Gişe Memurluğundan Yurt Dışında Bankacı Olma Serüveni

Bankacılık, global bir meslektir. Bunun sebebi dünyanın dört bir yanında finansal işlemlerin gerçekleşmesidir. Özellikle kişiler ve kurumlar arasında gerçekleşen ticari faaliyetler finansal işlemlerin yaygınlaşmasını sağlamaktadır. Bu nedenle dünyanın her yerinde bankalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Bankalar, geniş organizasyon yapısına sahip kurumlardır. Geniş organizasyon, meslek ve kadro çeşitliliği anlamına gelmektedir. Bunun temel sebebi ise banka yapılanmasının farklı iş alanlarından oluşmasıdır. Bankaların satış, pazarlama, halkla ilişkiler, operasyon, insan kaynakları, hukuk, muhasebe, dış ticaret, krediler, bilgi teknolojileri, dış ilişkiler gibi oldukça çeşitli departmanları bulunmaktadır. Söz konusu her bir departmanda pek çok farklı kadronun yer aldığı görülmektedir. Bu departmanların çoğu, bankaların genel müdürlüklerinde yer almaktadır. Banka yapılanmasında genel müdürlükler önemli bir yere sahip olsa da ulaşılabilirlik açısından banka şubeleri dikkat çekici bir yere sahiptir. Özellikle bankaların satış departmanlarına bağlı birimleri banka şubelerinde konumlanmaktadır.

Banka şubelerinde bireysel, kurumsal, KOBİ ve ticari müşteri temsilcisi, gişe memuru, satış temsilcisi, yönetmen yardımcısı, şube müdürü gibi pozisyonlarda kadrolar yer almaktadır. Organizasyon yapısında en alt kademede gişe memurluğu yer almaktadır. Bankaların gişe memuru personel sayısı oldukça fazladır. Gişe memurunun temel bankacılığa dair fazla komplike olmayan görevleri bulunmaktadır. Müşteri banka hesabına para yatırma, hesaptan para çekme, kredi kartı başvurusu yapma, otomatik ödeme talimatı verme, ödeme gerçekleştirme, para transfer etme gibi finansal işlemleri gişe memurları sayesinde gerçekleştirmektedir.

Gişe Memuru Nasıl Olunur?

Gişe memuru olmak için öncelikle bankacılık, bankacılık ve finans, iktisat, ekonomi gibi lisans bölümlerinden mezun olmanız gerekmektedir. Bazı bankalar bu alanlara ön lisans eğitimi almış kişilerin de gişe memurluğu için istihdamını sağlamaktadır. Ancak lisans mezunu olmanız rakiplerinizden bir adım önde olmanızı sağlayacaktır. Gişe memuru olmak için her banka farklı kriterler arayabilmektedir. Bankaların personel alım sürecinde gişe memurları için öncelikle genel yetenek sınavı yapılmaktadır. Bu sınav sayısal ve sözel mantık sorularından oluşmaktadır. Gişe memurluğu sınavının püf noktası ise süreye karşı yarışmaktır. Soru sayısına kıyasla verilen süre oldukça azdır, bunun sebebi personelin baskı ve stres altında pratik düşünme ve çözüm üretme yetkinliğini ölçmektir.

Zira gişe memurluğu banka şubelerinin en yoğun çalışan kadrolarından biridir. Bu nedenle gişe memuru olmak için soğukkanlı olmalı, pratik düşünmeli ve hızlı hareket etmelisiniz. Sınavda başarı sağladıktan sonra bireysel mülakata girerek personel alım sürecinin son aşamasına dahil olabilirsiniz. Gişe memurluğunda belirli bir tecrübe edindikten sonra dilerseniz bu pozisyondan terfi edebilirsiniz. Gerek şube içinde gerekse genel müdürlük kadrolarına terfi edebilmek için bankaların kurum içi yükselme sınavlarına katılabilirsiniz. Bunun yanında yabancı dil yeterliliğini de sağlarsanız eğer banka kadrolarında yükselme şansınız artacaktır.

Yurt Dışında Gişe Memuru Olmak

Bankalar, yurt içinde de yurt dışında da faaliyet gösteren global kuruluşlardır. Ülkemizde kurulan ve faaliyet gösteren yerli bankalardan bazılarının yurt dışında şubeleri bulunmaktadır. Yurt dışında en çok şubeye sahip olan yerli banka ise bir kamu bankası olan Ziraat Bankası’dır. Bunun yanında ülkemizde faaliyet gösteren yabancı bankalar da bulunmaktadır. Bu bankaların yurt dışı şubeleri de bankacıların çalışmak istedikleri yerler arasındadır. Gerek Ziraat Bankası’nın gerekse ülkemizde faaliyet gösteren diğer bankaların bünyesinde gişe memuru olarak bankacılık kariyerinize başlayabilirsiniz. Personel alım süreci diğer kadrolara göre daha az zorlayıcı olduğu için gişe memurluğundan bankacılık kariyerine başlayıp terfi ederek ilerlemek isteyen personel adayı oldukça fazladır. Yurt içinde faaliyet gösteren ve yurt dışında da şubeleri bulunan yerli ve yabancı bankaların bünyesinde bankacılık kariyerinizi inşa edebilirsiniz. Gişe memuru olarak bankacılığa adım attıktan sonra bu kadroda bir süre deneyim kazanmalı ve bankacılık mesleğini tanımalısınız. Daha sonra banka bünyesinde açılan kurum içi yükselme sınavlarına girerek pozisyonunuzu yükseltebilirsiniz. Bu noktada bir sınır bulunmamaktadır, gişe memurluğundan yönetim kadrolarına kadar ilerleyebilirsiniz.

Bankacılık ülkemizde olduğu kadar yurt dışında da popüler olan bir meslektir. Özellikle yurt dışında yaşamak isteyen ve kariyerine farklı bir yön vermek isteyen personeller yurt dışında bankacılık yapmayı hedeflemektedirler. Ülkemizde faaliyet gösteren bankaların yurt dışı şubelerine transfer olmak mümkündür. Bankacılık alanında yeterli deneyime sahip olduktan ve aranan yabancı dil şartını sağladıktan sonra yurt dışı şubelere transfer olabilirsiniz. Bunun için bir personel olarak sergilediğiniz performansın güçlü olması da gerekmektedir. Yurt dışı şubelerinde verimli bir performans sergileyeceğinizi kanıtladığınız takdirde yurt dışında bankacı olabilirsiniz.

Yurt Dışı Bankacılık İş İmkanları

Aldığınız eğitim, yabancı dil bilginiz ve bankacılık tecrübeniz bu noktada belirleyici olacaktır. Eğer yurt içinde faaliyet gösteren bir bankada çalışmadan direkt olarak yurt dışında aktif olan bir bankanın personeli olmak istiyorsanız süreç daha zorlayıcı olacaktır zira bu durumda bankalar faaliyette bulundukları ülkenin vatandaşı olmanızı istemektedirler. Bu nedenle yurt içinden yurt dışı şubelere transfer olma şansınız daha yüksektir. Yurt dışı iş deneyimleri her iş alanında önemli bir yere sahiptir. Bankacılığın global bir meslek olması bu deneyimin önemini daha da arttırmaktadır bu nedenle çoğu kişi uluslararası faaliyet gösteren bankalarda çalışmayı istemektedir. Bu bankaların yurt dışı şubelerinde çalışma fırsatı pek çok banka personelinin hayallerini süslemektedir.

Gişe memuru olarak banka kariyerinize başladıktan sonra bu alanında kendinizi geliştirmelisiniz. Yabancı dil bilginizi geliştirmeli ve bunu IELTS, TOEFL gibi uluslararası geçerliliği olan sınavlarla belgelemelisiniz. Devamında bankanın açacağı kurum içi yükselme sınavlarına katılarak müşteri temsilciliği, yönetmen yardımcılığı, şube müdürlüğü gibi pozisyonlara terfi etmelisiniz. Yurt dışı şubelerinde çalışmak için aranan yeterlilik kriterlerini sağladıktan sonra yurt dışı kadroları için başvurunuzu yapmalısınız. Böylece gişe memuru olarak başladığınız bankacılık serüveninizi yurt dışına taşıyabilirsiniz.