İş Hayatında Kullanılan Beden Dili Hareketlerinin Anlamı!

Beden dili iletişimin en önemli unsurlarından biridir. İş görüşmelerinde kullanılan beden diline dikkat edilmelidir. Kariyer yaşamında da özellikle satış ve pazarlama ya da insan kaynakları/halkla ilişkiler departmanında çalışan, müşterilerle birebir iletişim halinde olan personellerin beden dillerine dikkat etmesi oldukça önemlidir.

İş Hayatında Beden Dilinin İpuçları

İş hayatında beden dili, karşılıklı olarak yapılan ikili iletişimlerde kendinizi doğru bir şekilde ifade edebilmek adına avantaj kazanmanızı sağlar. Beden dili doğru bir şekilde kullanıldığında etkili iletişim becerilerinin geliştirilmesine ve karşıdaki bireye güven ve samimiyet algısının yaratılmasına olanak verir. Beden diline dair ipuçlarını bilmek personellerin ikna kabiliyetlerini geliştirmelerine de yardımcı olur. Satış ve pazarlama departmanında çalışan bireyler açısından etkili iletişim ve ikna becerileri oldukça önemlidir. İş yerindeki satış hedeflerine ulaşmak için müşterilere güven verilmesi ve belli bir mesafe dahilinde samimiyet bağı oluşturulması gerekir. Dolayısıyla iletişim kurarken beden diline ve kullanılacak beden dili hareketlerine, bu hareketlerin anlamlarına dikkat edilmelidir.

İş yaşamında kullanılacak beden dili hareketleri ve anlamları şu şekilde sıralanabilir:

  • Gülümserken; gülümsemeniz yüzünüzde çok kısa süreli kalır ve hemen diğer ifadenize dönerseniz bu samimiyetsizlik ifadesidir. Gerçek bir gülümseme yavaş ve ağır mimiklerle olur. Göz çevrenizdeki kaslar gülümsediğiniz zaman kasılır. Eğer samimiyetsiz bir tebessüm yapıyorsanız, bu kaslarınız hareket etmeyecektir. İş yaşamında samimi bir gülümsemeye sahip olmak, en zor engellerin bile üstesinden gelmenizi sağlayabilir.
  • Heyecanlı ya da sinirliyken sesinizin yükselmemesi için derin bir nefes alın ve sesinizin tonunu düşürün. Ses tonunuzu ayarlamanız karşınızdaki kişide her zaman güven algısı oluşturur. Alçak bir ses tonuna sahip olmak özgüven eksikliği olarak algılanır. Yüksek ses tonu ise kibirli biri olarak görünmenize neden olabilir. Bu nedenle doğru ses tonuna kavuşmak oldukça önemlidir.
  • Konuşurken konuştuğunuz kişiyle mutlaka göz teması kurun. Konuşurken gözlerin kaçırılması güvensizlik anlamına gelir. Ama gözlerinizi çekmeden birine bakmak da rahatsızlık verir. Bakarken kısa molalar verin.
  • Otururken ya da ayakta dururken mutlak omuzlarınız dik olmalı. Eğik bir duruş profesyonellikten uzaktır.
  • İş hayatında etkilemek istediğiniz biriyle ikili konuşma halindeyseniz vücudunuzu hafifçe ona doğru yönlendirin.
  • Ellerinizin ve bacaklarınızın çapraz bir şekilde durmamasına dikkat edin. Bu duruş şekli kişiyi soğuk ve uzak gösterir.
  • Ellerinizi ovuşturmayın ve bacaklarınızı sıkmayın. Bu hareketler sinirli ya da huzursuz olduğunuzu gösteren hareketlerdir.
  • Karşınızdaki kişinin hareketlerinden etkilenerek aynı hareketleri yapmaya kalkışmayın. Her ne kadar ayna nöronlara sahip olsak da tekrar hareketler içerisine girmek sizi “taklitçi” olarak gösterebilir ve bu iş yaşamında negatif bir durumdur.

Beden Dili Eğitimlerine Katılın

İş yaşamında beden dili kullanımı kadar beden hareketlerinin ne anlama geldiğini de bilmek gerekir. Karşılıklı iletişimde beden dili tahmin edildiğinden çok daha fazla etkilidir. Vücut dili kullanımının doğru olması için şirketler tarafından bazı dönemlerde personellere yönelik eğitim programları düzenlenir. Bu eğitimleri düzenleyen bir şirkette çalışıyorsanız mutlaka bu fırsattan yararlanın.