Bankacılık bölümünün asıl amacı bankacılık sektöründe çalışacak nitelikli elemanların yetiştirilmesidir. Bankacılık bölümünden mezun olan adayların kamu ve özel bankalarda istihdam edilmeleri amaçlanır. Bankaların çeşitli departmanları bulunmaktadır. Bu departmanlar teknolojinin gelişmesi, sektörün çeşitlenmesi ile birlikte değişiklik gösterebilir.
Bankacılık bölümünde eğitim gören öğrencilerin matematik, hukuk, iktisat, istatistik ve muhasebe alanlarında ders görmelerinin yanı sıra yatırım bankacılığı, finansal piyasalarda tahmin, merkez bankacılığı, ticari bankalar için finans yönetimi gibi çeşitli alanlarda kişilere nitelik kazandırılacak eğitimler verilmektedir. Bankacılık bölümünde eğitim görmek ve kariyerini bu alanda yönlendirmek isteyen kişilerin insan ilişkilerinde başarılı, sabırlı, dikkatli, rakamlarla ve matematik hesaplamaları ile arası iyi olan kişilerin olması bekleniyor.
Bankacılık eğitimi alan ya da bankacılık sektörü için harekete geçen adayların kamu ve özel bankalarda müşteri temsilcisi, satış elemanı, banka müfettişi, banka müdürü ve müdür yardımcısı gibi çeşitli unvanlar alabilecekleri belirtiliyor.
Banka İşe Alım Süreci
Bankalarda kariyer yapmak ve işe girmek isteyen adayların işe alım süreçlerini eksiksiz bir şekilde takip etmeleri son derece önemli. Bankaların işe alım sürecinin başında iş ilanları yayınladıkları biliniyor. Bu ilanları kendi kariyer sayfalarında web siteleri üzerinden yayınlayabilecekleri gibi kariyer sayfaları üzerinden de yayınlayabilirler. Bazı bankalar ise CV toplama yöntemi ile CV havuzlarında bulunan CV değerlendirme süreci ile işe alım gerçekleştirebilirler.
Bazı bankalar ve pozisyonlar için düzenlenen yazılı sınavlardan adayların yüksek puan almaları beklenir. Yüksek puan alan adayların sözlü mülakatlara davet edilmeleri beklenir. sözlü mülakatlar işe alım sürecinin en zor kısmıdır diyebiliriz. Bu süreçte işe alım uzmanları adayları zorlayabilirler. Binlerce kişinin iş başvurusu yaptığı bir sektör olduğu düşünüldüğü zaman, her adayın ön plana çıkmak için uğraşmaları gerekir. Kendilerini parlatacak ve diğer adaylardan öne çıkacak özelliklerini mülakatlar sırasında göstermeleri son derece etkili bir adım olacaktır. Sözlü mülakatları başarılı şekilde tamamlayan adayların gerekli belgeleri toplamaları ve ardından işe alım süreçlerinin başlaması son derece önemlidir.
Hangi Bankalar Daha Çok Alım Yapıyor
Kişilerin kariyer hedeflerine göre hangi bankalarda çalışmanın daha doğru olabileceği değişiklik gösterebilir. Ancak kamu bankalarında işe alım süreçlerinde maaş imkanları daha düşük tutulurken, sektörde yükselme imkanları daha zorlu olabilir. Özel sektörde ise maaş imkanları biraz daha yüksek tutulurken kariyerde ilerleme hızı kamu bankalarına göre daha hızlı gelişmektedir.
Bankacılık sektöründe hangi bankaların daha çok alım yaptığı adaylar tarafından merak ediliyor. Günümüzde pek çok aday yeni iş ilanlarını takip etmek için adeta zamanla yarışıyorlar. Hangi bankanın daha çok alım yaptığı, kişilerin kariyer hedeflerini ve süreçlerini de etkiliyor.
Genellikle kamu bankalarında yılın belirli zamanlarına açılan ilanlar ve sınavlar pek çok kişinin sabırla süreci beklemelerine sebep oluyor. Kamu bankalarında belirli dönemlerde açılan ilanlarda işe alınacak kişi sayısı mümkün olduğunca yüksek tutulmaya çalışıyor. Ancak özel bankaların iş ilanlarında süreç daha farklı ilerliyor. Sürekli olarak gelişen, sektörde rekabeti artıran özel bankaların ihtiyaç duydukları personel sayısı kamu bankalarına göre daha fazla. Bu noktada özel bankaların işe alım ilanlarının daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.