Doğru Özgeçmiş Nasıl Hazırlanmalıdır?

İş arama sürecindeki en önemli parçanız, CV’nizdir. Kişisel bilgilerinizin, yeteneklerinizin, yetkinliklerinizin, eğitim bilgilerinizin, deneyimlerinizin ve niteliklerinizin yer aldığı belgeye CV denmektedir. Mülakata çağrılmadan önce şirkete göndermiş olduğunu bu belgeler, işe alım uzmanına kendinizi tanıtmayı sağlar. Türkçe karşılığı olarak “özgeçmiş” de denmektedir.

İyi ve etkili bir CV hazırlamak, başvuru yaptığınız şirketin sizi mülakata davet etmesini hatta direkt olarak işe alınmanızı sağlayabilir. Bunun için öncelikle bu kelimenin ne anlama geldiğini bilmeniz gerekir. “Curriculum Vitae” olarak yazılan kelimenin kısaltılmış halidir ve Türkçe karşılığı tam olarak özgeçmiş anlamına gelir. Curriculum kelimesinin Türkçe anlamı koşu ya da yarıştır. Vitae ise hayat anlamını taşır. Latince olarak yer alan bu kelime “Hayat Yarışı, Hayat Koşusu” olarak adlandırılabilir.

Etkili, dikkat çekici ve doğru bir özgeçmiş hazırlamanın da bazı püf noktaları ve kuralları vardır. Adaylar, kariyer yaşamlarının ilk adımı olan özgeçmiş hazırlama işinde ne kadar dikkatli ve özenli olursa, o kadar başarı elde edecektir. Çünkü iyi bir özgeçmiş, mülakat daveti alınmasını sağlayacaktır.

Doğru Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?

Doğru özgeçmiş hazırlamak için ilk bilinmesi gereken ilk şey kullanım ve okuma kolaylığına önem vermektir. Bir diğer ismi ile CV olarak adlandırılan bu belge içerisinde imla hatalarına ve yazım kurallarına dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Bunun için özgeçmişi defalarca kontrol etmek gerekir. CV’nizi yakın çevrenize ya da kariyer danışmanına da kontrol ettirmek oldukça faydalı olacaktır. Kimi zaman ne kadar kontrol edilse de hatalar görülmemektedir.

Kolay okunan, imla hatalarına yer verilmeyen özgeçmişler, İK yetkilileri tarafından beğenilmektedir. Aynı zamanda adayların unutmaması gereken bir diğer nokta, günümüzde personel alımı yapacak olan şirketlerin artık CV’leri ilk etapta incelemek adına yapay zeka teknolojisini kullanmasıdır. Bu noktada adayın iş ilanındaki kelimelere CV içerisinde yer vermesi, kolay algılanan bir CV oluşturması oldukça önemlidir. Hazırlanan özgeçmişin yapay zeka teknolojisiyle oluşturulan sistemler tarafından kolay algılanır olması ve çok kullanılan bir yazı tipi ile yazılmış olması gerekir. Farklı olmak ya da dikkat çekmek için değişik yazı tipleri seçmek iş başvuruları sırasında yollanan özgeçmişler için geçerli değildir. Standart bir yazı tipi ile yazılmış bir özgeçmiş yollamayı tercih etmek adaya iş başvuruları sırasında avantaj sağlar.

Özgeçmiş Hazırlamanın Püf Noktaları

Şirketlerdeki insan kaynakları yetkilileri gözlerini yormayan ve odaklanmalarını zorlaştırmayan özgeçmişleri daha özenle incelerler. Bu nedenle özgeçmişlerde kullanılacak yazı tipleri Verdana, Arial, Times News Roman, Calibri gibi basit fontlar arasından seçilmelidir.

CV’nin okunaklı olabilmesi için yazı puntosunun da 10 ile 12 arasında olmasına özen gösterilmelidir. Başlıklar 12 punto, ara başlıklar 11 punto ve yazılacak bilgiler 10 punto olmalıdır. Bu sayede hem güzel bir görünüm elde edilir hem de İK yetkilisinin CV’yi okuması kolaylaşır. Yazı boyutuyla birlikte önem verilmesi gereken bir diğer nokta yazı rengidir. Özgeçmiş içerisinde kullanılacak yazı renklerinin mavi ve siyah olmasına dikkat edilmelidir. Mavi renk, başlıklar için kullanılmalıdır. Özellikle belirtilmek istenen bilgiler kalın ya da italik yazı tipinde yazılmalıdır. Mavi renk aynı zamanda sakinlik anlamını taşıdığı için İK yetkilisinin gözünü yormayacaktır.

Her CV’nin bir akış şeması olmalıdır. Bu şema;

  • İletişim Bilgileri
  • Kariyer Hedefi ya da Ön Yazı
  • Kişisel Bilgiler
  • Eğitim Bilgileri
  • İş/Staj Deneyimi
  • Beceriler
  • Eğitimler/Sertifikalar
  • Yabancı Dil Bilgisi
  • Referanslar

şeklinde olmalıdır. İletişim bilgileri bölümüne adayın adını, soyadını, cep telefonunu, e-posta adresini, ikamet adresini ve varsa ev/iş telefonu bilgisini girmesi gereklidir. Ad ve soyad mutlaka kalın ve 12 punto şeklinde yazılmalıdır. Gönderilecek olan dosyanın adı da adayın adını ve soyadını içermelidir.

Yeteneklerinize ve deneyimlerinize göre hazırlayabileceğiniz CV çeşitleri de bulunmaktadır. Bunlar sırası ile şu şekilde yer alır:

  • Pazarlama, tasarım ve diğer yaratıcı alanlardaki becerilerinizi göstermek adına “Yaratıcı özgeçmiş” hazırlamalısınız.
  • IT tabanlı iş pozisyonlarına başvuru yaparken “Teknik Özgeçmiş” hazırlamanız sizi diğer adaylardan bir adım önde tutacaktır.
  • Eğer araştırma görevlisi olmak üzere ya da lisans, tez, doktora üzerine bir başvuru yapacaksanız “Akademik Bazlı Özgeçmiş” hazırlamanız da fayda var.
  • Henüz yeni mezun olduysanız ya da iş deneyiminiz azsa oluşturmanız gereken özgeçmiş, “Yetkinlik Bazlı CV” olacaktır.