İş Görüşmesi Mülakatlarına Nasıl Hazırlanılır?

İş görüşmesi mülakatları için adaylar mutlaka ön hazırlık yapmalıdır. Bu sayede yaşayacakları stres ve baskıyı azaltabilirler. Yapılacak olan ön hazırlık aşamasında şirket ve mülakatı gerçekleştirecek olan İK yetkilisi de araştırılmalıdır. Bu araştırma sayesinde iş görüşmelerinden tam anlamıyla bir verim alınabilmektedir. İş görüşmesi mülakatlarına hazırlık yapmayan adayların da genellikle başarısız olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle her aday mutlaka hazırlık yapmalıdır.

İş Görüşmesi Mülakatlarına Hazırlık

İş görüşmesi mülakatlarına hazırlık yapmak için adayın en az bir ay öncesinden çalışmalara başlaması gerekir. Fakat bu sürenin yeterli olmadığı da bilinmelidir. Mülakat daveti alan adaylar, çalışmalarına haberi alır almaz başlamalıdır.

Öncelikle şirket ve İK yetkilisi hakkında bilgi toplanmalıdır. Toplanan bilgiler analiz edilmeli ve mülakat sorusunda sorulabilecek sorular listelenmelidir. İletmiş olduğunuz özgeçmişi ve özgeçmiş içerisindeki bilgilerinizi tekrar tekrar okumalı, aklınızın bir köşesine not etmelisiniz. İş görüşmesine giderken CV’nizin bir kopyası da mutlaka yanınızda olmalıdır. Şirketin daha önce mülakata almış olduğu personeller ile iletişim kurmaya çalışılmalı ve bilgi toplanmalıdır. Soru tarzları, mülakat aşamaları hakkında bilgi toplamak ve sürecin nasıl ilerlediği hakkında bilgi sahibi olmak oluşabilecek stresi ve heyecanı önleyecek, daha iyi bir hazırlık yapılmasını sağlayacaktır.

İş görüşmelerinde esas önemli olan kişinin iş görüşmesi mülakatı sırasında kendini yeterince ifade etmiş olmasıdır. Heyecana yenilmemek, olabildiğince stresten uzak durmaya çalışmak, beden dilini doğru kullanmak, ses tonunu doğru ayarlamak, şirket yetkilisinin sorduğu mülakat soruları karşısında hazırlıklı olmak, sık sorulan mülakat sorularını araştırmak ve olası cevaplar hazırlamak mülakatlardaki başarının sırlarıdır.

Mülakatlarda Nasıl Başarılı Olunur?

Mülakatlarda başarılı olmak için ayrıca tercih edilebilecek başka bir yol ise; internet üzerinden de eğitimi verilen mülakat teknikleri eğitimlerine katılmaktadır. Mülakat teknikleri eğitimine katılan ve bu eğitimlerden başarılı bir şekilde ayrılan adaylara bir sertifika da verilmektedir. Bu sertifikalar, CV içerisine eklenebilmektedir. Alınan eğitimler sonucunda bireylerin kendilerine duymuş oldukları güven, saygı ve inanç artacaktır. Kendilerinden daha emin olacaklardır. Bu sayede iş görüşmeleri sırasında kendilerine yöneltilecek olan zor mülakat soruları ile de başa çıkabilirler ve kendileri ile görüşme yapan şirket yetkilisinin üzerinde olumlu etki bırakarak diğer adaylardan bir adım önde olabilirler.

İş başvurusu yapan ve iş görüşmesi mülakat daveti alan kişilerin düştüğü en büyük yanılgı o işe alınacaklarına kesin gözüyle bakmaktır. Fakat mülakat daveti almak, pek çok aday arasından seçim yapılacağı anlamına gelmektedir. Yani, iş görüşmesi daveti alıyorsanız, pek çok aday ile zorlu bir süreç içerisinde yer alacaksınız demektir. Bu süreç içerisinde adayların dikkatli olması gerekir. Süreci bir yarış olarak yorumlamak yanlıştır. Adayın, diğer adaylar arasından yetenekleri, becerisi, mülakat aşamalarındaki başarısı ile ön plana çıkması gerekir. Mutlaka bir rekabet ortamı yaşanacaktır fakat aday tüm hazırlıklarını yaparsa, iş görüşmesi sonunda zafer elde edecektir.