Fibabanka, Fibabanka Kariyer, Fibabanka İş Olanakları ve İş Başvuruları

Fibabanka Kariyer

Millennium Bank tarafından 2010 yılında Fiba Grubu satın alındıktan sonra hayata geçen Fibabanka, 2013 yılına kadar 28 olan şube sayısını, 2013 yılından sonra 62’ye kadar yükseltmiştir. 2013 yılında şube sayısını yükseltmesiyle birlikte 700 kişiye istihdam olanağı sağlamıştır.

Fibabanka, açılan 34 şubenin müdürlüğüne 22 adet yeni müdür ataması yapmıştır. Aynı yıl içerisinde kariyer atamaları, terfiler, 150’ye yakın yeni mezun adaylarının işe alımı gerçekleşmiştir.

Açıklanan verilere göre günümüzde ise Fibabanka bünyesinde çalışan 1684 kişi bulunmaktadır ve 2020 yılında Fibabanka’nın şube sayısı 48’e olarak belirtilmektedir.

Fibabanka Kariyer

Özellikle yeni mezun olan kişilerin istihdam edilmesini sağlayan Fibabanka, günümüzde pek çok aday tarafından başvuru almaktadır.

Yeni mezun adaylarının en çok tercih ettiği bankalardan biri olmasının sebebi eğitim ve gelişim alanında bireyleri desteklemesi, işe alım ve kariyer kapsamında çeşitli eğitim süreçlerine adayları tabi tutması ve dört alt birimden oluşan 14 kişilik bir İK ekibiyle işe alım sürecini gerçekleştirmesidir.

Türkiye çapında 48 şubesi bulunan Fibabanka’nın çalışanlarının yaş ortalamasına bakıldığında 32 olduğu da görülmektedir. Genç ve girişimci bireylerin yer aldığı bankada motivasyon uygulamaları, performans düzenlemeleri ve ciddi eğitimler yapılmakta, adayların, çalışanların kendisini geliştirmesine olanak verilmektedir.

Genç, dinamik ve hızlı büyüme gösteren bir banka oluşu sebebiyle Fibabanka, özellikle yeni mezunlar tarafından tercih edilmektedir. Fakat sıralamak gerekirse Fibabanka’nın tercih edilme sebepleri şu şekilde yer alabilmektedir:

  • Kariyer süreçlerinde diğer bankalara göre daha hızlı ilerleme
  • Hedeflenen pozisyona kısa sürede ulaşabilme
  • Eğitim ve sosyal sorumluluk projelerinin desteklenmesi
  • Eğitim alanına yapılan yatırımlar
  • Kazan-kazan ilişkisinin var olması

İşe Alım Süreci

Fibabanka işe alım sürecini başarıyla uygulayan ve doğru pozisyonlara doğru kişileri aktaran sayılı bankalardan biri olarak yer almaktadır. İş alımı yapılacak pozisyondaki mikro yapı ve kültür, banka tarafından belirlenen kriterlerle özdeşleştirilmektedir. Bu sayede doğru pozisyon için en uygun kişi işe alınmaktadır.

Genel olarak deneyimli kişilerin işe alımları gerçekleştirilmekte fakat yeni ve genç bireylerin de iş hayatına atılabilmesi için yeni mezun olan kişilere banka tarafından düzenli olarak istihdam olanağı açılmaktadır. İşe alım sürecinde her aday İnsan Kaynakları bölümü tarafından denetlenmekle birlikte iş pozisyonunu kapsayan departmanların üst düzey görevlileri tarafından da görüşme sağlamaktadır. Bu nedenle Fibabanka işe alım süreci üç aşamadan oluşmaktadır.

Fibabanka Yazılı Sınavları

İlk aşama yazılı sınavların yapıldığı aşamadır. Bankacılık sınavından en az 60 puan alan ve başarılı olan adaylar iş görüşmesi mülakatları için bankaya başvuru yapabilmektedir. Bu başvurudan sonra adaylar mülakat için davet edilmektedir. İnsan Kaynakları ile yapılan ilk görüşme ikinci aşamadır. Üçüncü aşama ise İnsan Kaynakları bölümünden başarılı bir şekilde geçmiş olan adayların başvurdukları pozisyonda üst düzey görevli olan iki kişi ile yapmış olduğu görüşmedir.

Fibabanka yeni mezunların istihdam edilirken şubelerde ve genel müdürlükte yeteneklerine uygun pozisyonlarda yer almalarını sağlamaktadır. Adayların genel müdürlükte çalışıp çalışamayacağına yapılan mülakatlarda karar verilmektedir. Aday ikinci ve üçüncü aşamadaki görüşmeleri doğrultusunda genel müdürlükte çalışmaya uygun bulunursa, bu bölümde istihdam edilmektedir.

Fibabanka Mülakatları

Banka tarafından yapılan mülakatlarda en çok dikkat edilen şey; adayın banka kültürüyle olan uyumu, iş yapış tarzına göre performansı ve banka stratejilerini geliştirmeye yönelik fikirlerinin olup olmadığıdır. Aday tüm bunlara uyum sağladığı zaman mutlaka olumlu sonuç almaktadır.

Banka işe alım sürecini ve iş başvurusunu diğer bankalara nazaran daha farklı bir şekilde yürütmektedir. Öncelikle Fibabanka’ya iş başvurusunda bulunacak olan adayların banka duyurularını sürekli olarak takip etmesi gerekmektedir. Çünkü banka, dönemsel olarak birçok banka personel alımı yapmaktadır. Duyurular bölümünde yer alan iş pozisyonlarına başvuru “kariyer.net” ya da “Linkedin” üzerinden gerçekleşmektedir. Adayların gerekli başvurularını bu iki iş ilanı sitesinden yapması şarttır. Bankaya iş başvurusu başka bir kanaldan yapılamamaktadır.

Fibabanka tarafından işe alım sürecinde aranan nitelikler genel olarak şu şekilde yer almaktadır:

  • Deneyim sahibi olunması (deneyim staj programı da olabilmektedir, deneyimsiz olması yetenekleri baz alındığında önemsiz sayılabilmektedir)
  • Başvurulan iş pozisyonuna dair bilgi ve tecrübeye sahip olunması
  • Gerekli yetkinlik, yetenek ve becerilere sahip olunarak bankanın en iyi şekilde temsil edilebilmesi
  • Katma değerinin yüksek olması
  • Sorumluluk sahibi olunması ve sorumlulukların zamanında, tam bir şekilde yerine getirilmesi
  • Takım çalışmasına uyumlu olmak
  • Üniversitelerin ilgili bölümlerinden en az 4 yıllık lisans eğitimi görmüş olmak

Banka üniversitelerin ilgili bölümlerinde 3 ve 4. sınıf öğrencisi olan kişilere de bankacılık alanında eğitim almak istedikleri takdirce staj imkanı tanımaktadır. Staj kriterlerine uyulduğu takdirde her aday, stajyer olarak Fibabanka bünyesinde yer alabilmektedir.

Çalışma Şartları

Fibabanka çalışma ortamı yine diğer bankalardan farklı olarak performans sürecini geliştirici, motivasyon arttırıcı ve eğitim alanında bireylerin gelişimini sağlayıcı bir çalışma ortamı sunmaktadır.

Bireylerin performans hedeflerini arttıran ve iş hedeflerini somut kavramlara dönüştüren performans sistemi sayesinde çalışanlar her yıl denetlenmektedir. Performansını yüksek tutan adaylara yönelik olarak takdir mektubu, teşekkür belgesi, performans ücreti ya da kıdem ücreti verilmektedir. Ek olarak adaylara uçak bileti, kurs imkanı, beş yıldızlı otelde çift kişilik tatil imkanı, bin TL değerinde hediye çeki ve Genel Müdür ile birlikte bir akşam yemeği imkanı tanınmaktadır. Bu sayede personeller teşvik edilmektedir.

İşe alınan her adaya özel banka tarafından üzerinde isimlerinin yazılı olduğu bir bardak ile kahve ya da çay ikramı yapılmaktadır. Bu sayede kişiye özel bir şekilde motivasyon arttırıcı uygulamalar banka içerisinde bulunmaktadır. Aynı zamanda personellerin 18 yaşını doldurmamış olan çocuklarına özel olarak doğum günü kutlamaları, Sevgililer Günü, Kadınlar Günü, Kalp Sağlığı Günü gibi özel günlerde de küçük etkinlikler düzenlenmektedir. Banka içerisinde “Esnek Öğle Tatili” uygulaması da bulunmaktadır. Bu sayede çalışanlar 12.00 ile 14.00 arasında öğle tatillerini gerçekleştirebilmektedir.

Özyeğin Üniversitesi ile kurumun bağlantılı olması sayesinde eğitim almak isteyen çalışanlara yönelik her yıl belli sayıdaki çalışan, ücretsiz bir şekilde üniversitede yüksek lisans programına katılabilmektedir.

Fibabanka Sosyal ve Yan Haklar

  • Fibabanka tarafından her yıl olarak performans ve iş değerleme sistemi yapılmaktadır. Yapılan denetleme sonucunda çalışanların ücret artışları yılda 1 kez olmak üzere gerçekleşmektedir.
  • SGK güvencesi kapsamında çalışanlar özel sağlık sigortasıyla teminat altına alınarak ek ödeme alınmadan ailelerine ve çocuklarına tüm sağlık imkanlarından faydalanabilme olanağını bulmaktadır.
  • Genel Müdürlük departmanlarında çalışan personeller için servis imkanı bulunmaktadır. Aynı zamanda bu personellere yönelik bina içerisinde kafeterya bölümünde yemek yeme imkanı vardır. Şubelerdeki personellere yemek fişi uygulaması verilmektedir.
  • Tüm çalışanların izin uygulaması şu şekilde gerçekleşmektedir:

1 ile 5 yıl arasında hizmet veren personeller 14 iş günü,

6 ile 14 yıl arasında hizmet veren personeller 20 iş günü,

15 yıl ve daha uzun süreli hizmet veren personeller 26 iş günü

izin kullanabilmektedir.

  • Çalışanların doğum günlerinde izin kullanma hakkı bulunmakla beraber, çocukları var ve bu çocuklar 6 yaşından küçük ise doğum günlerinde yarım gün izin kullanma hakları bulunmaktadır.
  • Çalışanlar banka içerisinde rahat bir çalışma ortamına sahip olabilmesi için banka içerisinde “serbest kıyafet uygulaması” bulunmaktadır.
  • 2018 yılından bu yana banka çalışanlarının çocuklarına Fibabanka Genel Müdürlüğü ve şubelerinde geçerli olmak ve kriterlere uygun olmak şartıyla 5 gün boyunca staj programı verilebilmektedir.
  • Bankanın kendisine ait olan “FibaSocial” sistemi sayesinde çalışanlar online olarak birbiriyle sürekli olarak iletişim halinde kalabilmektedir.