İş Hayatında Hamam Böceği Teorisi

Henüz kariyer planlamasının başındaysanız, CEO olmak kulağınıza oldukça hoş gelebilir fakat CEO olmak büyük bir sorumluluk, dikkat, planlama ve çok çalışma ister. Bir şirketin CEO’su olarak çalışmayı hedefliyorsanız, iyi bir gözlem, analiz yeteneğine ve liderlik özelliklerine sahip olmanız gerekir. Google’ın CEO’su olan Sundar Pichai, CEO olduktan sonra herkese ilham kaynağı olacak bir gözlemini paylaşmış ve bu teoriye de “Hamam Böceği Teorisi” demiştir.

Gitmiş olduğu bir restoranda karşılaştığı olaydan sonra bu teoriyi keşfeden Pichai teorisine dair yaptığı bir konuşmada şu ifadeleri kullanmıştır:

“Bir gün bir restoranda oturuyordum. Oturduğum sırada bir hamam böceği aniden uçtu ve bir bayanın üzerine kondu. Kadın bunu gördükten sonra çığlık atıp zıplamaya başladı. Paniklemiş yüzü, titreyen sesi ve zıplayan vücudu ile tamamen savunmasız bir şekilde hamam böceğinden kurtulmaya çalışıyordu. Bu süreçte oturduğu arkadaşları da paniklemeye başladı. Hamam böceği sonunda kadının üzerinden düştü, ancak bu sefer de gruptaki başka bir bayanın üzerine geldi. Bu sefer de bu kadın aynı olayları yaşamaya başladı. Bu süreçte yardımcı olmak için hızlıca bir garson geldi. Kadın debelenirken hamam böceği bu sefer garsonun üzerine düştü. Garson bunu görünce hiçbir şey yapmadı, sakince durdu ve gömleğinde duran hamam böceğinin davranışını gözlemledi. Hamam böceğini parmaklarıyla tuttu ve restoranın dışına attı. Bu sırada ben de kahvemi yudumluyordum ve bu eğlenceyi izliyordum. Bu sahneleri gördükten sonra aklıma birkaç düşünce ve merak konusu geldi. Bu davranışlardan hamam böceği mi sorumluydu? Eğer öyleyse neden garson rahatsız olmadı?”

Asıl Sıkıntı Hamam Böceği Değil

“Asıl sıkıntı hamam böceğinde değil, garsonun yaptığını yapamayan bayanlardaydı. O an fark ettim ki beni rahatsız eden babam, patronum veya karımın bağırması değil, beni rahatsız eden bağırışlardan gelen rahatsızlığı kontrol edemememdi. Beni rahatsız eden trafiğin sıkışık olması değil, trafik sıkışıklığının verdiği rahatsızlığa karşı koyamamamdı. Sorundan çok kendim kaos yaratıyordum. Garson cevap verirken kadınlar tepki göstermişti. Tepkiler içgüdüsel olarak gösterilirken, cevaplar düşünüldükten sonra oluşmuş şeylerdir. Stres ve acele kararlar almamak için düşünülür. Hayatı anlamanın en güzel yolu.”

Çözüm Odaklı Olmak Gerek

Google’ın CEO’su olduğu ilk zamanlar, kendisinin çok fazla eleştiriye tutulduğunu belirten Sundar Pichai, neden CEO olduğunu Hamam Böceği Teorisi ile açıklamıştır. Çevresinden gelen eleştirilere tepki göstermek yerine farklı bir bakış açısı ile yaklaştığını belirten Pichai, “çözüm odaklı” olmanın iş hayatındaki en önemli detay olduğunu vurgulamaktadır.

Hayatta yaşanan her şeye karşı çözüm üretmek, hayata karşı olan bakış açısının değişmesini sağlar. Bir şeylere karşı çözüm odaklı yaklaşmak, CEO’ların en etkili ve en küçük sırrıdır. Çözüm üretirken farklı stratejileri görmek, çevredeki risk faktörlerini de tanımayı sağlar. Bir CEO açısından en önemli unsur çevredeki risk faktörleridir. Risk faktörleri bilinmez ve tanınmazsa, başarılı girişimlerden bahsetmek söz konusu bile olamaz.