Halkbank İçin İstenen Ceza Değerlendirildi

ABD’de yargılanma süreci devam eden Halkbank’ın duruşmalara katılmaması sebebiyle hakkında her duruşma için yüklü miktarda para cezası verilmesi istenmişti. Bu durum karşısında New York Barosu Avukatı Akbulut, savcılık tarafından istenen duruşma başına bir milyon dolarlık para cezası talebini değerlendirdi. Bu değerlendirmelere göre, duruşmaya gelinmediği için istenen para cezasının hukuka aykırı olduğunun altı çizildi.

Halkbank için, duruşmalara gelmesi ve caydırıcı olması amacıyla, ilk duruşmada bir milyon dolar ve sonraki duruşmalar için katlamalı olarak devam etmesi istenen para cezasının, şimdiye kadar pek çok duruşma için doğru şekilde uygulandığı ancak Halkbank için istenen rakamın çok uçuk bir rakam olduğu ve bu yüzden uygulanmasının doğru olmadığı belirtildi.

Savcılık tarafından istenen para cezası talebinin mahkeme tarafından kabul edilmesi halinde, bankanın duruşmalara hala gelmemesi halinde çok büyük para cezaları ödeyebileceği ve bu noktada büyük zorluklar yaşayabileceği dile getiriliyor. New York Barosu’nda görevli olan avukat Cahit Akbulut, henüz mahkemenin bu talebi kabul etmediğini anlattı. Bu karara, bankanın tepkileri ve itirazları sonucunda karar verileceği belirtildi. Savcılık talebi sırasında daha önce aynı cezaların uygulandığı Çin ve Rusya davalarını referans olarak gösterdi. Ancak rakamlar hiçbirinde bu kadar yüksek değildi. Mahkemenin uygulaması beklenen para cezasının ise normal şartlarda hukuka aykırı olduğu belirtildi. Açıklanacak karar merakla bekleniyor.