Doğru Meslek Nasıl Seçilir? Meslek Seçiminin Püf Noktaları!

Meslek seçimi insan hayatının zor kararlarından biridir. İş hayatında başarılı olabilmek için doğru kariyer planlaması yapılmalıdır. Kariyer planlamasının doğru yapılabilmesi için de kariyer yaşamındaki ilk adım olan meslek seçiminin doğru yapılması gerekir. Her ne kadar bir paradoks olarak görülse de, personellerin ömür boyu bir işte başarılı olabilmesi ve mutlu, huzurlu bir çalışma ortamında bulunabilmesi için kariyer seçimi ve planlaması doğru yapılmalıdır.

Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?

Kişiler kendilerine uygun olan mesleği tercih ederken öncelikle kişisel becerilerini, özelliklerini hatta karakterlerini göz önünde bulundurmalıdırlar. Eğer kariyer yaşamına yeni mezun olarak başlayan biriyseniz, bu aşamada mezun olduğunuz bölümün avantaj ve dezavantajlarını bilmeli, incelemelisiniz. Kariyer değişikliği yapacaksanız, seçmek istediğiniz ile şu an bulunduğunuz meslek arasındaki farkları, ortak noktaları ve sizin açınızdan ortaya çıkacak avantaj ve dezavantajları bilmenizde fayda olacaktır.

Kişiler meslek seçimi yaparken öncelikle hayallerindeki işin ne olduğunu bulmalıdır. Bunu düşünürken o anki maddi durumun hiçbir önemi olmamalıdır. Sadece “Fırsatım olsa hangi işi yapardım?” sorusunun doğru cevabı verilmelidir. Hayallerinizle örtüşen ya da hayallerinize en yakın olan mesleği bulmak böylece kolaylaşır. Hayal ettiğiniz mesleği yapamasanız da imkanlarınız doğrultusunda seçeceğiniz ona en yakın meslek de sizi mutlu edebilir.

Meslek seçiminde hobilerin önemi de göz ardı edilmemelidir. Hobiler insanların zevk aldığı için uğraştığı aktivitelerdir. Seçilen meslek dalından zevk almak da hobileriniz ile yakından ilgilidir. Bu nedenle CV içerisinde hobiler bölümüne yer verilmektedir. Adayın başvuru yaptığı meslek pozisyonuyla ilgili ortak hobilere sahip olup olmadığı belirlenmek istenir.

İş Hayatında Nasıl Mutlu Olunur?

Meslek seçimi yapmak isteyen bir kişi eskiyi düşünüp okul yıllarında en çok nelerden zevk aldığını, kurduğu hayallerde en çok hangi mesleklerin bulunduğunu kendine hatırlatmalıdır. Okulda en çok başarılı olunan dersler kişinin meslek seçiminde yardımcı olan en önemli faktörlerdendir.

Kişinin uzmanlık alanları ya da becerisinin yüksek olduğunu fark ettiği alanları keşfetmesi meslek seçiminin püf noktaları arasındadır. Başarılı olunan alanlarda bir meslek seçmek kariyer hedeflerine daha çabuk ulaşılmasını sağlar. Ayrıca iş hayatında mutluluğun anahtarı da başarıdan geçer.

Bu süreç içerisinde insanlarla olan ilişkilerinizi, iletişim kurmada yaşadığınız zorluk ya da kolaylıkları da gözden geçirmelisiniz. Bu da meslek seçimi konusunda yardımcı olacak yollardan biridir. Yanlış meslek seçimi yapmayı da önler.

Doğru meslek seçimi için karar vermek zordur ama bu ancak başarılı olunan alanları iyi bilmek ve iş hayatında sizi nelerin mutlu edeceğini belirlemekle kolaylaşır.

Meslek Seçiminde Sizi Tanıyanlara Kulak Verin

Bazen çevremizdeki kişilerin bizi bizden daha iyi tanıdığını söyleriz. Eğer kendiniz hakkında hangi özelliklere, yeteneklere ve becerilere sahip olduğunuzu net olarak kavrayamıyorsanız, aile fertleri başta olmak üzere arkadaşlar ve yakın iletişim halinde olunan diğer insanlardan yardım alabilirsiniz. Sizi, size tanıtmalarını isteyebilirsiniz.

Bu kişiler tarafından yapılacak olan yorumlar belki de o zamana kadar hiç farkında olmadığınız özelliklerinizi görmenizi sağlayabilir. Meslek seçimi yaparken çevrenizdeki insanların yorumlarını ve fikirlerini duymanız, hangi mesleği yapabileceğiniz konusunda size ışık tutabilir. Bu yorum ve fikirlere süreç içerisinde dikkat etmekte fayda vardır.