Etkili Sunum Sanatı: Pecha Kucha Tekniği

Eski sunumların tarihe karıştığını, yerini yaratıcı ve faydalı sunumlara bıraktığı Pecha Kucha etkili sunum tekniğine bir şans vermelisiniz. Yapacağınız sunumları daha etkili, faydalı ve yaratıcı hale getirecek bu teknik, Japon tekniği olarak da biliniyor.

Japonya’daki mimarlar tarafından ortaya çıkarılan ve kısa zamanda dünyaya yayılan, günümüzde dev şirketler tarafından kullanılan Pecha Kucha tekniği, sunumunuzu hikaye şeklinde anlatmanızı sağlayan bir teknik olarak ifade edilebilir.

En fazla 20 slayt oluşturabileceğiniz ve her slayt için 20 saniyenizin olduğu bu sunum, kısa zamanda konuyu en ince ayrıntısına kadar anlatmanızı sağlıyor. Etkili bir sunumun 15-20 dakika olmasına karşı çıkan ve toplamda sadece 6 dakika 20 saniye süren bu sunum tekniğiyle, etkili sunumlar oluşturabilirsiniz.

Slaytlarınızın hepsinde görsel kullanmanız gerekiyor. Tekniğe göre görselle desteklenen anlatım, daha etkili bir hal alıyor. 20 slayt sizlere çok gelebilir fakat her slayt için 20 saniyenizin olduğunu düşünürseniz, zor bir sunum yöntemi olduğunu tahmin edebilirsiniz. Fakat günümüzün en etkili sunum tekniği olduğunu da unutmamalısınız.

Pecha Kucha tekniğinin kelime anlamına bakıldığında Türkçe karşılığının “çene çalmak” olduğunu görebilirsiniz. Japon mimarlar, birbirlerine bu tekniği kullanarak projelerini anlatmak isterken ortaya çıkan Pecha Kucha, günümüzde 700’den fazla şirket tarafından kullanılıyor.

Bu tekniğin püf noktası, projenin önemli olan detaylarını vurucu bir şekilde dinleyiciye aktarabilmekten geçiyor. Anlattığını her detay, görsellerle desteklenmeli ve görselin anlattığınız konuyla ilişkili olması gerekiyor.

Dinleyicileri görsel, işitsel olarak etkilemenizi sağlayan bu teknik, aynı zamanda ikna kabiliyetini de arttırıyor. Yapılan araştırmalara göre, görsellerle desteklenen sözlü iletişimler, desteklenmeyenlere göre %72 oranla daha başarılı oluyor.

Genel olarak şirketler tarafından bu tekniğe 20×20 Tekniği de deniyor. Çalışanlar arasında ise PowerPoint’in Twitter versiyonu olarak yorumlanıyor. Tekniğin alt yapısında bilgilerin hızla tüketilmesi ve hızlı bilgi verilebilmesi yatıyor.

Günümüzde bilgilerin çok çabuk tüketildiğini dile getiren Japonlar, bu teknikle kısa zamanda verilmek istenen mesajın, doğru ve etkili bir şekilde verilmesini sağlıyor.  Öyle olacak ki, Apple, Samsung, Google, Amazon gibi şirketler bu sunum tekniğinden faydalanıyor.

Pecha Kucha tekniğinin bir diğer artısı, oldukça eğlenceli ve mizahi bir yöne sahip olması… Bu nedenle sunumunuz daha da akılda kalıcı bir hale geliyor. Animasyonlu görsellerin tercih edilmesi tekniğin önerilen kısımlarında yer alıyor.

Bu teknikle hazırlanan sunumların, dinleyicilere aktarılmadan önce mutlaka pratik yapılması gerekiyor. Süreyi ayarlamak, sunumu doğru bir şekilde aktarabilmek, görsellerle uyumlu bir şekilde konuşabilmek için pratiğe ihtiyaç duyuluyor. Pecha Kucha tekniğin altın kuralı zamanı doğru kullanabilmek ve yönetebilmekten geçiyor.

20 saniyede bir, farklı konuşmalar gerçekleştirecek olmanız, sizleri zorlayabilir. Fakat bol tekrar ve pratik yaparak, 20 saniyede önemli bir sunumu gerçekleştirebilirsiniz. Sunumunuzun düzgün, etkili ve başarılı olması kariyer hayatınızı etkileyeceği gibi şirketinizi de etkileyeceği için mutlaka denenmesi gereken bir tekniktir.