İlk İş Deneyiminde Yapılan Hatalar Nelerdir?

İş yaşamında yapılan hatalardan ders almak başarıya giden yolların anahtarıdır. Kariyer yapmak isteyen ve iş hayatına yeni adım atan çalışanlar yaptıkları hataların farkında olup, tekrarlamamayı prensip edindiklerinde zorlukların üstesinden daha kolay gelebilirler.

Yeni başlayanlar için ilk iş deneyiminde yapılan hatalar aşağıda sıralanmış ve bu noktalarla ilgili bilgiler verilmiştir.

Soru Sormaktan Çekinmek

İşe başlanan ilk günlerde yeni çalışanlar genellikle bilgisiz görünmek ve yargılanmak kaygısıyla soru sormaktan çekinirler. Ancak en deneyimli çalışanların bile gerektiğinde soru sorduğu ve daha fazla şey öğrenme isteğinde olduğu unutulmamalıdır. Doğru yerde, doğru zamanda ve doğru kişiye soracağınız sorular, kariyer adımlarınızı atarken hızlı bir şekilde ilerlemenizi sağlar.

Gereksiz Özür Dilemek

İş hayatına yeni başlayan çalışanlarda sürekli hata yapma endişesi olur. Bu endişe ile sık sık ve gereksiz yerlerde özür dilerler. Özür dilemek yerine, hatanızın farkında olduğunu bilerek telafi edecek tavır ve davranışlarda bulunmanız da yeterlidir. Sürekli olarak özür dilemek yaptığınız hataları da gözler önüne serer ve bu durum negatif bir algı uyandırır. Ayrıca unutmamalısınız ki herkes ilk iş gününde hata yapar!

Çok Soru Sormak

İş yaşamının ilk günleri çalışanların her şeyi merak ettiği ve daha fazla şey öğrenmek için çabaladığı süreçlerdir. Ancak bu sorular doğru zamanda doğru kişilere sorulmadığı takdirde itici görünme ihtimali yüksektir. Faks makinesinin yerini öğrenmek için soru sormanız normaldir fakat şirket içerisinde kaç tane asansör olduğunu öğrenmek istiyorsanız, bunu kendiniz öğrenmeyi denemelisiniz.

Hatalı E – Posta Göndermek

Özellikle şirketin diğer birimlerine gönderilen e-postalarda kısa cevaplar vermek, düşük cümleler kurmak çalışanlarının ilk iş günlerinde yaptıkları ve kaçınılması gereken hatalardandır. İmla hatalarına dikkat etmeli, “X Bey/Hanım” hitabında bulunmaya özen göstermeli ve mutlaka e-postalarınızı karşı taraf okuduğu ve zaman ayırdığı için teşekkür ederek, iyi çalışmalar dileyerek bitirmelisiniz.

İş Arkadaşlarının İsimlerini Unutmak

Yeni işe başlayan çalışanlar tarafından ilk günlerde diğer çalışanların isimlerinin unutulması sık rastlanan bir durumdur. Bu gibi bir durumda bunu belli etmemek, o kişiye ismini unuttuğunu söylememek en doğrusudur. İlk iş gününde bu durum diğer çalışanlar için gayet normal bir durum olarak sayılabilmektedir. Fakat sonraki günler için pek de hoş karşılanmayacaktır. Eğer isim hafızanız iyi değilse, not almayı tercih edebilirsiniz. Örneğin; “İnsan Kaynakları Departmanı Çalışanları – X Hanım, Y Bey ve Z Bey” şeklinde olabilir.

Bilmediğini Söylememek

İlk iş deneyimi bireylerin kendilerini göstermeye çalışması ile başlar. Ancak her şeyi biliyormuş gibi görünmek, ortaya sorulan her soruya cevap vermeye çalışmak ve “bilmiyorum” diyememek yapılan hatalardandır. Bu şekilde davranan yeni personellerin yanlış cevap vermeleri durumunda eksi puan alabilirler. Bu durumda yapmanız gereken şey, “Verdiğiniz görev için bir bilgim ya da deneyimim yok. Bana nasıl yapacağımı öğretirseniz, başarı ile tamamlarım.” demektir.