İş Başvurularınıza Neden Geri Dönüş Yapılmıyor?

İş başvurularınıza bir türlü geri dönüş alamıyorsanız, geri aranmamanızın birçok sebebi olabilir. İş başvurusu yaptıktan sonra çoğu zaman başvuru yapan adaylara, yapmış oldukları başvurudan ötürü otomatik bir “teşekkür” bildirisi yönlendirilmektedir. Fakat bu bildiriden sonra birçok aday, yapmış olduğu başvuruya geri dönüş alamamaktadır.

Yapılan iş başvurularına geri dönüş alınmaması, aday açısından oldukça can sıkıcı bir durumdur. Bireyin motivasyonunu düşürmektedir. Aynı zamanda bireyler, neden iş yeri tarafından kendilerine bir eri dönüş sağlanmadığını da merak etmektedir. Fakat bu durumun birden fazla sebebi olabilir. İşte iş başvurularına neden geri dönüş yapılmadığını merak edenlere aradıkları cevaplar!

İş başvurunuzu yaparken, oldukça heyecanlı olabilirsiniz. İşsizlik süreci, oldukça zorludur. Uzun bir süre işsiz kalmaktan herkes korkar. Böyle bir dönem geçirmemek adına birden fazla şirkete başvuru yapabilirsiniz. Başvurularınızın benzer olması ve her şirket için aynı özgeçmiş ile ön yazıyı kullanmanız, iş başvurularınıza geri dönüş yapılmamasının bir sebebi olabilir. Hazırlayacağınız özgeçmişin ve ön yazının tamamen başvuru yapacağınız şirkete özel olarak hazırlanmış olmasına dikkat etmelisiniz.

İş başvurularınıza geri dönüş yapılmıyorsa şirketler tarafından sunulan en genel sebep, niteliklere uyum sağlanamamasıdır. Birçok aday, iş başvurusu yaparken aranan niteliklere ne derecede uyum sağladığına, şirketin vizyon ve misyonuna dikkat etmez. Yapılan araştırmalara göre iş ilanlarındaki niteliklere bakmadan başvurularını gerçekleştiren kişilerin sayısı yüzde  50’den fazla… Durum böyle olunca her ay yaklaşık olarak 70 bin kişinin iş başvurusuna cevap alamadığı da ortaya çıkmaktadır.

Şirketlerin aramış oldukları personel niteliklerine uyum sağlamıyor olabilirsiniz. Çoğu şirket deneyim sahibi olan bir çalışanın bünyelerinde olmasını ister. Örneğin ilan içerisinde “3 yıl deneyim sahibi olan halkla ilişkiler personeli” yazıyor ve siz daha yeni mezun olmuş bir adaysanız, o iş başvurusu için geri dönüş alma olasılığınız oldukça düşüktür.

Özgeçmişinizin dikkat çekici olmaması da sebepler arasında yer almaktadır. Doğru bir özgeçmiş hazırlamak için bazı püf noktalar vardır. Kelimeleri doğru seçmek, özgeçmişin laf kalabalığı yerine anahtar kelimelerden oluşmasını sağlayarak kolay okunabilir, net ve açık ifadeler içermesini sağlamak vb. gibi…

İş başvurularına geri dönüş yapılmamasının en baştaki sebeplerinden biri de adayların özgeçmiş üzerlerinde belirtmiş oldukları iletişim bilgileri ile güncel iletişim bilgilerinin uyum sağlamamış olmasıdır. Eğer güncel olarak kullandığınız bir iletişim bilginizi özgeçmişinizde paylaşmıyorsanız, iş başvurularınıza geri dönüş alma olasılığınız neredeyse imkansız olacaktır.

Sizinle birlikte birçok kişinin iş başvurusu yaptığınız unutmamalısınız. Örnek olarak şöyle düşünmelisiniz… Bir şirket iş ilanı açtı ve 100 kişi başvuru yaptı. Siz, başvuru yapan kişiler arasından 99’uncu oldunuz. Bu durumda yaptığınız başvuruya geri dönüş yapılması çok düşük bir olasılıktır. İşsizlik döneminde başvurularınızı her sabah yapmaya özen göstermelisiniz. Yaptığınız başvurunun karşı tarafa ulaştığına emin olmalısınız. Aksi takdirde geri dönüş alamazsınız.