Girişimci Olmadan Önce Kendinize Sormanız Gereken Sorular!

Girişimci olmak, girişimci ruhunu hissetmek büyük bir cesaret gerektirir. İnsanlar için nasıl bir ilham kaynağı olacağınız, çıktığınız yolda zorluklarla nasıl mücadele edeceğiniz ve başarısız olursanız nasıl bir yol çizeceğiniz oldukça önemlidir. Girişimci olmadan önce, planlamanızı iyi bir şekilde yapmalısınız. Gelecekte ulaşmak istediğiniz konum için kariyer planınızı hazırlarken kendinize sormanız gereken bazı sorular vardır. Bu soruları sorarak girişimcilik hayatınıza nasıl başlayacağınızı keşfedebilirsiniz.

Girişimci olmadan önce neden girişimci olmak istediğinize karar vermelisiniz. Dünyada değiştirmek istediğiniz bir problem mi var? Gerçekten insanlık yararına olan bir çözüm yolu mu buldunuz? Bir ürünle kitleleri etkileyeceğinizi mi düşünüyorsunuz? Girişimcilerin ortak özelliği kişisel özelliklerinin ve değerlerinin farkında olarak yola çıkmasıdır. Eğer girişimci özelliklerini taşımıyor, bu sorulara cevap veremiyorsanız kendinizi tanımak adına, kendinizle vakit geçirmeyi denemelisiniz. İnsanları etkilemeden önce kendinizi etkileyebilmeniz önemlidir.

Alabileceğiniz risk seviyesini belirlemelisiniz. Risk almaktan korkuyor musunuz? Alabileceğiniz en büyük risk ne olurdu? Hangi riskleri almaktan korkardınız? Hangi riskleri zorlanmadan alabilirdiniz? Maddi riskler mi manevi riskler mi sizin için daha kolay ya da zor alınır? Girişimcilerin bir diğer ortak özelliği risk alabilmeleridir. Alabileceğiniz riski belirlemelisiniz. Aldığınız riskin bedeline katlanacak olan kişi yalnızca sizsiniz. Bu nedenle girişimci olmadan önce alabileceğiniz riskler hakkında düşünmeli, kendinize bir ilham kaynağı da bularak kendi hayatınızdaki riskleri gözden geçirmelisiniz.

Her girişimcinin bir hikayesi vardır, peki sizin hikayeniz ne? Girişimciler genellikle belli bir hikayeye sahiptir. İstedikleri noktaya ulaşana kadar başlarına pek çok kötü olay gelmiştir ve pek çok zorlukla mücadele etmişlerdir. Kendiniz için bir hikaye oluşturun. Bu, markanıza olan güvenilirliği arttıracak ve insanların daha çabuk dikkatini çekecektir. Hikayenizi oluştururken değerlerinizden bahsetmekten çekinmeyin. Kendinize ait değerleri belirtmeniz, insanları etkilemenizi kolaylaştıracaktır. Sizinle aynı değerlere sahip olan kişiler ilk hedef kitleniz olacaktır. Dolayısıyla hikayenizin can alıcı noktası sahip olduğunuz değerler olmalıdır.

Girişimci olmadan önce hayatınızın çok rahat ve konforlu olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat girişimciler açısından rahatlık ve konfor, oldukça zor olan iki kavramdır. Hayatınızın her anı stres ve baskı ortamı içerisinde geçecektir. Belli bir süreden sonra özel hayatınız içerisinde bu durumdan rahatsız olabilirsiniz. Rahatsız olma düşüncesi sizi ne kadar etkileyecek? Özel yaşamınızla iş yaşamınız arasında bir denge kurabilecek misiniz? Eğer bu sorulara karşı endişe duyuyorsanız, kendinize biraz daha zaman tanımalısınız.

Her başlangıç aynı zamanda bir son demektir. Aldığınız her karar, daha önce almış olduğunuz bir kararı sonlandıracaktır. Dolayısıyla karar alırken vazgeçtiklerinize de dikkat etmelisiniz. Geride bıraktıklarınız, ileride aradığınız şeyler olmamalıdır. Bunun için kendinize “Nelerden vazgeçebilirim?” sorusunu sormalısınız. Gelecekte başarısız olursanız kendinizi vazgeçtiğiniz şeylerle suçlamak yerine vazgeçtiğiniz kararları uygulamayı denerseniz, girişimci olmak için bir şansınız daha var demektir.