İş Hayatına Yeni Başlayan Her Kişinin Bilmesi Gereken 5 Network Sırrı!

İş hayatında başarılı olmanın, fırsatları takip etmenin ve güncel bir profile sahip olmanın sırrı iyi bir network ağına sahip olmaktır. İş hayatına yeni başlayan kişiler için network ağı kurmak zorlayıcı olabilir fakat püf noktalar öğrenildiği takdirde başarılı, kaliteli ve güçlü bir network ağı kurulabilir.

Network ağı oluşturmak hem deneyimli hem deneyimsiz elemanlar açısından tuhaf bulunur. Bunun sebebi network oluşturmanın garip ve zor olmasıdır. Deneyimsiz olduğunuz için network oluşturamayacağınızı düşünmemelisiniz. Sizden daha üst pozisyonlarda bulunan çalışanların bile iletişim kurma ile sorunları vardır. Önceliğiniz yaptığınız işe uygun iletişim ağı oluşturmaktır. Başarılı bir iletişim ağının sırrı, bulunduğunuz sektör içerisinde yer alan başarılı kişilerle iletişim halinde olmaktır.

İletişim kurarken girişimci olmak gerekir. Network oluşturmaya kendi işyerinizden başlamalısınız. Önceliğiniz çalışma arkadaşlarınızdan sürekli olarak bilgi alabileceğiniz bir ağ oluşturmak olmalıdır. Bu ağı kullanarak üst ve ast pozisyonlarda yaşanan problemlere dair bilgiler edinmeli, ofis kültürü içerisinde gerçekleşen olayları yakından takip etmelisiniz. Aynı zamanda sizlerden bir üst kademede olan bireylerle iletişim halinde olmanız, kariyer hedeflerinizi belirlerken de sizlere yardımcı olacaktır. Bu nedenle karşılaştığınız herkese “Merhaba” demeyi ya da ofis içerisine giriş yaparken “Günaydın” demeyi ihmal etmeyin.

Önceliğiniz kendiniz değil insanlar olmalıdır. Genel olarak insanlar kendilerini merak eden kişilerle iletişim kurmayı severler. Karşınızdaki insanla başarılı bir network ağı oluşturmak istiyorsanız öncelikle onun ilgi alanlarına dair iletişim halinde bulunmalısınız. Ona yaptığı iş hakkında soruları sormakla başlayın. Kısa bir zaman sonra sohbetiniz ilgisini çekecek ve sizinle konuşmaya çalışacaktır. Eğer nasıl soru soracağınızı bilmiyorsanız şu soruları deneyebilirsiniz:

  • Alanında uzman biri olduğunu düşünüyor musun?
  • Sence yaptığın iş geleceğin meslekleri grubunda yer alacak mı?
  • Y kuşağı çalışanları arasında ne hissediyorsun?
  • Yaptığın işten keyif alıyor musun?
  • Yaşadığın en büyük pişmanlık neydi? Yaşadığın bir başarısızlıktan ve sonrasından bana bahseder misin?

Network ağı oluşturmak için deneyimsiz oluşunuzu ya da iş yerinde henüz yeni olmanızı kullanmalısınız. İş yerinde henüz çok yeni olan kişilere deneyimli çalışanlar daima yardım etmek ve işi nasıl yapacaklarını göstermek ister. Kendilerini ön plana çıkarmak için sizinle iletişim halinde olmaya hevesli olacaklardır. İletişimi onlar başlatmıyorsa, yardımlarına ihtiyacın varmış gibi davranabilirsiniz, tavsiyelerini merak ettiğini söyleyebilirsiniz.

Her arkadaş ortamında olduğu gibi çalışma ortamında da birbirleri ile yakın iletişim kuran kişiler vardır. Bu kişileri tespit etmeye çalışarak onların ilgi alanına girmelisiniz. Küçük hareketler yardımıyla sosyal çevrelerinde odak noktası haline gelebilirsiniz. Öncelikle selam vererek ve gülümseyerek işe başlayın. Ardından günlerinin nasıl geçtiğini, kendilerini nasıl hissettiğini sorun. Zaman içerisinde onların da sizlerle iletişim kurduğunu göreceksiniz. Birbiriyle yakın iletişim halinde olan çalışanlar, iş yaşamında büyük bir fırsattır. İş yaşamındaki sırları onlardan öğrenebilirsiniz.