İş Hayatında Bir Klişe: Mülakat İyi Geçti Fakat İşe Alınmadım

İş hayatında en sık karşılaşılan klişe olaylardan biri, başarılı ve iyi geçen bir mülakat sonrasında uygun olan iş pozisyonu için işe alınmamaktadır. Mülakatın ardından kendinizi rahatlamış ve “kesinlikle bu iş benim!” diyebileceğiniz şekilde hissedebilirsiniz. Siz öyle deseniz de işe alınmayabilirsiniz. Hemen hemen herkesin başına gelebilecek olan durumlardan biridir. Yeterli özgeçmişe, deneyime, sektör bilgisine, başvurduğunuz pozisyon niteliklerine sahipliğe kadar her ince detayda iyi bir izlenim elde edebilirsiniz. Fakat bunlar, işe alınmanız için yeterli değildir. Peki, mülakatın iyi geçmesine rağmen bir aday neden işe alınmamaktadır?

Reddedilmenizin birbirinden farklı pek çok sebebi olabilir. Başarılı bir mülakatın ardından kabul edilememe olasılıklarınızdan ilki başka bir adayın sizden daha üstün yetkinliklere, becerilere, sektör bilgisine sahip olması olabilir. Bu durumda adayların iş pozisyonuna uygun olması yeterli değildir. Aday kendisi için uygun gördüğü iş pozisyonuna başvuru yaparken en iyisi olacak şekilde mülakatını gerçekleştirmelidir. Şirket tarafından sorulan sorulara tatmin edici cevaplar vermek yeterli değildir. Farklı olmalı ve farkınızı her daim ortaya koymalısınız.

Bir diğer olasılık bilgilerinizin, deneyimlerinizin ve alanınızdaki uzmanlık bilgilerinizin iyi olmasına rağmen şirket kültürü ile sizin çalışma kültürünüzün uyuşmaması olabilir. Her şirketin kendine has çalışma ve şirket kültürü vardır. Bunun sebebi her şirketin farklı bir şekilde yönetim altında bulunmasıdır. Şirket kültürüyle, vizyon ve misyonuyla uyumlu olmadığınız düşünülüyorsa mülakatınız ne kadar iyi geçerse geçsin, o şirkette yer almanız neredeyse imkansız olacaktır.

Başarılı, etkileyici ve dikkat çekici bir özgeçmiş hazırlamış olmanız da yeterli değildir. Muhteşem bir özgeçmişe sahip olsanız da özgeçmişinizdeki bilgileri karşınızdaki yetkiliye doğru bir şekilde sözlü olarak ifade edemiyorsanız, mülakatınız iyi geçse de sonuç olumsuz olacaktır. Çünkü her şirket ve kurum iletişim konusunda başarılı olan personellerle çalışmak ister. Dolayısıyla doğru iletişim kuran, ikna edici özelliğe sahip olan ve etkili iletişim tekniklerini başarılı bir şekilde kullanan kişiler iş pozisyonuna uygun görülecektir.

Mülakat esnasındayken asla yapılmaması gereken belli başlı hal ve hareketler vardır. Bu hal ve hareketler içerisinde bulunmanız, mülakatınızı gerçekleştiren insan kaynakları yetkilisi tarafından olumsuz olarak algılanacaktır. Örneğin sürekli olarak telefonunuzu kontrol etmek, saatinize bakmak, konuşurken gözlerinizi kaçırmak ve göz teması kurmamak, soru sormamak gibi pek çok neden sizin olumsuz bir şekilde lanse edilmenize neden olacaktır. Dolayısıyla işe alınmayacaksınız.

İş görüşmesi sırasında şirketler açık olan pozisyon için en uygun adayı bulmak isterler. Dolayısıyla bu kişinin aranan niteliklere, özelliklere sahip olması gerekir. Fakat bir tek bunlara sahip olmak yeterli değildir. İş için ne kadar istekli olduğunuzu ve sektöre yönelik kariyer hedeflerinizin olduğunu belli etmelisiniz. Yapacağınız iş görüşmesi esnasında istekli görünmemeniz, direkt olarak işe alınmama sebebiniz olacaktır.