Farklı CEO’lardan 3 Favori Mülakat Sorusu

Şirket ile ilgili tüm kararların verildiği ve personel alımı yapılırken mutlaka danışıldığı şirketin üst düzey yöneticilerinden biri de CEO’dur. CEO’lar çalışanları kontrol eder, kişilik envanterlerini baz alarak çalışmalar düzenler, şirketin mali ve finansal durumunu analiz eder, iç ve dış yatırımları kontrol altında tutar. Ekipler oluşturarak projeler hazırlar ve daha nice görev ve sorumluluğu bulunur.

Dolayısıyla şirkete yeni bir personel alındığı zaman mutlaka CEO’lara da danışılır. Bazı CEO’lar direkt olarak işe alım süreçlerine birebir katılır. Özellikle dünya çapında bilinen ya da uluslararası alanda rekabet eden şirketler içerisinde işe alımların İnsan Kaynakları uzmanları tarafından değil CEO’lar tarafından yapıldığı görülür.

İş deneyimi bakımından da oldukça farklı sektör ve pozisyonlarda yer almış olan CEO’lar, adayları eleme konusunda İK yetkililerinden daha başarılı olurlar. Bunun sebebi adayların dilinden daha iyi anlamaları, düşünme tarzlarının farklı olmasıdır.

Dünyaca ünlü moda markalarından biri olan Cuyana’nın kurucularından biri olan ve aynı zamanda CEO görevini yerine getiren Karla Gallardo, CEO’ların katıldığı mülakatların oldukça ilginç geçtiğini ve uzun diyaloglar halinde geliştiğini, bu diyalogların sonucunda da çok ilginç sorular türetildiğini ifade etmektedir. Peki CEO’lar tarafından sorulan favori mülakat soruları nelerdir?

“Kişiliğini şekillendiren şey nedir ya da kimdir?”

Sekiz farklı büyük şirket içerisinde gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda CEO’ların favori mülakat soruları içerisindeki ilk sırada “Kişiliğini şekillendiren şey nedir ya da kimdir?” sorusunun yer aldığı görülmektedir. Kişisel soruların diğer sorulara göre daha zorlayıcı ve bilgilendirici olduğunu söyleyen CEO’lar, bu sorular aracılığıyla adayların sahip olduğu gizli yetenek ve becerilerin ortaya çıkarılabildiğini ifade etmektedir.

Cuyana CEO’su Gallardo işe alımlarda kişisel özellik bakımından personellerin iyi insan olup olmadıklarına dikkat ettiklerini ve işe özellikle iyi insanların alındığını ifade etmektedir. Çünkü bu kişilerin daha kolay adapte olabildiğini, takım çalışmasına uyum sağlayabildiğini ve minnettarlık duygusunu yoğun bir şekilde yaşayarak egoya ihtiyaç duymadan işlerini yerine getirdiğini söylemektedir.

“Hangi alanlarda başarısız oluyorsun?”

Beekeeper’s Naturals’ın kurucusu ve CEO’su Carly Stein’in favori mülakat sorusu “Hangi alanlarda başarısız oluyorsun?” olarak yer alıyor. Ona göre bu soru adayların zorluklarla karşılaştığında nasıl mücadele ettiğini gösteriyor. Aynı zamanda adayın stratejik ve analitik zekasının da yine bu soru ile ölçülebildiğini ifade ediyor.

Stein, “Hatalarımızı paylaşmak çok önemli. Bu soru yeniden şekillenmenin ve öğrenmenin ardında yatan ipucu.” olarak favori mülakat sorusunu açıklıyor. İnsanların hatalarından ders alması ve bu hatalara göre hayatlarını planlaması, hatalarını düzeltmeye çalışması, iş hayatı açısından büyük önem taşıyor. Çünkü herkes ister deneyimli ister deneyimsiz olsun, iş hayatında hata yapabilme potansiyeline sahip birer personel olarak yer alıyor.

“Çok zengin mi olmak yoksa kral mı olmak istersin?”

Bandwagon’un kurucusu ve CEO’su olan Harold Hughes, bu sorunun para ile ilgili olmadığını, bireylerin takım çalışmasına uyumlu olup olmadığını keşfetmek için harika bir soru olduğunu ifade etmektedir. Aynı zamanda adayların liderlik özellikleri de bu soru ile ön plana çıkmaktadır. Hughes bu soru ile itibar, güç ve liderlik açısından adayların düşüncelerini öğrenmeye yönelik cevaplar alınabileceğini ifade etmektedir.

Hughes, ”Zengin ya da kral cevaplarından ikisi de yanlış değil. Önemli olan neye dayanarak seçimini yaptığın. Cevabın zenginse ve varlığını diğer kişilere yardım etmek için kullanacaksan, empati ve şefkat duygularının geliştiğini gösteriyor. Kral olmayı seçersen güçlü yapılar üzerindeki etkini göz önünde bulunduruyor olacağım.” demektedir.