İş Hayatında Deneyimsizlik Avantaja Dönüştürülebilir Mi?

İş hayatında deneyimsizlik genel olarak olumsuz bir durum olarak değerlendirilir. Pek çok çalışan deneyimsiz oldukları için yeni bir işe geçmekte, terfi almakta zorlandıklarını düşünürler. Bununla birlikte yeni bir işe girmek isteyen adayların deneyimsiz olmaları sebebiyle endişe duydukları ve geri planda kalmayı tercih ettikleri ifade ediliyor. Bu durum kariyer yaşamlarının olumsuz etkilenmesine neden olabileceği gibi yavaş bir ilerleme süreci de sağlayacağı için pek hoş görünen bir durum değildir. Bu süreçte iş hayatındaki deneyimsizlik aslında bazı küçük oyunlarla ve pozitif bir bakış açısı ile avantaja dönüştürülebilir.

İş hayatındaki deneyimsizliğin avantajları neler? Bu süreç nasıl olumlu bir şekle sokulabilir?

İş Hayatında Kolay Şekil Almanızı Sağlayabilirsiniz

İş hayatında uzun yıllar zaman geçirmiş, işinde ustalaşmış ve büyük emek vermiş kişilerin iş hayatında sektöre kattıkları göz ardı edilemez. Ancak bu kadar profesyonelliğin bazı dezavantajları da bulunuyor. Deneyimli olan ve deneyimlerine güvenen kişilerin kendi işlerine başkalarının müdahale etmesine izin vermedikleri bilinir. Deneyimsiz olan çalışanlar ise işverenin istekleri doğrultusunda yönlendirilmeye müsait oldukları için daha çok tercih edilebilirler.

İş hayatında eleştiriye açık olmayan kişiler işveren tarafından en son istenen çalışan profili olarak değerlendirilebilir. Bu noktada deneyimsiz kişilerin deneyim kazanmak ve kendilerini geliştirmek için öğrenmeye ve yönlendirilmeye daha açık kimseler olduğunu söylemek mümkün. Bu durum avantaj olarak değerlendirilebilir.

Deneyimsizliğin Verdiği Heyecan Değerlendirilebilir

Deneyimsizlik ve çalışma azmi pek çok kişide heyecana sebep olur. Özellikle yeni sorumluluklar almak, işi öğrenmek ve iş hayatında ilerlemek için hevesli olan kimseler başarı göstermek için daha fazla hareket halinde olabilirler. Bu durum işverenler tarafından değerlendirilebilir. Pek çok konuda sorumluluk almak ve kendisini kanıtlamak isteyen deneyimsiz çalışanlar ise sorunlar karşısında istekleri ve heyecanları ile çözüm odaklı bir yaklaşım sergileyebilirler.

Deneyim Kazanmak İçin İşi Daha Çok Sahiplenirler

Deneyimli çalışanlar işi bildikleri için çalışırken kendilerine birtakım sınırlar belirleyebilirler. Ancak deneyim sahibi olmayan çalışanlar bu işin çok başında olmalarından ve deneyim kazanmak için son derece istekli olduklarından dolayı ön yargılara izin vermezler. İşi daha çok sahiplendikleri ve bu konuda son derece istekli oldukları görülür. Deneyimsiz kişilerin yeni sorumluluklar almak ve işin içine dahil olmak için diğer çalışanlara göre bir adım öne çıktıkları görülebilir.

İşverenler İçin Daha Az Maliyet Sağlayabilir

Deneyimli kişilerin yaptıkları işte kendilerine güvenmeleri ve profesyonel olmaları maaş beklentilerini de artıracaktır. İşe alım sürecinde maaş işverenler için de son derece önemlidir. Kar sağlayabilmek her şirketin ve işverenin hayali olduğu için deneyimsiz çalışanlara ödenen maaş ilk aşamada daha düşük olacaktır. Hem heyecanlı, hem de iş için istekli olan deneyimsiz bir personelin çalışma motivasyonu son derece yüksektir. Kariyer basamaklarını adım adım tırmanmak ve kendini geliştirmek isteyen personele şans vermek hem çalışma sürecini olumlu etkileyebilir hem de maaş konusunda büyük bir kar elde edilebilir.

Daha az maaşla daha istekli bir çalışma performansı sergileyecek çalışan her işverenin en büyük hayalidir. Bu sebeple tecrübesi olmadığı için iş başvurusunda bulunmakta tereddüt yaşayan adaylara cesur adımlar atmaları konusunda önemli uyarılar yapılıyor.