Google’a Göre Özgeçmişinizin Fark Edilmesini Nasıl Sağlarsınız?

Dünyanın en büyük şirketlerinden biri Google’dır. Haftada en az 50 bin adet başvuru alan şirket, başvurular içerisinden çok az bir bölümü tercih etmekte, geri kalanları ise çeşitli sebeplerden ötürü elemektedir. Özellikle kötü hazırlanan ve dikkat edilmemiş bir şekilde oluşturulan özgeçmişler, şirket tarafından kabul edilmemektedir. Yazım hatası, imla hatası ya da kritik hatalara sahip olan özgeçmişler de otomatik olarak reddedilmektedir.

Google şirketinin İnsan Kaynakları bölümünde işe alımdan sorumlu tutulan çalışanlar, başvuru yapan kişilerin en yetersiz kaldığı konu olarak iş tanımlarını belirsiz bırakmaları ya da fazlasıyla uzun tutmaları olarak gördüğünü ifade etmektedir. Genel olarak yapılan hatalardan biri de adayların, yer aldığı projeler içerisindeki başarıdan çok farklı konulara değindiği… İşe alım uzmanları, başvuru yapan adayların nasıl liderlik yaptıklarını ya da satış rakamlarını nasıl arttırdıklarını anlatmadıklarını söylemektedir.

Google işe alım uzmanları, başvuru yapacak kişilerin aynı hataya düşmemeleri için basit bir formül uygulamasını öneriyor: “Z yapılarak Y ile ölçüldüğü zaman X başarılır.”

Yani, özgeçmişlerin tamamen iş tecrübesine, becerilere, somut verilere ve sonuçlara odaklı bir şekilde hazırlanmasını öneriyor ve üç ana maddeye dikkat edilmesini söylüyor:

  1. Elde edilen başarıların ne kadar etkileyici olduğu açıklanmalı
  2. Öne çıkaran özellikler açıklanmalı
  3. Değişim yaratabileceğiniz alanlar açıklanmalı

Başarılarınız Neden Etkileyici?

Örneğin, özgeçmişiniz içerisinde bir başarınızdan bahsederken “X Yarışması’nda ikinci olduk.” demek yerine, “Gösterdiğimiz üstün performans ve verimlilik sayesinde X Yarışması’na katılan 60 takım arasından ikinci olduk.” demeniz gerekiyor.

Sizin gibi pek çok katılımcı olduğunu belirtmek ve bu kadar katılımcı içerisinden hangi becerileriniz, bilginiz ya da özelliğiniz ile ön plana çıktığınızı göstermek, İK yetkililerinin oldukça hoşuna gidecek bir durumdur. Fark edilmenizi sağlayan bu yazım biçimi, nasıl öne çıktığınızı açık ve net bir dille ifade etmenizi sağlar.

Başarılarınızın yanı sıra becerilerinizi ve özelliklerinizi de ön plana çıkarmayı sağlayan bir formüldür bu. Özgeçmişiniz içerisinde “Geleceğin lideri” ya da “Gelecek 5 yıl içerisinde takım lideri olmayı hedefliyorum.” demek yerine, “Sahip olduğum potansiyel ve elde ettiğim başarılar sayesinde, liderlik yapabileceğimi düşünüyorum” demeniz ya da “Liderlik Geliştirme Programı olarak ülkeler çapında gerçekleştirilen eğitim programında yeteneklerimi geliştirerek seçilen 170 kişiden biriyim. Bu nedenle gelecek 5 yıl içerisinde kendimi liderlik pozisyonunda görmekteyim.” demeniz daha etkili bir hale gelmektedir.

Becerilerinizi, özelliklerinizi ya da başarınızı yansıtmanın yanı sıra, değişim yaratan biri olduğunuzu da mutlaka özgeçmişiniz içerisinde belirtmelisiniz. Size “Şirkete ne gibi katkılar sunabilirsiniz?” şeklinde bir soru gelebilir. Google şirketinin işe alım uzmanlarının önerisi karşınıza böyle bir soru gelmeden önce CV içerisinde bu soruyu yanıtlamanız. Yani, “Eski şirketimdeki motivasyon sürecini hızlandırdım.” demek yerine, “Kullanmış olduğum X uygulaması sayesinde çalışanların motivasyonlarını ve performanslarını yüzde 43 oranında arttırdım. Bu da şirket satışlarını yüzde 35 oranında arttırdı.” demelisiniz. Bu sayede yarattığınız fark direkt olarak göz önünde ve somut veriler çerçevesinde olduğu için daha dikkat çekici görünmektedir.