Evlioğlu Açık Bankacılık ile İlgili Düşüncelerini Dile Getirdi

Evlioğlu Açık Bankacılık ile İlgili Düşüncelerini Dile Getirdi
Evlioğlu Açık Bankacılık ile İlgili Düşüncelerini Dile Getirdi

Garanti BBVA Müşteri Çözümleri ve Dijital Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Işıl Akdemir Evlioğlu, Bloomberg HT’ye konuk oldu. Bloomberg HT’de yayımlanan Finansal Teknoloji programına konuk olan Evlioğlu, açık bankacılık hakkında konuştu. Evlioğlu, “Açık bankacılık bir anlamda, bugün finansal kurumlarda saklanan verilerin, müşterinin izniyle üçüncü partilerle de paylaşılarak daha farklı ekosistemlerin ve çözümlerin müşteriler için oluşturulabiliyor olması demek. Her ülkenin kendi dinamiklerine göre dünyada bunun çok çeşitli uygulamaları oluştu.

Bir tarafta uçtan uca dijital bankalar görüyoruz ya da müşterilere hesap birleştirme gibi hizmetler sunan kurumlar görüyoruz. Çin örneğinde olduğu gibi Alipay ve WeChat gibi kurumların yaratmış oldukları finansal ekosistemler oluştu. Diğer tarafta ABD örneğinde olduğu gibi veri paylaşımı üzerine kurulu şirketler meydana geldi. Özetle aslında müşterilerimize daha geniş bir hizmet setini oluşturabileceğimiz bir ekosisteme kayıyoruz. Ben o yüzden bunun bir rekabet değil de yeni işbirliği fırsatları alanı ve inovatif çözümler dünyası olarak görüyorum” dedi.

Uzaktan Müşteri Edinimi Konusunda Heyecanlıyız

Uzaktan müşteri edinimi konusunda Garanti BBVA olarak heyecan dolu olduklarını ve uzun süredir hazırlıklar yaptıklarını belirten Evlioğlu, bu sayede bankacılığın mekan ve zamandan bağımsız olacağını vurguladı. Evlioğlu konuşmasına, “Müşteriler istedikleri zaman diledikleri ürünü o bankanın daha önceden müşterisi olma ihtiyacı olmaksızın anında yapabilecekler. Bankalar için de bu kişiselleştirilmiş müşteri deneyimine yatırım yapmak demek. Bu kadar kolaylığın olduğu bir yerde müşterimize çok daha mükemmel çok daha farklı deneyim sağlamak. Sadece ürün satmak değil o finansal yolculuğunda müşteriye yardımcı olabilmekte bizleri zenginleştirecek konu olacak.” şeklinde devam etti.

Bankacılık sektörünün dijitalleşmenin önceliğinin ana fonsiyonlar üzerine olduğunu belirten Evlioğlu, son 7 yıla bakıldığında farklı yaklaşımlar ve inovatif düşüncelere odaklanıldığını vurguladı. Pandeminin de dijital bankacılığı kullanmayan müşterilerin kullanımını artırdığını belirten genel müdür yardımcısı konuşmasına devam etti.

Evlioğlu: Yol Gösterici Ekranlar Geliştirdik

“Müşterilerimizin dijital kanallara güvenli ama daha kolay girebilmesi için çalışmalar yaptık. Bu dönemde basitleşmeye ihtiyaç olduğunu gördük ve mobil uygulamamızın ana sayfasını sadeleştirdik. Üç tane basit butonun olduğu ve bunlardan bir tanesinin de ‘Şubeye gitmeden yap’ dediğimiz, müşteriye yol gösterici ekranı geliştirdik ve bu ekran inanılmaz kullanılmaya başlandı. Müşterilerimiz oradan işlemlerini yapmaya başladılar. İçerisinde kredi kartı borcunun ödeme, kredi ödeme gibi hesap bakiyesi görme, borç bakiyesi görme gibi basit ana işlem setleri var.”

Dijitalleşme Yüzde 98’e Ulaştı

Garanti BBVA olarak pandemiden önceki dönemde yüzde 92 olarak ortaya çıkan dijitalleşmenin, günümüzde yüzde 97-98 olarak seyrettiğini belirtene Evlioğlu, “Dijital kanallarımıza erişim geçen yıla göre yüzde 35 oranında arttı. Bu sene Garanti BBVA dijital kanallarına 2 milyar defa giriş yapılmış olacak.” dedi. Karekod’un önem kazandığını belirten Evlioğlu, para çekme işlemlerinin dörtte birinin karekod ile yapıldığını belirtti.

Kullanım oranının da yüzde 27’ye ulaştığını vurguladı. Bu kullanımların kalıcı olmasını beklediklerini dile getiren Evlioğlu, “Bu noktada müşterilerimiz ile düzenli anketler yapıyoruz. Müşterilerimizin yüzde 30’u ‘Bankam ile çalışma şeklim değişti ve ben bundan memnunum. Kalıcı hale geldiğini düşünüyorum’ diyor. Yüzde 65’i müşterimiz de ‘Ben artık dijital kanalları çok daha fazla kullanıyorum’ diyor. Yaklaşık yüzde 55 müşterimiz ise ‘Ben şubeyi daha az kullanıyorum ve bundan sonra da bu şekilde devam edecek’ yanıtını veriyor. Bu anket sonuçları da müşterilerimizde bu davranış biçimin kalıcı olacağını gösteriyor.” cümleleri ile düşüncelerini ifade etti.