Doğum Sonrası İş Hayatına Geri Dönenlere Tavsiyeler

Çalışan bir anne olmak, anne olmanın getirdiği en büyük zorluklardan biridir. Doğum izninden sonra çalışma hayatına geri dönen annelerin büyük bir çoğunluğu zorluklar çekmektedir. Bu problemler işe adapte olamamak, uykusuzluk, yorgunluk ya da aşırı stres ve baskı altında bulunmak gibi çeşitli sebeplerden oluşabilmektedir. Annelerin aşırı stres, yorgunluk ve işe adapte olamama durumları karşısında uygulayabilecekleri basit çözümler bulunuyor. Eğer sizlerde doğum sonrası iş hayatınızda problemler yaşıyorsanız, bu çözümleri uygulayarak eski yüksek performansınıza ve verimliliğine ulaşabilirsiniz.

Doğum Sonrasında İşe Dönen Annelerin Yaşadığı Zorluklar

Doğum sonrası iş hayatına geri dönüş yapan annelerin büyük bir çoğunluğunda “işe adapte olamama” problemi görülmektedir. Bu süreç, doğum sancısından daha sancılı bir süreç olabilir. İş ve özel hayatınızda yaptığınız ayrımı kendinize hatırlatın ve bu iki yaşamı birbirinden uzak tutmaya çalışın. Çalışırken sürekli olarak çocuğunuz aklınıza gelebilir. Bebeğinizi bir çocuk bakıcısına ya da tanıdığınıza bırakmış olabilirsiniz. Fakat bir türlü içiniz rahat etmeyebilir. Bu durumda kendinizi sürekli olarak stres altında hissedecek ve odak problemi yaşayacaksınız. Bunun çözümü, herkesin kendisine ait bir çocuk büyütme yöntemi olduğunu unutmamanızdır. Aklınız elbette evde ve bebeğinizde kalacaktır fakat bunun mükemmel bir çözümü ne yazık ki yok. Gündüzleri işte, geceleri ise bebeklerinin başında olan anneler, ilk zamanlarını kabus gibi geçirebilirler. İşe sürekli olarak uykusuz ve yorgun gelebilirler. Bu nedenle işverenler, doğum sonrasında iş hayatına dönen kişilere daha hoşgörülü yaklaşmaktadır. Bu durumun en iyi çözümü ise iş yerinizde aşırı sorumluluk yüklenmekten kaçınmak olacaktır. Eğer tek başınıza her şeyi üstlenmeye çalışırsanız, ev ile iş yaşamı arasında bir karar vermek zorunda kalabilirsiniz. İş hayatınızda üstleneceğiniz görevleri rutin bir tempoda yürütmeye özen gösterin. Bu tempoyla ilgili olarak yöneticinizle konuşabilirsiniz. Tekrardan iş hayatına adapte olana kadar kendisinden anlayış, sabır ve zaman isteyebilirsiniz.

Doğum sürecinden sonra içinde bulunduğunuz durumun kolay olmadığını, konuşabilirsiniz. Çalışma arkadaşlarınızdan yardım almayı da ihmal etmeyin. Çalışan annelerin en büyük problemi, ofis içerisinde daha fazla vakit harcayıp, çocuklarıyla vakit geçiremeyeceklerini düşünmektir. Fakat iş yerinizde işlerinize, evde ise çocuğunuza ve ev işlerine odaklanabilirseniz, bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Bu durumda kendinize anlayış göstermelisiniz. Her gün bulaşık yıkamak, süpürge tutmak zorunda değilsiniz. Evli bir anneyseniz, eşinizden yardım isteyebilir ve siz çocukla ilgilenirken onun ev işlerinde size yardımcı olması konusunda konuşma yapabilirsiniz. Bu zamanı, çocuğunuzla vakit geçirerek değerlendirebilirsiniz. İş yerinde bir türlü mutlu olamıyorum, eve gelince stresli oluyorum diyorsanız bu sorunun da çözümü aslında çok basit! Kendinize, çevrenizdekilere ve özellikle de işinize saygı duymanız gerekiyor. Hem iş yaşantınız hem ev yaşantınız içinde eğlenceli aktiviteler yapmayı deneyebilirsiniz. Her iki taraf içinde de verimli ve eğlenceli vakit geçirmek sizleri bu histen ve stresten uzak tutacaktır.