Hala Senin İçin En Uygun Stajı Bulamadıysan Bulmanı Sağlayacak Tavsiyeler!

İş hayatına atılırken her adayın mutlaka geçirmesi gereken dönemlerden biri stajdır. Staj programına dahil olmak iş başvurusu yaparken adayın “deneyimli çalışan” olarak görülmesini sağlar. Fakat staj programına dahil olmadan önce aday için en uygun staj programının bulunması gerekir. Kariyer hedefleri belirlenmeden ya da olmak istenilen sektör seçilmeden staj yapmak anlamsızdır. Dolayısıyla iş hayatında staj, profesyonel yaşama atılmadan önce alınacak ilk stratejik karardır ve oldukça önemlidir.

Doğru stajı bulmak isteyen fakat bulamayan adayların staj bulma konusunda uygulayabilecekleri bazı püf noktalar mevcuttur. Bu tavsiyeler uygulandığında katılım sağlanan program etkisini gösterir ve aday oldukça başarılı, etkili ve verimli bir dönem geçirir. Adayların bu süreçte program arama ve bulma konusunda bilinçlendirilmesi gerekir. Çünkü bu dönem iş hayatının bir başlangıcıdır.

Öncelikle staj yapacak olan adayların bu döneme girmede önce mutlaka ön araştırma yapması gerekir. Üniversite 3 ve 4. sınıf öğrencilerine tanınan bir dönemdir. Mezun olunduktan sonra yapılması neredeyse imkansızdır. Dolayısıyla aday üçüncü sınıfta ise ikinci sınıfın kış döneminden itibaren araştırma yapmaya başlamalıdır. Fakat bu dönemi geçtiyseniz, sorun değil! Halen daha geç kalmış sayılmazsınız… Bu dönemi geçirmek istediğiniz alanı belirleyin ve bir an evvel şirketlerle iletişim kurun.

Staj alanınızı belirlediyseniz, program bulma süreciniz daha hızlı ilerleyecektir. Nasıl bir staj yapmak istediğinize aileniz, üniversitede bulunan öğretmen ve danışmanlarınız ile birlikte karar verebilirsiniz. Mezuniyetinizin ardından daha kolay iş bulmanızı sağlayacak kariyer hedeflerinizi ve seçeneklerinizi belirlediğiniz takdirde, faydalanabileceğiniz programları keşfetmeniz daha kolay olacaktır.

Günümüz teknoloji çağından ibaret olduğu için internetin gücünden faydalanmalısınız. Şirketler genel olarak resmi web site adresleri üzerinden staj programları hakkındaki duyurularını ve programa dahil olabilecek adaylardan istenen şartları yayınlamaktadır. Yeteneklerinize, yetkinliklerinize ve kişiliğinize en çok uyan şirkete başvuru yapmalısınız. Bu dönemi işe alım süreci gibi görmeli, profesyonel davranmalısınız.

Staj yapmak istediğiniz yeri belirlemek için şirketleri araştırmalısınız. Şirketleri ziyaret ederek, şirket çalışanlarıyla iletişim kurarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Program bulma konusunda yapacağınız tüm şirket görüşmeleri bilmediğiniz fırsatları da öğrenmenizi sağlayacaktır. Girişimci olmanız da fayda var. Girişimci davranmak süreci hızlandıracaktır.

Özel yeteneklerinizin olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bu yeteneklerden bahsetmeyi ihmal etmemelisiniz. Şirketler genç, girişimci ve yenilikçi bireyleri programlarına dahil etmekten büyük bir keyif alır. Staj döneminin sonunda da şirket bünyesine davet ederek kendi çalışanı olmanızı ister. Korku ve endişelerinizi bir kenara bırakarak sizi özel yapan yeteneğinizi bu döneme girerken mutlaka keşfedin. Bir lider misiniz? Motivasyon arttırabiliyor musunuz? Sektörün eksikliklerini mi gördünüz? Asla söylemekten çekinmeyin.

Bu süreç, kariyer değişikliği yapılan sürece benzetilir. Bunun sebebi her iki süreçte de farklı bakış açılarının kazanılması, yeni bilgi ve becerilerin elde edilmesi, yeni kariyer alanlarına ilgi duyulmasıdır. Dolayısıyla bu süreçte kariyer değişimi yapan insanlarla konuşabilir, onlardan destek alabilirsiniz. Bir ilham kaynağınızın olması, sizi motive eder. Bu motivasyonu sağlamak için deneyim kazanmış birinin tecrübelerini, başarı ve başarısızlıklarını dinlemek, öğrenmek de ufkunuzu genişletir.