Ekonomi ve Finans Sertifikaları | 5 Önemli Program

Ekonomi ve Finans Sertifikaları

Ekonomi ve Finans Sertifikaları – Kendinize mesleki açıdan geliştirmek istiyorsanız en iyi yöntemlerden biri sertifikalardır. Sertifika programları kısa sürede kendi alanınızda ya da ilgi duyduğunuz alanda uzmanlaşmanızı sağlar.

Kariyer hedefinize doğru ilerlerken eğitim ve sertifikalar sayesinde rakiplerinizi geri planda bırakabilirsiniz. Ekonomi ve finans alanında okuyanların, yeni mezun olanların ya da çalışanların mutlaka sahip olması gereken Ekonomi ve Finans Sertifikaları;

  • BEAS Sertifikası,
  • CISA Sertifikası,
  • SPK Lisansı Sertifikası,
  • MTA Sertifikası ve
  • CFA Sertifikası

BEAS Sertifikası – Bireysel Emeklilik Aracıları Sertifikası

BEAS Sertifikası, Bireysek Emeklilik Sistemine katılmak isteyen kişiler ile emeklilik şirketleri arasında aracılık yapan kişilerin uzman ya da danışman unvanını almalarını sağlar.

Aracı olan kişiler, emeklilik sistemine ait bilgileri, sisteme dahil olmak isteyen kişilere aktarır ve talepleri doğrultusunda onlara tavsiyelerde bulunurlar.

Bireysel Güvence Danışmanı / Uzmanı, Bireysel Emeklilik Uzmanı ve Finansal Danışman gibi unvanlara sahip olabilmek için bilgi ve becerileri mesleki açıdan ölçülebilmesi için Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) düzenlediği Bireysel Emeklilik Aracıları Sınavına (e-BEAS), girilmesi gerekmektedir.

Aracılar; bankalarda, sigorta şirketlerinde, sermaye piyasası aracı kurumlarda çalışabileceği gibi eğitim kurumlarında eğitmen, hukuk bürolarında danışman, finansal kuruluşlarda da yönetici olarak çalışabilirler.

CISA Sertifikası – Certified Information Systems Auditor

Dünya genelinde bir başarıyı kapsayan Ekonomi ve Finans Sertifikaları ISACA (Information Systems Audit and Control Association) tarafından düzenlenen sınavı başarı ile tamamlayarak alınmaktadır. Bankacılık sektörü için oldukça önemli olan CISA Sertifikası kişinin İş Sistemleri ve Bilgi Teknolojileri hakkında yeterliliğini gösteren bir belge niteliğindedir.

CISA Sertifikası alabilmek için sınav başarısının yanı sıra mesleğin etiğine uygun davranma, çalışma süresi ve denetim standartlarına uygun çalışıyor olmak da önem taşımaktadır.

Finans sertifikalarından biri olan CISA Sertifikası bankacılık sektöründe alınması gereken sertifikalar arasında yer alır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Bilgi Teknoloji alanında denetim yapabilmeyi sağlayan CISA Sertifikasına sahip kişinin uzmanlığını ve yetkinliği temsil eder. Sertifikaya sahip kişiler Bilgi sistemleri Denetimcisi olarak görev yapmak isteyen herkesin alması zorunlu kılınan bir sertifikadır.

Sertifikayı almak isteyen kişilerin yapılan sınavdan başarılı bir puan almasının yanı sıra sigortacılık ve bankacılık eğitimi almış olması, mesleğin etik kurallarına bağlı çalışıyor olması, Bilgi Sistemleri Denetçiliği yapmış olması gibi şartları da karşılıyor olması gerekmektedir. Mesleki bilginizi daha üst seviyeye taşıyabilmeniz için CISA Sertifikasına sahip olmanız oldukça önemlidir.

Ekonomi ve Finans Sertifikaları / SPK Lisansı Sertifikası

Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu (SPL) tarafından yapılan sınavda başarılı olunması ile alınan SPK Lisans Sertifikası, finansal alanda risk yönetimi, süreklilik ve güven duygusunun artması ile sektörde çalışan kişiler için gerekli görülmüş bir sertifikadır. İlgili kuruluşlarda çalışa kişilerin finansal sertifika programları arasından SPK Lisans Sınavı da alması önemlidir.

Sertifika ile sermaye piyasalarında çalışan kişiler için, kaliteli hizmet anlayışına sahip olunması ve niteliklerinin artması hedeflenmektedir. Sertifikaya sahip olabilmek için sınav başarısının yanı sıra mesleki yeterlilik ve diğer lisans alma koşullarının sağlanıyor olması gerekmektedir.

SPK Lisansı Sertifikası, uzmanlık ve faaliyet alanlarına göre değişiklik göstermektedir. Lisans türleri arasında:

  • Gayrimenkul Değerleme Lisansı
  • Türev Araçlar Lisansı
  • Kurumsal Yönetim Derecelendirme LisansıKonut Değerleme Lisansı
  • Kredi Derecelendirme Lisansı
  • Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 Lisansı
  • Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 2 Lisansı
  • Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Lisansı

yer almakta, her biri için farklı sınav bulunmaktadır. SPK Lisansı Sertifikasını, bazı finans kuruluşlarında zorunlu olmakla birlikte, finans sektöründe çalışmak isteyen henüz mezun olmamış öğrencilerin avantajına olacaktır. Finans sektöründe çalışan kişilerin ise ulaşmak istediği kariyer hedefi için bu sertifikada diğer Ekonomi ve Finans Sertifikaları gibi önem taşımaktadır.

MTA Sertifikası – Microsoft Teknoloji Ortağı

MTA Sertifikası, teknoloji alanında kariyer hedefi bulunan kişilerin sahip olması gereken bir sertifikadır. Temel teknoloji bilgisini ve becerilerini kapsayan program Yazılım Geliştirici, BT ve Veri tabanı Uzmanı gibi önemli meslek gruplarını ve alanda uzmanlaşmak isteyen herkesi kapsamaktadır.

Microsoft Teknoloji Ortağı (MTA) Sertifikası, kariyer hedefi teknoloji olan öğrenciler için tasarlanmış, kapsamlı bir eğitim sonunda alınabilir. Bankalarda, yazılım şirketlerinde ve teknoloji şirketlerinde ihtiyaç duyulan bir mesleğe sahip olmak, MTA Sertifikası ile daha da yeterli hale gelecektir. Bu nedenle ilgili bölümlerden mezun olanların ya da henüz öğrenci olanların sahip olması gereken Ekonomi ve Finans Sertifikaları programıdır.

Ekonomi ve Finans Sertifikaları / CFA Sertifikası – Yetkili Finansal Analist – Chartered Financial Analyst

Kariyerinizde etkin bir şekilde kullanabileceğiniz bir bilgiye ve sertifika sahi olmak istiyorsanız, CFA Sertifikası sizi daha nitelikli hale getirecektir. Bu Ekonomi ve Finans Sertifikalarına sahip olmak ini ekonomi, yatırım, etik analizi, portföy yönetimi, güvenlik analizi gibi alanların bulunduğu ve 3 aşama ile yapılan sınavı başarı ile tamamlamanız gerekmektedir.

Uzmanlaşmak isteyen kişilerin hakimiyetini ve yeterliliği ölçen program, danışmanlık, portföy yönetimi, sigortacılık, yatırım bankacılığı gibi sektörlerde kariyer planı olanlar için önem arz etmektedir.