Franchising Yaparken Hangi Banka Tercih Edilmeli?

Franchising yapan ya da yapmaya hazırlanan kişilerin bir banka ile ortaklık kurması oldukça önemlidir. Kurulacak olan banka ortaklığı ile işletmenin büyüme ve daralma yaşaması doğru orantıda olacaktır. Bu nedenle franchise kişilerin banka tercihi yaparken dikkat etmesi ve göz önünde bulundurması gereken 3 temel unsur vardır. Bu unsurlar:

  1. Büyümenizi sağlayacak bir banka bulmak
  2. Bankanın sunduğu hizmet ve imkanlardan yararlanabilir olmak
  3. Beklenmeyen başarılar söz konusu olduğunda bankadan tam anlamıyla bir destek almak

Bu üç temel unsur göz önünde bulundurulduğu takdirde iyi bir banka tercihi de yapılacak demektir. Lakin bir banka tercihi yapmadan önce bu unsurları nitelikli bir şekilde anlamak gerekir.

1.      Büyümenizi Sağlayacak Bir Banka Bulmak

İşletme imtiyazları ve işletmedeki ekip arkadaşları bakımından da büyümenize ortak olacak bir banka bulmak oldukça önemlidir. Banka franchising yapmaya hazırlanan kişiler için aynı zamanda finansal açıdan destek yaratacak bir unsurdur. İşletmenizi genişletmek ya da geliştirmek istediğiniz zaman sizi finanse edebilecek bir bankaya ihtiyacınız vardır.

Küçük bir işletme ile yola çıktıktan sonra belli bir oranda büyüme elde ediyorsanız, bankanın büyüme planlarınıza göre sizlere kat edebileceğiniz ve nakit paranızı ikiye katlayabileceğiniz bir finansman yolu/planlaması sunması gerekir. Geleneksel anlamda banka sizleri ileriye taşıma yönünde hedefler koymalıdır. Koyulan hedefler ulaşılabilir olmalıdır ve bankanın kapitülasyon sistemi içerisindeki faktörleri de dikkate almış olması gerekir.

Büyümenize ortak olacak krediler sunmalıdır. Bu kredilerden de tam anlamıyla yararlanmanızı sağlamalıdır. Aynı zamanda borca dayalı bir sistem yerine, “kredilerinizi geliştirmeye yönelik” olan bir banka bulmanızda da fayda olacaktır. Bu sayede banka ne zaman, neye ihtiyacınız olduğunu anında kavrayabilecek potansiyele ulaşacaktır. Sizinle birlikte tasarruf eden, hayatınızdaki para akışını kolaylaştıran ve çok fazla verimlilik elde etmenizi sağlayan bir banka olmalıdır.

2.      Bankanın Sunduğu Hizmet ve İmkanlardan Yararlanabilir Olmak

Bu başlığı kısa bir şekilde belirtmek gerekirse “kişiselleştirilmiş destek” şeklinde olacaktır. Banka tam anlamıyla sizi her yönden desteklemelidir. İşler beklediğiniz gibi yolunda gitmediğinde bile size ödeme yöntemlerinde kolaylık sağlayabileceği hakkında bir söz vermelidir. Bankacılık sisteminin de önüne geçmelidir. Borç vermekten çok, geliştirilmenize yönelik tüm fırsatları takip etmeli ve bu yönde gelişmenizi sağlayacak ortak adımlar atmanıza yardımcı olmalıdır.

Bu başlık altında banka franchising yapacak kişinin şirket hakkındaki bilgisini keşfetmelidir. Bu sayede işletme hakkındaki tüm bilgilere sahip olarak potansiyel bir yol haritası belirlemelidir. Belirlenen yol haritası doğrultusunda, müşteriye yönelik kredi boşlukları oluşturmalıdır.

3.      Beklenmeyen Başarılar Söz Konusu Olduğunda Bankadan Tam Anlamıyla Bir Destek Almak

Eğer ki franchising yaptığınız işletme beklentiniz dışındaki başarılara imza atıyorsa, banka bu durumun farkında olarak ilk günden bu yana gerçekleştirdiğiniz hedefleri göz önünde bulundurmalı ve daha güçlü hedeflere yönlendirilmenizi sağlamalıdır.

Banka ile işletme ya da işletme sahibi ortak bir şekilde büyük bir gelecek planı oluşturmalıdır ve bu plan doğrultusunda hem işletme sahibi hem de banka hareket etmelidir.