon, verimlilik ve performans ile doğrudan ilişkilidir. Yüksek performans ve verimlilik için, yüksek motivasyon gerekir.

Kişiliğiniz Hangi Ortamda Açığa Çıkıyor?

İş ortamında başarının sırrı biraz da karakter özelliklerinden ve ortamın o özelliklere uygun olup olmadığından geçer. Siz içe dönük ve sessiz ortamlarda mutlu olan biri misiniz, yoksa dış dünyayla ilişkisi gayet iyi olan, eğlenceli ve hareketli ortamları seven biri mi? Bu soruyu da kendi adınıza kariyer planlarınız için cevaplamanızda fayda var. Dışa dönük bir kişiyseniz, network ağı oluşturmanız, takım çalışması içerisinde yer almanız daha kolay olacaktır. Bu aynı zamanda kariyer basamaklarında hızlı bir şekilde ilerlemenizi sağlar. Fakat içe dönük biriyseniz, her şey sizin için daha zor olacaktır.