Doğru Para Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?

İş hayatında başarılı olmak için genellikle insanlara çeşitli yeteneklere sahip olmalarından ya da mesleki ve kişisel alanlarında kendilerini geliştirmelerinden bahsedilir. Fakat başarı, bunlarla sınırlı değildir. İş hayatında başarı elde edilebilmesi için finansal alanda da güçlü olmak gerekir. Finansal analizini doğru bir şekilde yapan ve doğru para yönetimi gerçekleştiren personeller başarıya ulaşabilmektedir.

Para Yönetiminin Püf Noktaları

Bilgi ve teknik donanıma sahip olmak kadar, personelin psikolojik, sosyal, duygusal ve finansal durumu da başarıya giden yolu etkiler. Para kazanmak için bireyin doğru bir para yönetimi yapması gerekir. Finansal alanda güç kazanabilmek için doğru noktalara yatırım yapmak amaç olarak belirlenmelidir. Peki doğru yatırım nasıl yapılır ve finansal güç nasıl kazanılır?

Doğru para yönetimi yapmak ve finansal güç kazanmak için maddi olarak işinizde belli bir kademeye ulaşmanıza gerek yoktur. Asgari ücretli çalışan biri bile finansal güç kazanmak adına tasarruf yapabilmektedir. Bu noktada önemli olan hangi yatırımı, nereye ve ne şekilde yapacağını bilmektedir. Bu yatırım kendinize de olabilir, bir banka hesabında vadeli hesap açmak da olabilir. Eğer hedefiniz büyükse, ikisini birden yapabilirsiniz. Lakin önceliğiniz kendinize yapacağınız yatırım olmalıdır. Kendinize katacağınız her yenilik, beceri ve yetenek, ilerleyen zamanlarda size yüksek finansal güç olarak geri dönecektir.

Doğru Para Yönetimi Nedir?

İş yaşamına yeni başlayan biri için ilk maaşı oldukça önemlidir. Zaman içerisinde maaş beklentisine karşı duyulan heyecan azalmaktadır, bunun sebebi bireyin alışkanlık kazanmasıdır. Fakat birey daima maaş beklentisine yönelik de kariyer adımlarını atmalıdır. Gerek toplumdaki gerek iş yerindeki sosyo-ekonomik kurallr çerçevesinde yaşanmak isteniyorsa, bireyin kaliteli biri olması gerekir. Daha da ötesi prezantabl personel sıfatını kazanması şarttır.

Eğer birey, doğru para yönetimi yapmak istiyorsa, ihtiyaçlarını belli bir gruplandırma halinde listelemelidir. Örneğin acil ihtiyaçlar, acil ama hemen temin edilmesi gerekmeyen ihtiyaçlar, temin edilmesi gereken ama acil olmayan ihtiyaçlar vb. gibi gruplandırmalar yapılabilir. Bu noktada birey parasını nasıl yönetmesi gerektiğini de öğrenecektir.

Para yönetimi, meslek seçimiyle de birebir ilgilidir. Birey doğru bir meslek seçimi yaparsa, istediği finansal güce kısa sürede ulaşabilecektir. Çünkü doğru meslek seçimi, bireyin sürekli olarak kendisini geliştirmeyi sağlayacaktır. Birey kariyerinde adım attıkça gelişecek ve sektör içerisindeki rekabet koşullarını, deneyimlerini, bilgi, beceri ve yeteneklerini arttırarak finansal güç kazanacaktır.

Çocukluk Yıllarında Para Yönetimine Başlanmalı

Uzmanlar doğru para yönetiminin bireylere çocuk yaşlarda öğretilebilir olduğunu belirtmektedir. Henüz ilkokul çağında olan bir çocuğa harçlık, haftalık ya da aylık verilmesi ile para yönetimi konusunun aşılanabileceği söylenmektedir. Bu durum çocuk açısından finansal güç kazanabilme konusunda ilk adım olacaktır. Çocuk aldığı harçlık, haftalık ya da aylık karşısında kendi harcamalarını kendisinin planlaması gerektiğini fark edecek, harçlık alacağı günü bilecek ve o günü hesaplayacak ve ek olarak o güne kadar idare etmesi gereken finansal miktarı tespit ederek görev ve sorumluluklarını belirleyecektir. “Bilinçli harcama” kavramı aşılanarak, sorumluluk bilinci de geliştirilmiş olacaktır.