Fiziksel Olarak İş Görüşmesine Hazırlanmak İçin Ne Yapılmalı?

Kariyer yaşamınızın henüz oldukça başındaysanız ve daha önce bir iş görüşmesi deneyiminiz olmadıysa, iş görüşmesine nasıl hazırlanacağınız konusunda zihninizi fazlasıyla meşgul edebilirsiniz. Hemen hemen her aday, deneyimsiz olması ve bilgi birikiminin az olması sebebiyle ilk yapacağı iş görüşmesine karşı kendini tedirgin ve heyecanlı hisseder. Yapacağınız iş görüşmesinde “doğru aday” profiline ulaşabilmek için hem dış görünümüz açısından hem de kişisel özellikleriniz, yetenekleriniz ve becerileriniz açısından hazırlıklı olmanız gerekir.

Genel olarak İnsan Kaynakları bölümünde çalışan personeller için mülakatın ilk 7 saniyesi oldukça önemlidir. İlk 7 saniye, İK yetkilisinin sahip olduğunuz dış görünüş, jest ve mimikler bakımından etkileyici bir duruşa sahip olup olmadığınızı anlamak için yeterli gördüğü süredir. Mülakatın yapılacağı ortama katılma şekliniz, selamlamanız, giyiminiz, davranışlarınız ve duruşunuz bu noktada önem kazanır. Peki fiziksel olarak iş görüşmesine hazırlanmak için neler yapmalı ve nelere dikkat etmelisiniz?

Prezantabl Olmalısınız

Muhtemelen daha önce duymadığınız bir kelime olan “prezantabl” şirketler tarafından adaylarda olması beklenen bir görünüştür. Bu kelimeyi “bakımlı, özenli ve düzenli” kelimeleriyle bütünleştirebilirsiniz. Şirketin aradığı profile yüzde 100 bir şekilde uyum sağlıyor olabilirsiniz. Gerek kişisel özellikleriniz gerek yetenekleriniz başvurduğunuz iş ilanı için birebir uyumlu olabilir. Lakin prezantabl bir görünüme sahip değilseniz, mülakat sonrası olumsuz bir dönüş alabilmeniz de yüksektir.

Bu noktada dikkat etmeniz gereken ilk nokta kıyafet seçiminiz olmalıdır. İK yetkilisini etkilemek adına kullanacağınız ilk nokta kıyafettir. Giyiminize mümkün olduğu kadar özen göstermelisiniz. Günlük yaşam ile iş yaşamı arasındaki kıyafet seçimi oldukça farklıdır. İlk intibayı sağlayabilmeniz için sektörünüze uygun bir ofis kıyafeti tercih etmelisiniz. Seçtiğiniz kıyafetin temiz ve ütülü olması da bu noktada önem kazanmaktadır.

Sektörünüze uygun bir kıyafet seçimini nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, kıyafet seçimine göre seçmeniz gereken kıyafet biçimi şu şekilde yer alacaktır:

  • Resmi kıyafetler: Şirketler, finans kuruluşları, muhasebe firmaları, hukuk büroları
  • Rahat ve şık kıyafetler: Satış ve pazarlama alanı meslek grupları, devlet kurumları, küçük ve orta ölçekli işletmeler/şirketler, bilgi ve teknoloji alanındaki kurumlar, mühendislik, gayrimenkul ve emlak sektörü, eğitim sektörü
  • Salaş kıyafetler: İnşaat sektörü, yapı ve onarım sektörü, çevre ve peyzaj tasarımı
  • Yaratıcı ve modaya uygun kıyafetler: Grafik ve tasarım, moda, eğlence ve müzik sektörü

Kişisel Bakım Olmazsa Olmaz!

Kıyafet seçiminizi yapmış olmanız, prezantabl bir görünüm elde ettiğinizi göstermez. İkinci adım kişisel bakımınıza dikkat etmeniz olacaktır. Temiz ve bakımlı görünmek altın kuralınız olmalıdır. Saçınız, elleriniz, cildiniz, dişleriniz… Vücudunuzdaki her nokta temiz ve bakımlı görünmelidir.

İş görüşmesi öncesinde duş almayı ihmal etmemelisiniz. Ağır bir parfüm kullanmamaya da dikkat etmelisiniz. İş görüşmesine giderken tercih edeceğiniz koku daha rahatlatıcı ve “fresh” olarak adlandırılan kokulardan olmalıdır. Yoğun kokular, karşı tarafın dikkatini dağıtabilir ve olumsuz karşılanabilir. Temiz ve etkileyici bir gülüşe sahip olmak da oldukça önemlidir. Diş bakımınızı ihmal etmemelisiniz.