İş Hayatında Etkili Bir Strateji Nasıl Oluşturulur?

İş hayatında bir noktadan bir noktaya varabilmek için etkili ve uygulanabilir stratejilere sahip olmanız gerekir. Bu bir tek iş hayatı için değil, özel hayatınız için de uygulanması gereken bir tekniktir. Etkili stratejiler oluşturmak, belli bir yol haritanızın olduğunu gösterir. Her türlü ihtimale karşı da hazırlıklı olmanızı sağlar.

Her çalışanın hayalleri vardır. Kimi yönetici olmak isterken, kimi sektör içerisinde adı bilinen bir kişi olmak ister. Bu durumda herkesin kariyer planı değişkenlik göstermektedir. İlerlenecek yolda detaylı planlar ve stratejiler hazırlanmalıdır. Hedeflerin gerçekleşmesi için hedeflerinize yön verecek olan stratejilere ihtiyacınız vardır. Eğer bu stratejileri belirlemezseniz, yolunuzu kaybedebilirsiniz.

Bir strateji oluşturmadan önce hedefinizin ne olduğunu bilmelisiniz. Hedefinize karar vermeden önce de kendinizi iyi tanımalısınız. Bir zincirin halkaları gibi düşünebilirsiniz. Siz kimsiniz? Nelerden hoşlanıyorsunuz? Hangi sektöre ilgi duyuyorsunuz? Hangi sektörde yer almak istiyorsunuz? Bu sektör için planlarınız ve ulaşmak istediğiniz hedefler neler? Hangi yöntemleri ve teknikleri kullanabilirsiniz? Bu soruların cevabını bilmeden yola çıkmamalısınız.

Hedeflerinizi oluştururken kontrolün tamamen size ait olması gerekir. Başkalarının kariyer hayatınıza karışmasına izin vermeyin. Aynı zamanda yaşayacağınız olayları kontrol altında tutarak seçim yapabilme şansınızı da arttırabilirsiniz. Etkili bir strateji için seçim yapabiliyor olmak, oldukça önemlidir. Şans yerine stratejilere ihtiyacınız olsun.

Başkalarının sizi eleştirmesini ya da teşvik etmesini beklememelisiniz. Hedefler ve hayaller size aittir. Başkası bu hedeflere ulaşmanız da olumsuz eleştiriler yapıyorsa, onları dinlememelisiniz. Kendi kendinizi değerlendirmelisiniz. Etkili bir strateji oluştururken kendinizi dürüst bir şekilde eleştiriyor olmanız önemlidir. Bu durumda kendinize en uygun olan stratejik planı belirleyebilirsiniz. Sizi hedeflerine götürmeyecek ya da finansal alanda ciddi kayıplara uğratacak planlardan uzak durmak için bu tekniği uygulamalısınız.

Strateji söz konusu olduğu zaman devreye kalite ve standart kavramları da girmektedir. Düşündüğünüz, inandığınız ve dolayısıyla sizi etkilediğini fark ettiğiniz her şey stratejilerinizi de etkileyecektir. Bu nedenle daima kaliteli planlar hazırlamalı, kaliteli fikirler üretmelisiniz. Standartlarınızı da ne kadar yüksekte tutarsanız, hayalleriniz o kadar büyük olur. Bu sayede ilerlediğiniz yolu daha titiz bir şekilde kontrol altında tutabilirsiniz.

Strateji oluşturmanın en önemli püf noktası deneyim kazanmaktır. Stratejinin nasıl daha etkili olduğunu öğrenmek ya da stratejiyi uygularken pratik bir çözüm üretmek için deneyim kazanmalısınız. Deneyim arttıkça, oluşturduğunuz stratejilerin etkililiği de aynı oranda artacaktır. Sağlam bir zemine basmadan önce adımınızın sağlam olması önemlidir.

Aklınıza gelen her fikri değerlendirmeyi öğrenmelisiniz. Belki de çok saçma bulduğunuz fikir sayesinde dünya üzerinde kısaca yayılmanızı sağlayacak bir strateji elde edebilirsiniz. Bu nedenle yanınızda daima bir kalem ve kağıt taşıyın. Hiç olmadık anlarda aklınıza gelen yöntemleri ve teknikleri buraya not alın. Günün sonunda ise yazdığınız notlardan etkili bir strateji planı oluşturmaya çalışın.