İş Başvuruları Kabul Edilmeyen Adaylara 4 Önemli Öneri!

İş arama sürecindeyken adayların süreç boyunca dikkat etmesi ve uygulaması gereken bazı püf noktalar vardır. Olumlu bir geri dönüş almak adına bu püf noktalara uyumlu hareket edilmesi gerekir. Yapılan iş başvurularına yönelik alınan olumsuz geri dönüşlerin pek çok nedeni olsa da genel olarak adaylardan kaynaklı hatalara yer verildiği görülmektedir. İş başvuru kriterlerini dikkate almadan, iş niteliklerine uyumluluk derecesini analiz etmeden yapılan ya da yanlış bir şekilde hazırlanan özgeçmişler, olumsuz geri dönüş alınmasına neden olmaktadır.

Eğer yaptığınız başvuru kabul edilmiyorsa önce nerede hata yaptığınızı bulmalısınız. Hatanın sizde olmadığına inanıyorsanız, sizden daha uygun bir aday bulunduğunu kabullenmeniz gerekir ya da şirket tarafından istenen nitelikler belki de sizin için yeterli değildir…

İstediğiniz kariyer yaşamına yavaş yavaş ulaşamayacağınızı düşünen bir his sizi kaplamaya başladıysa, bu noktada bazı önerileri takip etmeniz de yarar vardır.

Özgeçmişinizdeki Tecrübeler Bölümünü Kontrol Edin

Özgeçmiş içerisinde yapılan hatalar, genel olarak olumsuz geri dönüş almanın yüzde 80’lik bir bölümünü oluşturmaktadır. Adaylar genel olarak iş deneyimleri ve iletişim bilgileri üzerinde hatalar yapmaktadır. Özgeçmişinizi başvuru yapacağınız işletmeye ya da şirkete göndermeden önce defalarca okumalı ve kontrol etmelisiniz. Hatta sizin dışınızda birinin daha özgeçmişinizi incelemesini sağlamalısınız.

İş deneyimleri, yani tecrübeler bölümünü, mutlaka kontrol etmelisiniz. Bu bölümde yazacağınız bilgiler, işe alım uzmanlarının en çok dikkat ettiği bilgiler içerisinde yer alıyor. Hangi işlerde ne kadar başarılı oldunuz? Nasıl bir katkı sundunuz? Özet bilgiler halinde bu bölümü özenli, düzenli ve ters kronolojik sırayla doldurmalısınız.

En İyi İşi Aramaktan Vazgeçin

İş arama sürecindeyken “en iyi iş” diye bir şey olmadığını fark etmelisiniz. Eğer bu süreç haddinden fazla uzun sürüyorsa, beklentilerinizin yüksek olmasından kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda beklentilerinizi düşürmekte fayda vardır. Eğer şirket tarafından özgeçmişiniz içerisinde belirtilmesi istenen bir “beklentiler” bölümü varsa, buradaki bölümü yeniden düzenlemeyi deneyin. Maaş beklentiniz hakkında net bir bilgi vermeyin. Çalışmak istediğiniz pozisyonlar, hedefleriniz ve kariyerinizde hangi noktalara ulaşmak istediğinizi açık ve kısa cümleler eşliğinde ifade etmeniz yeterli olacaktır.

Önceliklerinizi Doğru Belirleyin

Aynı anda pek çok fırsata sahip olacağınız bir işi bulmak neredeyse imkansız olacaktır. Hem mutlu olacağınız hem yüksek maaş alacağınız hem ulaşım yönünden sıkıntı çekmeyeceğiniz hem de iyi bir pozisyonda işe başlayacağınız bir işi bulmak neredeyse imkansızdır. En güzel şeyler, beraberinde zorluklarla gelir. Bu nedenle mükemmel iş kriterleri oluşturmak yerine önceliklerinizi doğru bir şekilde belirlemeye özen gösterin. Sizin için en önemli olan şey ne? Neden çalışmak istiyorsunuz? İşte bu sorunun cevabına göre önceliklerinizi sıralayın ve buna göre iş arama sürecinizi geliştirin.

Son İşinizden Ayrıldığınız Tarih Önemli

İş arama süreci içerisindeyken bu sürecin 3 aydan daha uzun bir süreye yayılması, dezavantaj yaratacaktır. En son işten ayrıldığınız tarih üzerinden ne kadar çok zaman geçerse iş başvurularınıza olumlu yanıt alma şansınız o kadar düşecektir. Bu nedenle bir an önce başvurularınızı sıklaştırmayı denemelisiniz.

Eğer olumlu yanıt alamıyorsanız, “Ne iş olursa yaparım” imajı da vermemelisiniz. Her ne kadar uzun süredir iş arıyorsanız arayın, iş görüşmelerinde bir an önce iş bulmanız gerektiğini hissettiren cümlelerden kaçınmalısınız. Karşı tarafın bu durumu fark etmesi, size karşı olan tekliflerin düşürülmesine neden olacaktır. Uzman olarak başlayacağınız pozisyon yerine daha ast bir mertebede işe başlamak ister miydiniz? O zaman, iş başvurularında bu noktaya dikkat etmelisiniz.

İş arama sürecinizin uzaması sizin için dezavantajdır. En son işten ayrıldığınız tarihin üzerinden ne kadar çok zaman geçerse iş başvurularınızın olumlu karşılanma olasılığı da o kadar düşer. Bir an önce başvurularınızı sıklaştırın ve kriterlerinizi düşürün.