Grup Mülakatlarının Püf Noktaları Nelerdir?

Günümüz iş dünyasında tercih edilen ve sık bir şekilde gerçekleştiren mülakat türlerinden biri de grup mülakatları olarak yer alır. Adayların liderlik özelliklerini, takım çalışmasına uyumluluğunu, girişimciliğini ve motivasyonunu öğrenmek amacıyla yapılan bu mülakat çeşidi en az 5 en fazla 10 kişi ile gerçekleştirilmektedir.

İş görüşmelerinde en çok tercih edilen tekniklerden biri olmasının nedeni, liderlik potansiyeline sahip olan adayların daha çabuk tespit edilmesini sağlaması ve grup halinde düzenlendiği için şirketin zamandan ve maliyetten tasarruf edebilmesidir. Grup mülakatlarının gerçekleştirildiği ortamda pek çok İK yetkilisi, üst düzey yönetici, başvurulan iş pozisyonuna ait denetçi ve çeşitli şirket pozisyonlarında yer alan görevliler bulunabilmektedir. Şirket tercihen sadece İK yetkililerinin de grup mülakatı düzenlemesine izin verebilmektedir.

Grup Mülakatlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Grup mülakatına davet alan aday başarılı olmak istiyorsa, grup mülakatının kurallarına uymalı ve gerekli hazırlıklarını tamamlamalıdır. Öncelikle adaylar, grup mülakatı içerisinde bir başka aday konuşurken söz kesmemeye, aktif bir dinleyici ve anlatıcı olduğunu kanıtlamaya özen göstermelidir. Diğer adaylar tarafından bahsedilen ve ortaya atılan fikirler desteklenebilir ya da bu fikirlere yönelik anti-tez sunulabilir. Grup mülakatlarındaki görgü ve saygı kuralları daima ön planda tutulmaktadır. Bu nedenle adaylar, jest ve mimiklerine, diğer adaylara yönelik konuşmalarına dikkat etmelidir.

Peki grup mülakatlarında başka nelere dikkat edilmesi gerekir? İşte grup mülakatına davet edilmiş adayın bilmesi gereken önemli detaylar!

  • Mülakatı yapacak olan kişilerin adları iş görüşmesinden önce mutlaka öğrenilmelidir. Eğer bilinmiyorsa, mülakat aşamasında İK yetkililerine ve sizinle birlikte yer alan adaylara isimlerini öğrenmek adına soru yöneltebilirsiniz. Görüşme esnasında adaylara ve İK yetkililerine ismiyle hitap etmek, profesyonellik algısı yaratan bir davranış olacaktır.
  • Şirketin ya da kurumun daha önceki grup mülakatları araştırılmalıdır. Eğer elde edilebilirse daha önce grup mülakatına girmiş olan bir adaydan bilgi alınmalıdır. Örnek soru tipleri incelenmeli ve bu sorulara yönelik olası cevaplar üretilmelidir. Grup mülakatı öncesinde hazırlık yapmak oldukça önemlidir. Adayın pratik yapmasına ve iş görüşmesi esnasında sahip olacağı heyecanı ve stresi kontrol altında tutmasına yardımcı olacaktır.
  • Grup mülakatı sırasında adayın yanında mutlaka bir ajanda ve kalem olmalıdır. Bu hem görüşme esnasındaki önemli noktaların not alınmasını sağlar hem de şirket yetkilileri tarafından adayın işi önemsediğine dair bir algı oluşturur.
  • Mülakatın sonunda soru sormak için adaylara şans tanındığında işe odaklı ve net sorular sorulmalıdır. Yetkililer ya da diğer adaylar konuşurken araya girmek, söz istemek negatif etki yaratır. 
  • Mülakat sonrası görüşmeye dahil olan kişilere mülakat teşekkür mektubu yollanmalıdır. Mülakat mektuplarının içeriği kısa ve öz olmalıdır. 
  • Mülakat öncesinde adayın kendisine göre küçük ipuçlarını not alması ve mülakat sırasında bunlardan yararlanması da fayda sağlayacaktır. Küçük ipuçları içerisinde şirkete, mülakatı gerçekleştirecek olan kişilere yönelik bilgiler yer almalıdır. Olası bir “Şirketimiz hakkında ne biliyorsunuz?” sorusuna hazırlıklı olunmalıdır.
  • Tüm iş görüşmesi mülakatlarında geçerli olduğu gibi grup mülakatlarına giderken de özenerek giyinmelidir. İş yaşamına uygun bir görünüm sergilemek için adayların prezantabl olması önemlidir.