ING Türkiye Dijital Alanda Liderliği Hedefliyor

ING Türkiye Dijital Alanda Liderliği Hedefliyor
ING Türkiye Dijital Alanda Liderliği Hedefliyor

ING Türkiye Genel Müdürü olarak görev yapan Alper Gökgöz, aylık iş ekonomi dergisi olan Capital ile ING’nin büyüme odakları hakkında röportaj yaptı. ING Türkiye’nin Genel Müdürü Alper Gökgöz, tasarrufların artması, ihracatın desteklenmesi ve dijital anlamda lider olmayı hedeflediklerini belirtti. Bu kapsamda konut kredilerindeki payı yüzde5, vadeli mevduat payını ise yüzde 12 artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Gökgöz, “Son 1-1,5 ayda, bireysel kredi taleplerinde yılın başına yakın seviyeler görüyoruz. Tüzel tarafta ise ihracatın canlanması ve yeniden imalatın gelişmesiyle müşterilerimizin artan talepleri var.” dedi. İhracat ve imalat açısından büyümeyi istediklerine de açıklamasında değindi. Sektöründe ilk 15 içinde yer alan ING Türkiye’nin genel müdürü, büyüme stratejilerini hakkında da bilgi verdi. 3 bölüme ayrılan stratejinin ilki dijital liderlik olarak vurgulandı. Tasarruf artışı ve ihracatı desteklemek iste dijital liderliği takip ediyor.

ING Türkiye Vizyonu En İyi Dijital Kurum Olmak

Gökgöz, “Şimdi hedef yükselttik, Türkiye’nin en iyi dijital kurumu olma vizyonuyla hareket ediyoruz” dedi. Tasarruf alanında sahip oldukları yüzde 12’lik pazar payı bulunan Turuncu Hesap ile büyümeyi planlayan banka, konut kredilerinde de büyümeyi planladıklarının altını çizdi. Ayrıca Türk Lirası ve Euro kredileri ile destek vermeyi de hedefliyorlar. Aktif büyüklüğünün yüzde 7,5-8, kredilerin ise yüzde 20’nin üzerinde büyüdüğünü belirten genel müdür, 2021’de yüzde 10’un üzerinde büyüme planları olduğunu bildirdi.

Yönetime gelmesi ile oluşan değişiklikleri paylaşan Gökgöz, “Sekiz yıldır ING Bank’ta görev yapıyorum; son 3 yıldır da icra komitesi üyesiydim. Dolayısıyla bankanın mevcut stratejisinin hazırlanmasında ve uygulanmasında aktif rol aldım. Bu stratejiye de çok inanıyorum. Bugün büyüme stratejimizin üç temel noktası var: Dijitalde liderlik, tasarrufun artırılması ve ihracatın desteklenmesi. ING Bank, dünyanın dijitalleşmede öncü kurumlarından biri ve biz Türkiye’nin en iyi dijital bankası olma vizyonuyla hareket ettik.

Bugün bireysel kredilerimizin yüzde 80’i ve tasarruf mevduatımızın yüzde 45’i şube dışı kanallardan geliyor. Şimdi hedef yükselttik, Türkiye’nin en iyi dijital kurumu olma vizyonuyla hareket ediyoruz. Tasarruf tarafında da 8 yıl önce çıkardığımız Turuncu Hesap ürünümüz, kendi kategorisi serbest vadeli ürünlerde yüzde 12 pazar payıyla lider. Sonuçlarımızda görüyoruz ki pek çok kişi tasarrufa ilk Turuncu Hesap ile başladı.” dedi.

ING Türkiye İhracatçıları Destekliyor

Konuşmasına, “Türkiye’nin mevduatı tabana en yaygın bankasıyız. 150 bin TL altı mevduatların, toplam mevduatlarda sektör oranı yüzde 44, bizde ise bu oran yüzde 62. Tasarruf tarafında büyümeye devam etmek istiyoruz. Ayrıca Türkiye’nin kalkınması için çok önemli rolü olan ihracatta ihracatçıları destekliyoruz. ING Avrupa menşei bir banka ve temmuz verilerine göre Türkiye’nin ihracatının yüzde 55’i Avrupa ülkelerine yapılıyor. Euro bazlı kredilerle Türk ihracatçılarına destek veriyoruz. Geçen yıl Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile yaptığımız iş birliğiyle 10 binden fazla ihracatçıya 1,4 milyar Euro finansman sağladık. Ayrıca “know how” konusunda da destek veriyoruz.” şeklinde devam etti. Kredi büyümelerinde yüzde 10,2’ye ulaşan bankanın büyümesi hakkında ise Gökgöz’ün açıklaması bu şekildeydi:

“Yılın ilk yarısında hem tüzel hem bireysel bankacılıkta büyüme gösterdik. Ticari taraftaki büyümemizin bireysel bankacılıktan daha hızlı olduğunu görüyoruz. Bireysel müşterilerimize pandemi döneminde, özellikle yılın ikinci çeyreğinde, çok uygun faiz oranlarıyla finansman sağlayarak tüm bireysel kredi ürünlerinde geçen yılın aynı dönemine göre büyüklüğümüzü yüzde 20 artırdık. Bu süreçte bireysel ve tüzel tarafta kredi ertelemeleri de gerçekleştirdik. Mevduat tarafında ise daha farklı bir resim vardı. Müşterilerimiz alternatif yatırım araçlarına da ilgi gösterdi. Yatırım fonu hacmimiz 2019’a göre yaklaşık iki katına çıktı. Menkul işlem hacmimiz ilk 8 ayda geçen yıla göre 4 katına ulaştı.”

Altına İlgi Oldu

ING Türkiye’nin Genel Müdürü Alper Gökgöz, mevduat büyümeleri hakkında da konuştu. Genel müdür, “Bu dönemde müşteriler mevduat dışı yatırım araçlarına da ilgi gösterdi. Özellikle bu yılın ilk çeyreğinde yastık altı altın ve nakidin yükselişe geçtiğini görmüştük. İkinci çeyrekle birlikte yastık altı birikimin yerini vadeli hesap ve döviz vadeli hesap almaya başladı. Biz de müşterilerimizin eğilimlerinin bu doğrultuda olduğunu görüyoruz. Bu dönemde altına da ilgi oluştu; biz de Turuncu Altın hesabını lanse ettik. Bu yeni üründe ciddi ilgi görüyoruz. Türkiye’de yastık altında 3-5 bin ton altın tasarrufu olduğu söyleniyor. Bu tasarrufların da ekonomiye kazandırılması için bu hesabın önemli olacağını düşünüyoruz. Son dönemdeyse TL faizlerdeki yükselişle beraber müşterilerin TL birikimlere ilgisinin arttığını ve TL mevduatta tekrar büyümeye başladığımızı görüyoruz.” şeklinde açıkladı.

Kredi talepleri hakkında da bilgi veren genel müdür, “Normalleşme sürecinde olduğumuz son 1-1,5 ayda, bireysel kredi taleplerinde yılın başına yakın seviyeler görüyoruz. Bu iyi bir seviye… Haziran sonrası faizlerin düşük seyrettiği dönemde bireysel taraf çok artmıştı ama şimdi de yılın başındaki iyi diyebileceğimiz noktalarda gidiyoruz. Tüzel tarafta ise ihracatın canlanması ve yeniden imalatın gelişmesiyle müşterilerimizin talepleri olduğunu görüyoruz. Kurumsal bankacılıktaki kredi talepleri faizlerin artmasından sonra 2020 bir miktar azalma gösterse de ağustos öncesi döneme göre büyük bir farklılık görmüyoruz. İmalat ve ihracat bizim de büyüme stratejimize oldukça uygun alanlar. Buralarda müşterilerimize destek olmaya devam ediyoruz. Tüzel kredilerde büyümeyi sürdürüyoruz.” dedi.

ING Türkiye Genel Müdürü olarak görev yapan Alper Gökgöz, “Bankamızda bugün kredilerimizin üçte biri bireysel bankacılıktan, kalan üçte ikisi de kurumsal, ticari ve KOBİ bankacılığından geliyor. Önümüzdeki dönemde dağılımda bir değişiklik öngörmüyoruz. Tüzel bankacılıkta ihracatta iddiamız yüksek. Tüzelde ihracat tarafını destekleyen TL ve Euro kredilerle büyümek istiyoruz. Bireyselde de konut kredilerinde büyüme isteğimiz var.” dedi.

ING Türkiye Küçük Orta ya da Büyük Şirketlere Odaklanıyor

Açıklamasına, “Bizim için müşterinin faaliyet gösterdiği alan önemli, imalat ve ihracata yönelik sanayi yapması önemli. Bu alanlarda çalışan küçük, orta ya da büyük şirketlere odaklanıyoruz. Bunun dışında kurumsal bankacılıkta Türk şirketlerin yurt dışı operasyonlarına destek oluyoruz ve çok uluslu şirketlerin Türkiye operasyonlarında hem ticari hem kurumsal bankacılıkta aktif rol alıyoruz.” şeklinde devam eden Gökgöz, pandemi sürecinde kredi ertelemeleri hakkında da açıklama yaptı.

IING Türkiye Genel Müdürü, “Bireysel tarafta yaklaşık 90 bin kişinin, tüzel tarafta da bin şirketin erteleme talebini karşıladık. Toplamda 1,5 milyar TL’lik krediyi ertelemiş olduk. Erteleme talepleri azalarak da olsa halen geliyor. Bunları da karşılamaya devam ediyoruz. Bireysel tarafta ertelenen krediler toplam bireysel kredilerin yüzde 7’sine denk geliyor. Burada yine müşterilerimizin talepleri olursa 2021’e kadar erteleyecek şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz, talep eden müşterilerimiz de oluyor.” dedi.

Kredi Kalitesi Yüksek

Gökgöz konuşmasına, “Bankanın kredi kalitesi oldukça yukarıda. Ödemelerin başladığını ve sorunsuz devam ettiğini görüyoruz. Sektörde ise veriler açık değil o yüzden sektör adına yorum yapamıyorum. Bu yıl ve 2021 için stratejimiz belirli, nerelerde büyüyeceğimiz belirlenmiş durumda. Bu yılı aktif büyüklükte yüzde 7,5-8 büyüme bandında bitirmeyi planlıyoruz. Kredi hacmimiz yüzde 20’nin üzerinde bir büyüme gösterecek. Mevduat tarafında geçen yıl sonuna paralel bir tablo öngörüyoruz.

Bunun nedeni mevduat dışı ürünlere de ilginin artması. 2021’den itibaren yeniden mevduatta yüzde 10’un üzerinde büyüme planımız var. Önümüzdeki dönemde de tüzel tarafta özellikle ihracatı ve üretimi destekleyen kredilerde büyümeyi planlıyoruz. Yılın son 4 ayında imalat ve ihracatta başlayan trendin devam etmesini ve tüzel tarafta daha fazla ivme kazanmasını bekliyoruz. Bireysel tarafta konut kredilerinde özel bankalar içinde yüzde 5 pazar payımız var; bunu daha da büyütmek hedeflerimiz arasında. Konut kredilerinde bu yılın ilerleyen aylarında yeniden hareketlenmenin başlayacağını öngörüyoruz. Ayrıca gelişmiş ülkelerde olduğu gibi değişken faizli konut kredilerinin de daha fazla kullanılacağını düşünüyoruz. Tüm ürün ve hizmetlerimizde dijital bankacılık ana aracımız olacak.” dedi.

Gökgöz konuşmasını, “Seçtiğimiz alanlarda liderliğe odaklanıyoruz. Dijitalde liderlik, tasarrufu artırmak ve ihracata destek olarak belirlediğimiz üç öncelikte liderlik bizim için önemli. Fırsat gördükçe seçtiğimiz öncelikli alanlarda büyümek istiyoruz. Tasarrufta istediğimiz kategoride pazar payında lideriz. İhracatta payımız artıyor, daha da artırmak niyetindeyiz. Konut kredilerinde yüzde 5 payımız var, bunu da artırmak istiyoruz.” şeklinde sonlandırdı.