Halkbank’ın Özel Yargılama Talebi Kabul Edilmedi!

ABD ile Halkbank arasında ipler gerilmeye devam ediyor. Bir süre önce yargılama süreci devam ederken Halkbank bir talepte bulunmuştu. Halkbank özel statüde yargılanma talebinde bulunmuştu. Bunun üzerine ABD’li Yargıç Berman’dan bu talebe ret yanıtı da gecikmedi.

Halk Bankası ABD tarafından İran yaptırımlarını delmekle suçlanıyor. Halk Bankasına New York Güney Bölgesi Başsavcılığı tarafından bir dava açılmıştı. Dava süreci devam ederken Halk Bankası’nın avukatları tarafından bir başvuru gerçekleştirildi. Bu başvuruya yazılı olarak hızlı bir yanıt da gecikmedi.

Halk Bankası’nın avukatları tarafından ‘tebligatın usulsüzlüğü, mahkemenin yargı yetkisi olmadığı’ gerekçeleri öne sürülerek davanın düşmesi ve reddihakim yapabilmek adına ‘özel statüyle duruşmaya katılım’ isteğinde bulunmuşlardı. Ancak yapılan değerlendirmeler sonrasında mahkeme tarafından ‘gerçeklerin ikna edici olmaması’ gerekçesi ile reddedildiği belirtildi.

Davaya baktığı bilinen Richard Berman, Halk Bankası tarafından mahkemenin yargı yetkisine itiraz etmesi durumuna itiraz sürecine, reddihakim gibi taleplerine sadece New York’a gelmeleri, duruşmaya katılmaları gibi durumlarda müsaade edileceği belirtildi. Halkbank için bu süreç içerisinde ‘ABD’nin İran yaptırımlarını delmek’ suçundan dolayı 6 farklı alanda suçlamalar yönlendirildi. Kararın bildirilmesinin ardından Halkbank’ın bu süreçte tebligatı kabul etmekten başka bir çaresinin kalmadığı belirtiliyor. Bu noktada savcının yeni bir iddianame sunarak gündeme taşıması bekleniyor.

New York Başsavcılığı tarafından eski iddianamenin birleştirilmesinin ardından dosyanın yeniden ele alınacağı ve dosyaya yeni isimlerin ekleneceği belirtiliyor.