İş görüşmeleri, hem adaylar için hem de personel alımı yapacak olan şirket açısından oldukça heyecanlı ve stresli bir süreçtir. Adaylar, İK yetkililerinin de tıpkı onlar gibi heyecanlandığını unutmamalıdır. İş görüşmelerinde İK yetkilisine daha büyük bir sorumluluk düşmektedir. İş başvurusu yapan her aday en ince ayrıntısına kadar değerlendirilmeli ve en iyi aday görevlendirilmelidir. Bu noktada iş görüşmelerinde madalyonun iki yüzü olduğuna dikkat edilmelidir.
Yapılan iş görüşmelerinde hem İK yetkilisinin hem de adayın dikkat etmesi gereken noktalar da bulunmaktadır. Bunlardan biri de ses tonu ve beden dili kullanımıdır. Aday ve şirket personeli ses tonunu doğru ayarlamalıdır. İş görüşmelerinde ses tonunu ayarlamak ve doğru bir ses tonuyla akıcı bir konuşma gerçekleştirmek önemlidir. Bu adayın ya da İK yetkilisinin kendisine güvendiğini gösteren bir işarettir. Fakat yüksek sesle konuşmak kibir olarak algılanabilmektedir ya da tam tersi alçak bir ses tonu kullanmak özgüvensizlik olarak değerlendirilebilmektedir.
Aday Açısından Ses Tonunun Önemi
Aday açısından ses tonunun önemi, başvurulan şirket pozisyonda kendisine ne kadar güvendiğini göstermek ile yakından ilişkilidir. Aday iş görüşmesine gitmeden önce mutlaka hazırlık yapmalıdır. Yakın çevrenizde yer alan bir arkadaşınızla bu konu hakkında pratik yapmanız, doğru ses tonunu keşfetmenizi de sağlayacaktır. Yüksek ses tonu, kibir olarak algılanabilmektedir. Bu nedenle ne çok yüksek ne de çok alçak bir ses tonu kullanılmalıdır.
Adayın kendisini ifade ederken gereken noktalarda vurgulama yapması da gerekir. İK yetkilisinin dikkatini çekmek amaçlı gereken noktalarda ses tonu kullanımı ile vurgulama yapılması şarttır. Bu sayede İK yetkilisi üzerinde bir iz bırakılır. İş görüşmesinden sonra mülakat sırasında bırakacağınız izlerle hatırlanacağınızı unutmayın!
Mülakat sırasında ses tonunun önemine geçmeden önce, mülakat sırasında nasıl davranmanız gerektiğini de bilmeniz gerekir. Genel itibari ile sıralamak gerekirse iş görüşmelerinde; kendiniz gibi olmalı, stresten ve heyecandan uzak durmaya çalışmalı, abartılı söylem ve beden hareketlerinden kaçınmalı, hayallerinizi ütopik olanlardan seçmemeli, kendinizi iyi ifade edebilmek için dozunda bir öz güven sergilemeli, yine dozu ayarlanmış samimiyeti benimsemelisiniz.
İK Yetkilisi Açısından Ses Tonunun Önemi
İş görüşmesine gelen adayı rahatlatmak, heyecanını üzerinden almak ve yaşadığı stres ile baskıyı azaltmak İK yetkilisinin görevidir. Bu nedenle adayın rahatlamasını sağlayacak ve üzerindeki heyecanı, stresi, baskıyı azaltacak bir ses tonunun kullanılması oldukça önemlidir. Aday ne kadar rahat olursa, mülakat aynı şekilde rahat ve sorun içermeden geçecektir. Bu noktada İK yetkilisinin ses tonunu iyi ayarlaması gerekir.
Adaya sorulan sorularda sorunun anlaşılır olması için ses tonunu vurgulu kullanmak da önemlidir. Ses tonu vurgulu bir şekilde kullanıldığı müddetçe sorular aday tarafından daha kolay bir şekilde anlaşılabilir. Aday mülakat ortamına ilk dahil olduğunda kaba bir ses tonunun kullanılması, onun daha fazla gerilmesine neden olacaktır ve bu İK yetkilisi tarafından kesinlikle yapılmaması gereken hareketlerden biridir.