İlk İş Deneyiminde ve Çalışma Hayatında Dikkat Edilmesi Gerekenler!

İlk iş deneyimi ile başlayan kariyer yaşamı, gelecek kariyer yaşamınızı etkileyecektir. İlk iş deneyimi ile birlikte sektör içerisinde hangi alanlara ilgili olduğunuzu, hangi alana yönelmek istediğinizi ya da yer aldığınız sektörün size ne denli uygun olup olmadığını anlamanızı sağlar. Bu nedenle ilk iş deneyimi öncesinde adayın doğru bir meslek seçimi ve kariyer planlaması yapması gerekir. İlk işinizden tatmin olmamak, gelecekteki kariyer yaşamınızda da “Acaba başarılı olamayacak mıyım?” algısına sahip olmanıza, motivasyonunuzu düşürmenize neden olabilir.

Başarılı bir iş yaşamı için bazı gereklilikler vardır. Başarılı bir kariyer yaşamı elde etmek, saygın bir iş hayatına sahip olmak ve hayatını yüksek standartlarda idame ettirebilmek için birey bu noktalara dikkat etmelidir. İyi bir kariyer aynı zamanda yüksek maaş, yüksek yaşam standartları, saygınlık ve itibar demektir. Bu konuda bilinçli olan bireyler, yaşam boyu öğrenme ile birlikte kendilerini mesleki ve kişisel alanda geliştirmeye yönelecektir. Aynı zamanda bu kişiler ilk iş deneyimlerinde de planlı ve sistematik olarak ilerleyecektir.

Çalışma Hayatında Bunlara Dikkat Edin!

  • İş hayatında dikkat edilmesi gerekenler denildiğinde ilk başta sorumluluk sahibi olmak gelir. Kişiye verilen iş her ne olursa olsun onu en iyi şekilde yapmak ve sonrasındaki takiplerini de gerçekleştirmek onun sorumluluk sahibi bir çalışan olarak anılmasını sağlar.
  • İş hayatında çalışma arkadaşlarınızla ne kadar samimi olursanız olun üslubunuza her zaman dikkat etmek zorundasınız. İş yerinde yapılan şakalar ve kişilerin birbirine hitap şekilleri önemli detaylar arasındadır.
  • Çalışma hayatında zamanı etkin kullanmak da başarının püf noktaları arasındadır. Dakik olmak, işini düzgün ve hızlı yapmak performans olarak değerlendirildiğinde takdir görecektir.
  • Çalışma hayatında başarılı olmak için kesinlikle yalandan uzak durmak gerekir. Bu yalanlara gerçekleşmeyecek şeyleri yöneticilerinize ya da çalışma arkadaşlarınıza söylemek de dahildir. Bu durumun alışkanlık haline gelmesi o kişinin iş yaşamında güvenilir biri olmadığının işaretidir.
  • İş yerinde düzenli olmak sizin işinize ve diğer çalışma arkadaşlarınıza gösterdiğiniz saygının ifadesidir. İş yerinizdeki düzen ayrıca sizi daha çok motive edecektir. Düzensiz ortamlar kişinin motivasyonunu da etkiler. Bu yüzden her mesai saati bitiminde masanızı düzenlemek ve ertesi gün için düzenli bir şekilde bırakmak işinize katkı sağlayacaktı.
  • İş hayatında dış görünüş, kişinin önce kendisine ve işine sonra da iletişim içinde olduğu kişilere saygısını gösterir. Çalışma ortamına uygun giyinmek sizi daha da güvenilir kılar.
  • İş yaşamında motivasyonunuzun yüksek olması sağlayacak ve başarınıza katkı sağlayacak bir diğer nokta da pozitif düşünebilmektir. Pozitif düşünce yapısı sahibi olan çalışanlar kendi motivasyonlarını üst seviyede tutacakları gibi çalışma arkadaşları için de enerji kaynağı olarak anılırlar.
  • İş yaşamınızdaki sorumluluklarınız ne kadar ağır olursa olsun özel hayatınıza bunları taşımayın. İş ve özel yaşamınızı birbirinden ayırmayı becerebilirseniz işler çok daha yolunda gidecektir. İş yerinizdeki streslerinizi ailenize ve çevrenize yansıtmamanız nasıl bir gereklilikse; özel yaşamınızdaki sorunlarınızı da iş yaşamınıza taşımamanız da altın kurallar arasında yer alır.