İş Hayatında Aranan Kişi Nasıl Olunur?

İş hayatınıza henüz yeni başlamış olabilir, farklı bir pozisyona aktarılmış olabilir ya da işinizde kendinizi vasıfsız bir eleman gibi hissediyor olabilirsiniz. Tüm bunlara rağmen iş ortamının “aranan kişisi” olmak istiyorsanız meraklı, güçlü ve hevesli olduğunuzu göstermelisiniz. Öğrenmeye aç ve işe karşı istekli olduğunuzu gösterdiğiniz müddetçe hem çalışma arkadaşlarınızın hem de sizden üst pozisyonda yer alan çalışan ya da işverenlerin dikkatini çekmiş olursunuz. Bu sayede henüz işe yeni başlamış olsanız bile vasıfsız bir eleman oluşunuzun bir önemi kalmayacaktır. Aksine oldukça hırslı, güçlü ve işin üstesinden gelebilecek bir eleman izlenimi vererek, yeni çalışma ortamınızda varlığınızı hissettirebileceksiniz.

İş hayatınız boyunca birçok zorlukla karşılaşabilirsiniz. Kimi zaman kriz ve stres yönetiminde bulunmak zorunda da kalabilirsiniz. Bu tip durumlara karşı her zaman hazırlıklı olmalısınız. Ani bir toplantı, proje tanıtımı ya da sunumu gibi stres yaratan durumlar karşısında sakinliğinizi korumalısınız. Hazırlıklı bir şekilde olmanız, çalışma ortamında dikkat çekmenizi sağlar. Üzerinde çalıştığınız projeyle ilgili olarak sizlerden bilgi alınmak istendiğinde yanıtsız kalmak yerine açıklayıcı ve öz bir konuşma yapmanız, işe ne kadar hakim olduğunuzu da gösterecektir. Yetkili olduğunuz görev ya da çalışma ortamında sorulan sorulara karşı yanıtsız kalmanız sizi ilgisiz bir çalışan gibi gösterecektir. Bu tip durumlardan uzak kalmalı, her zaman hazırlıklı olmalısınız. Bu sayede iş hayatında aranan kişi olma sıfatını kazanabilirsiniz.

Çalıştığınız Yeri ve Ortamı Sahiplenin

Pozisyonunuz, mevkiniz ya da iş yerindeki unvanınız ne olursa olsun, çalıştığınız yeri ve ortamı daima sahiplenin. Kendinizi çalıştığınız yere ait hissederseniz, yaptığınız işlerde daha başarılı olursunuz. Sahiplenici olmanız, hırsınızın boyutunu da gösterecektir. Hırslı biri olmak daima yöneticiler tarafından aranan bir özelliktir. Bu özelliğinizi ortaya koymanız aranan kişi olmanızı sağlayabilir.

Nasıl ki bir apartmanda birçok insan yaşıyor ve bu insanların kültürleri, geldiği yerler, gelenekleri, düşünce biçimleri farklı oluyorsa, iş hayatınızda da bu durumla iç içe olacaksınız. Bu nedenle çalıştığınız kurum ya da işletme içerisinde çalışanlara karşı ayak uydurmayı bilmelisiniz. Alışık olmadığınız kültürlere karşı hazırlıklı olmalısınız. Size göre doğru olan bir bilgi, başkasına göre yanlış olabilir. Kimi zaman düşünce olarak çatışma halinde de olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda hem sizin hem de çalışma çevrenizde bulunan insanlar için ayak uydurmalı, anlayış göstermelisiniz. Düşüncelerinizi dile getirirken doğru kelimeler seçmeli, kimsenin düşünce ve kültür anlayışına saygısızlık etmemelisiniz.

İş hayatında yaşanan tüm olumsuzluklara karşı pozitif olmanız, çalışma ortamındaki motivasyonun artmasını sağlayacaktır. Grup içerisinde yer aldığınız çalışma ortamlarında motivasyon oldukça önemli bir konudur. Motivasyonun yüksek olduğu bir grubun çalışma performansı da aynı ölçüde yüksek olacaktır. Bu nedenle pozitif olmanız ve çalışma hayatında karşınıza gelebilecek olaylara karşı pozitif düşüncelere sahip olmanız, sizi aranan kişi haline getirecektir. İnsanların aklında “O ne yapacağını bilirdi” düşüncesini uyandırmak için, mutlaka bu özelliğe sahip olmalısınız.