İş Görüşmelerinde Sözsüz İletişimin Püf Noktaları!

İş alımları öncesinde iş başvurusu yapan adaylar, katılacakları mülakatla ilgili olarak birçok hazırlık yapar. Genel olarak mülakat sorularını araştırır ve verebilecekleri cevapları düşünürler.

Fakat mülakat sırasında beden dilinin ve sözsüz iletişimin de önemi oldukça büyüktür. Bu nedenle sözsüz iletişimin püf noktalarını bilmek, iş görüşmelerinde önemli rol oynar.

Mülakat anından itibaren, omuzlarınız dik olmalı, dik bir şekilde oturmalısınız. Kambur durmaktan kaçınmalısınız. Mülakat sırasında gereksiz yere gülmemeli, konuşmanın ciddiyetini bozmamalısınız.

Dinamik bir yapıya sahip olmalısınız. İş görüşmelerinde ellerinizi ve mimiklerinizi kullanmak önemlidir. Fakat bu jest ve mimikleri ölçülü şekilde kullanmalı, abartmamalısınız.

Bekleme salonundayken sizlere ikram edilen yiyecek ve içecekler ile mülakat yapılan alana girmemelisiniz. İş görüşmelerinde yetkilinin sözünü kesmemeli, kendinize cevap hakkı doğmasını beklemelisiniz.

Çok fazla kıpırdamamalı, etrafı kurcalamamalı, diğer adayların dikkatini dağıtmamalı, göz teması kurmalı fakat mülakatı yapan kişinin gözünün içine baka baka konuşmamalısınız.

Kendinizden emin bir şekilde yetkiliyle tokalaşmanız, kendinize güvendiğinizi gösterecektir. İlginizi çeken konularda hafifçe öne doğru eğilmeniz de konuya hakim olduğunuzu gösteren bir beden dilidir.

Sürekli olarak saçınıza ya da yüzünüze dokunmamalı, ses tonunuzu vurgulu bir şekilde kullanmalı fakat çok yüksek ya da alçak sesle konuşmamaya özen göstermelisiniz.

Kollarınızı kapalı bir şekilde tutmamalısınız. Bu konuya ilgisiz olduğunuzu gösterir. Aynı zamanda telefonunuza ya da saate de bakmamaya özen göstermelisiniz.