İş Hayatında Mükemmeliyetçi Olmak Zayıf Yön müdür?

İş hayatında mükemmeliyetçi olmak kimilerine göre güçlü bir yön olarak algılansa da İK yetkilileri tarafından mülakatlarda adaylara sorulan sorulardan biri olan “En zayıf yönünüz nedir?” sorusuna karşılık verilen sık cevaplar arasında “Mükemmeliyetçi olmak” yer almaktadır. Birçok aday mükemmeliyetçi olmayı zayıf bir yön olarak algılamaktadır. Peki bireyin böyle bir özelliğe sahip olması gerçekten zayıf bir yön müdür?

İnsanların karakteristik özelliklerine bakıldığında farklı oldukları görülmektedir. Kimi birey sadakate ve dürüstlüğe daha çok değer verirken kimi birey verimlilik ve performansa daha çok değer verebilir. Bu durum kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. İş verenler, çalışanlarının tüm karakteristik özelliklerini beğenmek ister. Çünkü şirket organizasyonunun ve yapısının temelini işverenlerden çok çalışanlar oluşturur.

Mükemmeliyetçi biri olmak, iş hayatında birçok problemi beraberinde getirebilir. İşe alım süreçlerinde yapılan mülakatlarda adaylara sorulan “En zayıf yönünüz nedir?” sorusuna karşılık “Mükemmeliyetçi olmam” cevabını vermek, olumsuz olarak algılanır. Oysa bu özelliğe sahip olmak kimi zaman avantajlıdır. Fakat mükemmeliyetçi olurken dikkat etmeniz ve bazı durumlarda uzak durmanız gereken noktalar olabilir.

Mükemmeliyetçi olan bir birey iş hayatında da her şeyin mükemmel bir şekilde olmasını isteyecektir. Herhangi bir iş sunumunda ya da etkinliğine aksilik olmasından hoşlanmayacaktır. Fakat birçok çalışan kişi, çalışma arkadaşlarının arasında böyle bir bireyin bulunmasından rahatsız olur Bunun sebebi, bu tip çalışanların yüksek ego sahibi olduğunun düşünülmesidir. İşinizi mükemmel yapmak istemeniz gayet normaldir, fakat bunu belli etmekten uzak durmanız da fayda var.

Hiç kimse özellikle iş hayatı içerisindeyken utanmak, başarısız olmak ya da istediği hedefi elde edememek istemez. Mükemmeliyetçi olan kişiler bu tip durumlara karşı aşırı derecede tepki verebilir. En iyisi, duygu ve öfke kontrolünü sağlayabilmektir. Başarısız olmak, başarılı olmanın da bir yoludur. Bu nedenle sürekli mükemmel olamayacağınızı kendinize hatırlatmayı deneyin.

Mükemmeliyetçi olmak, gerçekten zaman ayırmanız gereken konulara zaman ayırmamanıza sebep olabilir. Gereksiz ayrıntılara fazla zaman ayırmak ve aşırı çaba göstermek hem ruhen hem de fiziki alanda yorulmanıza sebep olacaktır. Dolayısıyla iş yerinizdeki performansınız da düşecektir. Başarılı bir çalışan olmak isteyeyim derken, verimliliğinizin düşmesi sebebiyle patronun gözünde kırmızı çizgi yememeye özen göstermelisiniz.

İş hayatında yaşanan başarılardan sonra kendinizi ödüllendirmeyi unutmamalısınız. Mükemmelliği arayan kişiler, kendilerini takdir etmeyi sürekli olarak unutur. Bir iş bitse bile, o işin bitmesi onları tatmin etmeyebilir. Halen daha yapılan iş hakkında eksik kalan yönler olduğunu düşünebilirler. Bu tip durumlara zaman harcamak yerine başarılarınızı kutlamanız, daha verimli olmanızı sağlayacaktır. Mükemmeliyetçilikten önce verimli bir çalışan olmak daha önemlidir.

Çalışmış olduğunuz standartlara, çalışma biçiminize, istek ve taleplerinize herkes uyum sağlamak zorunda değildir. Bu nedenle çalışma arkadaşlarınızın size göre davranmasını istemek yerine, onlara kendi çalışma alanlarında çalışma fırsatı vermelisiniz. Siz her ne kadar mükemmel olanın farklı şekilde çalışmak olduğunu düşünseniz de başkaları için bu durum fazlasıyla rahatsız edici olabilir. Dolayısıyla başkalarında mükemmeliyeti değil, kendinizde arayın.