İş Bankası Dış Ticarette İkinci Blockchain İşlemini Gerçekleştirdi

İş Bankası Dış Ticarette İkinci Blockchain İşlemini Gerçekleştirdi
İş Bankası Dış Ticarette İkinci Blockchain İşlemini Gerçekleştirdi

Türkiye İş Bankası, dış ticarette ikinci pilot işlemini de blockchain teknolojisi ile gerçekleştirdi. Banka tarafından konuya yönelik getirilen açıklamaya göre, söz konusu olan işlem Marco Polo platformu üzerinden Sanko Holding-Süper Film, Brückner Group, Commerzbank ve İş Bankası arasında yapıldı.

Söz konusu işlemde, ihracata yönelik üretim yapan Süper Film’in üretim fabrikasına, Almanya’dan makine parçası alımına ödeme garantisi verildi. Bu işlemde verilerin eşleşmesi koşulu ön planda tutuldu. Bu koşula bağlı olarak da dağıtık defter teknolojisi (DLT) ile ödeme garantisi verildi.

İşlem Kısa Zamanda Sonuçlandı

Fatura, yükleme belgesi, vadeli ödeme ve akıllı sözleşmenin kullanılmasıyla ilk işleme göre daha karmaşık bir yapıda olan ikinci pilot işlem, olağan evrak inceleme ve mutabakat süreleri nedeniyle günler sürecek söz konusu olabilirdi. Fakat blockchain ve DLT teknolojisinin sağladığı kolaylık, hız ve güven sayesinde çok kısa zamanda gerçekleştirildi.

İş Bankası, Blockchain teknolojisi ile dış ticarette ödeme garantisi veren ilk Türk bankası olarak da kayıtlara geçti. Banka bu alandaki ilk işlemini 27 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleştirmişti. İşlem, Şişecam, Kuraray Europe GmbH ve Commerzbank arasında yapılmıştı.

İkinci İşlem Daha Farklıydı

İkinci pilot işlem, ilk işleme göre malın türü, sektörü ve tarafları bakımından farklıydı. İlk işlemden farklı olarak birden fazla fatura ve yükleme belgesi içermesi, aynı işlemde birbirinden farklı ödeme türlerine garanti verilmesi yer alıyordu. Bu ve benzer karmaşık süreçler içermesi nedeniyle ilk işlemden farklılaştırılmıştı.

“Dış Ticarette Güvenlik, Hız ve Operasyonel Verimlilik”

Gerçekleştirilen işlem ile ilgili olarak açıklama yapan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek, dış ticaret işlemlerinde hız, güvenilirlik ve garantinin önemli olduğunu söyledi. Pandemi döneminde uluslararası ticarette evrak gönderme ve kontrol süreçlerinin daha da zorlaştığını belirten Genel Müdür, dış ticarette verilerin eşlemesine ve elektronik ticarete dayalı bankacılık hizmetlerine duyulan ihtiyaçların hızla öne çıktığına işaret etti.

Şimşek, “Bunun farkında olan İş Bankası da blockchain teknolojisini dijitalleşme çalışmalarında özel olarak konumlandırmaya devam ediyor.” dedi.

“Fiziksel Evraklara Dayalı Ödeme Şekillerinin Önemi Azalıyor”

İş Bankası Genel Müdürü Şimşek açıklamasına şu sözler ile devam etti:

“Son bir yıldır yaşanan Kovid-19 ve teknolojik değişim sonucunda, fiziksel evraklara dayalı ödeme şekillerinin önemi azalıyor. Bununla birlikte, uluslararası ticarette hız ve güvenlik için dijital çözümler sunan bankacılık sisteminin sağladığı garantiler ve finansman kaynakları, firmaların risklerinin azaltılması için büyük önem taşıyor. Bu bakımdan, Marco Polo Payment Commitment’in blockchain kaynaklı DLT çözümü, firmalara akıllı sözleşmedeki koşulların gerçekleşmesi ve verilerin eşleşmesi koşuluyla ödeme garantisi ve nakit akışı riskinin bertaraf edilmesi fırsatını sunuyor. Biz de hızla değişen uluslararası ticaret ortamında müşterilerimizi, geleneksel çözümlere ek olarak yeni ürünlerle korumak üzere çözümler üretiyoruz.”

Güvenilir ve Daha Kolay

“İkinci pilot işlemle, blockchain teknolojisi üzerinden uluslararası ticaretin ve tedarik zincirlerinin finansmanına yönelik çalışmalarımızı pekiştirerek sürdürmekteyiz ve müşterilerimize yepyeni deneyimler sunmanın gururunu yaşıyoruz.

Blockchain teknolojisini kullanarak İş Bankası, Commerzbank ve Marco Polo Platform iş birliği ile ilk işlem yapan firmalardan biri olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sanko Grubu olarak, 116 yıllık tecrübe ve 14 bin çalışanımızla üretim gücüne katkımızı her geçen gün artırmaya çalışırken aynı zamanda toplam değer zincirinde teknolojiyi daha etkin nasıl kullanabiliriz diye sürekli araştırıyor, süreçlerimizi geliştiriyoruz. Blockchain teknolojisinin uluslararası tedarik zincirine ve ülkemize katacağı değerin farkında olarak buna öncü firmalardan biri olmaktan memnuniyet duyuyoruz.”