İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden Bankacılığa Giden Yol

İktisadi ve idari bilimler fakültesi (İİBF) pek çok kişinin lisans eğitim almak için tercih ettiği, öğrenci ve mezun sayısının fazlalığıyla dikkat çeken popüler fakültelerdendir. İktisat, işletme, siyaset bilimi ve kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, çalışma ekonomisi, maliye, ekonometri bölümlerini kapsayan iktisadi ve idari bilimler fakültesi gerek özel sektöre gerekse kamu sektörüne nitelikli personel yetiştirmeye elverişli geniş kapsamlı bir lisans eğitimi sunmaktadır.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Mezunu Olmak

İktisadi ve idari bilimler fakültesinden mezun olan çoğu kişinin kariyer adına ilk hedefi kamu kurumları olmaktadır. Özel sektöre kıyasla gerek çalışma koşulları gerek maddi getirisi daha iyi olduğu için kamu kurumları çoğu kişinin öncelikli tercihi olmaktadır. Bunun için KPSS ve YDS’den istenen puanların alınması ve kamu mülakatlarından başarılı olmak gerekmektedir. Kamu kurumlarının sunduğu kurumsal hayat personel adayları için cezbedici olsa da bu kurumlarda işe başlamak sanıldığı kadar kolay olmamaktadır. Bu nedenle pek çok iktisadi ve idari bilimler mezunu özel sektöre yönelmektedir. Özel sektörde en az kamu kurumları kadar kurumsal ve personelin kendini geliştirmesine imkan tanıyan kurumların başında ise bankalar gelmektedir.

Günümüzde bu nedenle çoğu iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezununun bankalarda çalışmayı istedikleri görülmektedir. Gerek kamu bankaları gerek özel bankalar, kurumsal yapıları ve geniş organizasyonlarıyla İİBF mezunları için potansiyel kariyer alanı olmaktadırlar. Bankaların bünyesindeki satış, pazarlama, krediler, dış ticaret, denetim gibi çok sayıda departmanda İİBF mezunları çalışmaktadır. Bir İİBF mezunu olarak banka bünyesinde satış temsilcisi, müşteri temsilcisi, müfettiş yardımcısı, müfettiş, krediler uzmanı, portföy yöneticisi, şube müdürü, gişe memuru gibi oldukça farklı pozisyonlarda çalışabilirsiniz.

Bankalar İİBF mezunlarına pek çok farklı iş imkanı sunmaktadır. Dilerseniz gişe memurluğundan başlayıp kurum içi sınavlara girerek terfi edebilir, dilerseniz banka sınavlarına hazırlanıp müfettiş yardımcılığı gibi yüksek pozisyonlardan kariyerinize başlayabilirsiniz. İİBF mezunları için alım yapılan kadrolardaki bu çeşitlilik pek çok İİBF mezununun bankalara yönelmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle kendinizi lisans alanınızda ve bankacılık alanında geliştirmeniz oldukça önemlidir. Bunun için üniversite bitmeden önce bir bankada staj yapabilir ve bankacılık mesleğini tanıyabilirsiniz. Bankada staj deneyimi iş başvurularınızın değerlendirilme aşamasına olumlu etki edecek önemli bir adımdır. Bunun yanında İİBF mezunu olarak İngilizce başta olmak üzere yabancı dil bilmeniz rakiplerinizin bir adım önüne geçmenizi sağlayacaktır.

İİBF Fakültesinden Bankacı Olmak

Bir İİBF mezunu olarak bankacı olabilirsiniz. Bunun için öncelikle banka sınavlarına hazırlanmanız gerekmektedir. Banka sınavları alım yapılacak kadroya göre çeşitli aşamalardan oluşmaktadır. Gişe memurluğu, satış temsilciliği gibi temel bankacılıkla alakalı bir kadro için genel yetenek sınavına girmeniz yeterli olacaktır. Bu sınavda sözel ve sayısal mantık sorularını oldukça kısıtlı bir sürede çözmeniz istenmektedir. Genel yetenek sınavının temel amacı baskı ve stres altında pratik ve mantıklı düşünme yetinizi ölçmektir. Müşteri temsilciliği, müfettiş yardımcılığı gibi daha yüksek pozisyonlar için uzmanlık sınavlarına girmeniz gerekebilmektedir. Bu sınavlar ekonomi, maliye, hukuk gibi alan derslerinden oluşmaktadır. Söz konusu pozisyonlar için bankalar yabancı dil yeterliliğine sahip olmanızı da istemektedir. İşin teorik kısmını sınavlarla kanıtladıktan sonra banka mülakatlarına girmeniz gerekmektedir. Bu mülakatlarda kendinizi iyi ifade etmeniz ve iyi görünmeniz oldukça önemlidir.

İİBF mezunların önemli istihdam alanlarında biri olan bankacılık, ülkemizde oldukça popüler hale gelen mesleklerden biridir. Bankacılığın global bir meslek olması İİBF mezunlarına yurt dışında çalışma imkanı da vermektedir. Lisans eğitiminden sonra yurt içi bankalarda deneyim kazanıp, belirli bir mevkiye yükseldikten sonra yurt dışında görevlendirilmek üzere başvurunuzu yapabilirsiniz. Bankaların kurumsal yapısı, sahip olduğu kadro çeşitliliği ve yurtdışında çalışma imkanı tanıması İİBF mezunlarının kariyer inşa etmek için bankaları tercih etmesine sebep olmaktadır. İİBF’nin bütün bölümlerinden personel istihdamı sağlayan bankalarda siz de kendinize uygun bir iş bulabilir ve bankacı olabilirsiniz.