ING Türkiye tarafından yapılan “Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması”, 2019 yılının son çeyreğinde tasarruf sahipliği oranı yüzde 13 iken, yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların sayısı son üç yılın en yüksek oranına ulaştı. Geçtiğimiz yıl yüzde 27,7 oranında yer alan bu oran, açıklanan verilere göre yüzde 7’ye yakın bir artış yaşayarak yüzde 34,4’e ulaştı.
2011 yılının Ekim ayından bu yana ING Türkiye ve IPSOS iş birliği ile gerçekleştirilen “Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması”, Türkiye’deki kentsel yerleşim yerlerinde yaşamakta olan yetişkin bireylerin tasarruf eğilimlerini izlemek amacıyla yapılıyor. Kısa ismi ile TTEA olarak bilinen araştırmanın 2019 yılına ait dördüncü çeyrek sonuçlarına göre tasarruf yapma eğilimi gösteren bireylerin sayısı sürekli olarak artıyor.
Bireysel Emeklilik Fonları Düşüşte
Açıklanan son çeyrek verilerine göre 2018 yılının son çeyreğinden bu yana “Bireysel Emeklilik” fonlarındaki belirgin düşüş devam ediyor. 2018 yılının son çeyreğinde yüzde 27’lik paya sahip olan fonlar, 2019 yılının son çeyreğinde yüzde 3 gerileme yaşadı ve yüzde 24’e düştü. Tasarruf araçları arasında en çok tercih edilen enstrümanların ise yastık altı altın ve nakit olduğu belirlendi. Yastık altı altın ve nakit yüzde 18 oranına sahipken diğer enstrümanlar sırası ile şu şekilde yer aldı: sistem içi altın yüzde 15, vadesiz hesaplar yüzde 11, hisse senetleri yüzde 5.
Yetişkin Grubun Tasarruf Oranı Dikkat Çekti
Tasarruf sahipliğinin yaş oranına bakıldığında 18-24 yaş arasında yer alan yetişkin grubun ikinci çeyrekte yüzde 14 olan payının üçüncü çeyrekte yüzde 17’ye ulaştığı ve son çeyrekte ise yüzde 19 olduğu dikkat çekti. 2019 yılının son çeyreğinde çocuklu ve çocuksuz olan bireylerin tasarruf sahipliğindeki oranlar ise değişim gösterdi. Çocuksuz bireylerdeki tasarruf etme oranı yüzde 2 artış ile yüzde 18 olurken, çocuklu bireylerdeki tasarruf etme oranı yüzde 1 gerileme yaşayarak yüzde 11 seviyesine düştü.
Finansal Okuryazarlık ve Tasarruf Teşviki Ürünler Etkili Oluyor
ING Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Alper Gökgöz, açıklanan araştırma verileri ile ilişkili olarak şu açıklamayı yaptı:
“Tasarruf oranının artmasında finansal okuryazarlığın ve tasarrufa teşvik eden yeni ürün ve hizmetlerin etkili olduğunu görüyoruz. Müşterilerimize sunduğumuz Turuncu Ekstra ile alışverişlerde pek çok avantajın yanı sıra Turuncu Hesaplarda daha yüksek faiz, kredi ödemelerinde nakit iade ile düşük taksit ödeme imkanı sunuyoruz.Tasarruf etmek isteyen müşterilerimiz için dijital kanalları kullanarak her zaman daha avantajlı faiz oranı kazandıran e-Turuncu Hesap gibi yeni nesil destek hizmetler kurguladık. Ayrıca, Turuncu Hesap ve Turuncu Ekstra ile birikimde alt sınır olmaksızın çok avantajlı faiz oranları sunduğumuzu, ürünlerin esnekliği sayesinde acil ihtiyaçlarda tasarruf sahiplerinin kazançlarını koruyarak tasarruf yapabildiğini vurgulamak isterim. Tasarrufa yönelik ürün ve hizmetlerimizi çeşitlendirerek tasarruf etme eğilimini desteklemeye devam edeceğiz.”