İş Hayatında Gülümsemenin Faydasını Görebilirsiniz!

Gülümsemek, insan yaşamında önemli bir etkene sahiptir. Hem özel hem de iş yaşamınızda değişim elde etmek, kariyerinizde üst düzey performans göstermek istiyorsanız mutlaka gülümsemelisiniz. İnsan ruhuna ve bedenine pozitif etkileri bulunan bu eylem sayesinde, başarılı bir kariyer yaşamı geçirebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre iş yaşamında gülümseyen kişiler, gülümsemeyen kişilere göre yüzde 63 oranında daha başarılı oluyor. Peki gülümsemek çalışma hayatına ne fayda sağlıyor?

2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre gülümsemek, kan basıncının düşmesine yardımcı oluyor. Kan basıncının düşmesi, yüksek tansiyon ve stres gibi insan sağlığı açısından oldukça tehlikeli olan iki unsurun etkilerini azaltmaktadır. Çalışma hayatında sıklıkla karşılaşılan yoğun stres ve baskı ortamında gülümsemek hem kendinizi hem de takım arkadaşlarınızı rahatlatacaktır. Her fırsatta gülümseyerek yüksek motivasyon sağlayabilirsiniz.

1990 yılında yapılan bir araştırmaya göre, gülümseyen insanların üzerindeki baskı, korku, endişe ve kaygı gibi anksiyeteye sebep olan duygular azalmaktadır. 53 üniversite öğrencisinin dahil olduğu araştırmada elde edilen sonuçlara göre mizah duygusuna sahip olan insanlar, ayakları üzerinde durma konusunda daha başarılı olabilmektedir. İş yaşamında mizah duygusuna sahip olmak, kariyer yaşamında karar alırken daha başarılı olmanızı ve anksiyete gibi çalışma hayatında sıklıkla görülen psikolojik rahatsızlıktan uzak kalmanıza yardımcı olur.

2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre uzun süreli olarak hastanede kalan kişilerin tedavisinde gülümsemenin etkisi araştırılmıştır. Yapılan araştırmanın sonucunda hastaların tedavisinde ilerlemeler görüldüğü, depresyon üzerinde kalıcı etkilere sahip olduğu görülmüştür. Bu durumda iş yaşamında depresyon ile mücadele eden çalışanların gülümsemesi, yaşanan psikolojik durumlara kalıcı etkiler bulmaktadır.

Stres hormonlarıyla mücadele etmek istiyorsanız gülümsemek, beyninize pozitif düşünceleri depolamanızı sağlıyor. 2003 yılında Alternative Therapies in Health and Medicine tarafından yapılan araştırmaya göre, komik film izlemek stres hormonlarınızın azalmasını sağlıyor. Öğle molalarında komik videolar seyretmek, mola sürelerinizde sizi güldürecek aktivitelerde bulunmak, iş yaşamındaki stresinizi azaltacaktır.

Yapacağınız sunumlarda etkili olmak, mülakatlarda karşınızdaki yetkiliyi etkilemek, projenizin kabul olmasını sağlamak istiyorsanız gülümsemeyi ihmal etmemelisiniz. İnsanların, diğer canlılardan farklı olacak özelliklerinden biri gülümseyebilmesidir. Araştırmalara göre gülümsemek, samimiyetin ve sosyalliğin ilk belirtilerinden biri olarak görülüyor. Samimi olmak ve cana yakın görünmek istiyorsanız özellikle iş görüşmelerinde gülümsemeyi ihmal etmemelisiniz.

İş yaşamında başarılı bir kariyer yaşamı sürmek isteyenlerin network ağlarını genişletmesi oldukça önemlidir. Network için en önemli unsur iletişimdir. İletişimin etkili bir şekilde gerçekleşebilmesi için de jest ve mimiklerin kullanılması oldukça önemlidir. Yapılan araştırmalara göre gülümsemek, vücuda endorfin hormonunun salgılanmasını sağlıyor. Bu sayede kişi kendisini daha mutlu ve huzurlu hissediyor. Bu sayede daha başarılı bir şekilde iletişim kurulabiliyor ve aktarılmak istenen mesaj daha etkili bir şekilde karşınızdaki kişiye geçiyor. İş ortaklıkları yaparken, network kurarken gülümsemek bu nedenle önemli bir hale geliyor.