Dünya Bankası Türk İşletmelerine Finansman Sağladı

Dünya Bankası Türk İşletmelerine Finansman Sağladı
Dünya Bankası Türk İşletmelerine Finansman Sağladı

Dünya Bankası, pandemi sürecinde salgından olumsuz etkilenen fakat finansal açıdan sürdürülebilir durumda bulunan genç şirketlere ve KOBİ’lere finansman desteği verdi. Bu kapsamda yenilikçi genç şirketler ve KOBİ’ler performansa dayalı olarak geri ödenebilir destekten faydalanabilecekler.

Dünya Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, hazırlanan finansman desteğinin, salgın nedeniyle ekonomik şoklardan etkilenen mikro ve küçük işletmelerin kapanmalarının önlenmesinde rol oynayacağı belirtildi. Ek olarak bu finansmanın, kriz sırasında bu işletmelerin istihdamlarını korumalarına yardımcı olacağını ifade etti.

Geri Ödenebilir Destek Finansmanı Verilecek

KOSGEB tarafından 300 milyon dolar tutarında “Türkiye’deki Mikro ve Küçük İşletmeler için Hızlı Destek Projesi” uygulamaya alınacak. Projeye dahil edilen şirketler arasında; imalat şirketleri ile üretim, bilimsel araştırma ve geliştirme ve bilgisayar programlama üzerinde odaklanan diğer yenilikçi genç şirketler de bulunacak. Bu şirketlere geri ödenebilir finansman desteği verilecek.

Projenin temel amacı, finansal açıdan sürdürülebilir durumda olan fakat salgından olumsuz etkilenen, geçici likidite ihtiyaçlarını karşılamak. Bu şirketlerin krizden ayakta durarak çıkmaları için yenilikçigenç şirketler dahil olmak üzere, KOBİ’lere performansa dayalı geri ödenebilir destek şeklinde finansman imkanı tanınacak.

İşletmeleri Korumak Ön Planda

Konuyla ilgili olarak ilk açıklama yapan Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Kouame oldu. Kouame, verilecek finansman desteğiyle ilgili olarak şu sözleri dile getirdi:

“Dünya Bankası Grubu’nun, Kovid-19 pandemisinin ekonomiler, şirketler ve çalışanlar üzerindeki etkilerini hafifletme konusunda birlikte çalıştığı ülkeleri desteklemek için izlediği yaklaşım, ülkeler Kovid-19 salgınının acil etkilerine cevap verirken ve dayanıklı bir toparlanma sürecinin temellerini atarken gelecekte işletmelerin sürdürülebilir bir şekilde büyümesine ve istihdam yaratmaya yönelik koşulların korunmasını içermektedir.

Dünya Bankası, bu çerçeve ile tutarlı şekilde, Türkiye’deki sürdürülebilir işletmelerin desteklenmesine ve kırılgan durumdaki istihdamın korunmasına katkıda bulunmaktan memnuniyet duymaktadır.”

Ekonomi Krizden Olumsuz Etkilendi

Dünya Bankası Baş Ekonomisti ve Proje Görev Ekibi Ortak Lideri Stefka Slavova ise “Proje kapsamında sağlanan Dünya Bankası finansmanı Türkiye’de yoksul ve yoksulluk sınırındaki hane halkları için ana istihdam kaynağını oluşturan ve imalat sektöründeki istihdamın yüzde 40’tan fazlasını sağlayan mikro ve küçük İşletmelere gidecektir.” dedi.

Dünya Bankası Kıdemli Ekonomisti ve Proje Görev Ekibi Ortak Lideri P. Facundo Cuevas ise projeye “Bu mikro ve küçük işletmeler, Kovid-19’un sebep olduğu devam etmekte olan sağlık ve ekonomi krizinden özellikle olumsuz etkilenmiştir ve bu kriz karşısında ayakta kalabilmek için desteğe ihtiyaç duymaktadırlar.” açıklamasında bulundu.