Eximbank İhracatçılara 11 Milyar Dolar Destek Sağladı

Eximbank İhracatçılara 11 Milyar Dolar Destek Sağladı
Eximbank İhracatçılara 11 Milyar Dolar Destek Sağladı

Türk Eximbank, 2021 yılı ilk çeyreğinde de ihracatçıya yönelik desteğini devam ettirdi.

Türk Eximbank destekler, 2021 yılının ilk çeyreğinde de kaldığı yerden devam etti. Bu bağlamda ihracatçılar, toplamda 11,2 milyar dolarlık destek aldı. Bu rakamın 6,1 milyar doları kredi, 5,1 milyar doları ise sigorta oldu. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre, yüzde 9 oranında bir artış yaşandı.

Türk Eximbank tarafından yapılan resmi açıklamada, önemli detaylara yer verildi. Bu bağlamda sigorta desteğinin toplam destek içindeki payı 1 yılda yüzde 46’ya yükseldi. Türk Eximbank, ilk çeyrekte 180’den fazla ülkede ve 63 binden fazla alıcıya 5,1 milyar dolarlık sevkiyat sigortalaması yaptı. Bu bağlamda da ihracatçılar, pandemi şartlarında maddi bir kaygı içinde olmadan ihracatlarını devam ettirdi.

KOBİ’lere Destek Sürüyor

İhracat desteğini tabana yayma anlamında da adımlar atan Türk Eximbank, bu bağlamda KOBİ’lere desteğini sürdürdü. Desteklerden faydalanan ihracatçı KOBİ oranı yüzde 71’den yüzde 76’ya çıktı. Aynı dönemde banka desteklerinden faydalanan 350 ihracatçı firmanın ise yüzde 90’ını KOBİ’ler oluşturdu. Toplam destek anlamında yıl sonuna göre yüzde 6’lık artış yaşandı. Bunun yanı sıra geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 13 artış meydana geldi. Banka, desteklerini sürdürmek adına 2021 yılı ilk çeyreğinde 375 milyon dolar değerinde uygun maliyetli kaynak temini gerçekleştirdi.

2020 yılında uygulamaya alınan yeni ürünlerin yanında 2021 yılında Hizmet İhracat Programı da devreye sokuldu. Bu bağlamda 2020 yılında Hizmet Sigortası Programı üzerinden çok sayıda sektöre artı değer sağlandı. Turizm ve lojistik gibi döviz kazandıran sektörde faaliyet gösteren firmalar bağlamında alıcılara 360 güne kadar vadeli hizmet bedelleri alıcı firmalara tahsis edilen limitler düzeyinde sigortalanmaya başlandı.

Kredi Faizleri Düştü

TL kaynağını yalnızca KOBİ’lere sağlayan Türk Eximbank, kredi faizini de düşürmeye devam etti. Bu bağlamda faizler ilk çeyrekte yüzde 17,5’ten yüzde 16’ya indi. YP reeskont kredilerindeki faiz oranı ise binde 3’ten binde 2’ye indi.

Tüm bu avantajların yanı sıra TL kredi programlarında vade seçeneği 540 güne çıkarıldı. Bu bağlamda da KOBİ’lerin uzun vadeli TL kredi imkanları genişletildi.