Ek İş Arayanlar için İpuçları!

Günümüzde ekonomik şartların ağırlaşmasından dolayı çalışanlar yaptıkları işin yanında ayrıca iş bulma arayışına girmektedirler. İkinci bir işte çalışmak çoğu zaman mantıklı gibi gelse de çalışan bir kişinin ek iş yapabilmek için birçok kriteri bir araya getirmesi gerekir.

Öncelikle asıl işi ile yapmış olduğu ek iş arasında uyum yakalaması gerekir. Bu uyum sağlanmadığı takdirde çalışan kişi, verimlilik ve performans alanında başarısızlıklar yaşar. Bu nedenle iki iş arasında denge kurulması gerekir. Home office çalışılıyor ise ek iş yapmak daha kolaydır. Fakat yoğun tempo çalışan bir personel iseniz ek iş yapmak daha zorlayıcı olabilmektedir.

Ek İş Yapmanın Faydaları

Ek iş yapmak çalışanların özgeçmişlerine de olumlu etki eder. İkinci bir iş kişiye sadece maddi kazanç sağlamaz, aynı zamanda yeni bir kariyer anlamına da gelebilir. Ancak ek iş ararken, nasıl bir iş arandığının, çalışma saatlerinin diğer işle çakışıp çakışmadığının, esnek bir iş olup olmadığının da önemi vardır. Bu sebeple tercih edilen ek iş seçeneklerinin başında serbest ticaret ile ilgili işler gelir.

Serbest ticaretin yanı sıra evde paketleme işi yapmak, yazarlık, süslemeler yapmak ya da çeşitli şirketlere danışmanlık hizmeti sunmak, yabancı dil eğitimi vermek gibi ek işler de sıklıkla yapılmaktadır. Genel olarak bireylerin ek iş tercih ederken bilgilerini ve hobilerini kullanması önerilir. Örneğin bir banka personeli olabilirsiniz fakat yabancı diliniz C1-C2 seviyesinde ise öğrencilere özel ders verebilirsiniz. Ek gelir kaynağı yaratılırken personel bilgi ve deneyimlerini, hobilerini baz alırsa ek iş yapmak daha kolay ve zevkli olacaktır.

Ek İş Bulma Yöntemleri

Bazı işler başvuran kişilere online olarak yani internet üzerinden çalışma imkanı sağlar. Tam zamanlı çalıştığı bir işi olanlar için online çalışabileceği işler daha uygundur. Bu tarz işlerde zaman sorunu da olmadığından akşam saatlerinde evden de yürütülebilir.

Ek iş bulma yöntemleri arasında ilk işe yakın bir işin tercih edilmesi de vardır. Böylece kişiler çok fazla efor sarf etmeden ek işi yapacağı yere ulaşabilir. İnternette arama motorları aracılığıyla part-time işler bulunup esas işten bağımsız olan zamanlarda çalışılabilir. İkinci iş olarak yarı zamanlı ek işlerin seçilmesi doğru bir karar olacaktır.

Ek iş bulmanın ipuçlarından biri de kişilerin bağlantılarını kullanarak iş aramalarıdır. Bu sayede tanıdık birileri ile çalışmanın avantajından yararlanılmış ve gereken esneklik de yakalanmış olur. Evden yapılabilecek ek işler bulmak ikinci bir iş ihtiyacı olanların rahat etmesi açısından önemlidir. Freelance işler adı verilen bu tarz ek işler ile ek kazanç elde etmek mümkündür.

Çalışanların dikkat etmesi gereken etik kuralların başında bir iş yerinde çalışırken ne kadar boş zamanı olursa olsun bir başka işle ilgilenmemektir. Böyle bir durum hem iş yerine yapılmış bir ayıp, hem de iş yaşamının yazısız kurallarına aykırıdır. Aynı anda iki iş yapıyor olmak ayrıca çalışanın enerjisini de ikiye böleceğinden her ikisinde de başarısız olma ihtimali yüksektir.